Aktuális

Az utolsó esély a hiteleseknek – hitel kontra árfolyam

Már megint minden arról szól, hogy égbe szállt a svájci frank. Nem lehet valami fedezeti ügyletszerűvel lecsökkentenie, vagy kiküszöbölnie egy mezei devizahitelesnek a további kockázatát? A kétségbeesett adós kérdez, Ács Gábor válaszol.

Sajnos nem igazán. Vegyünk egy egyszerű svájci frankos devizahitelt. Ennél ugyebár az ügyfélnek akkor nő a törlesztőrészlete, ha a frank/forint árfolyam emelkedik – ezt látjuk kisebb-nagyobb megszakításokkal hónapok óta. Ha ezt a kockázatot a devizapiacon le akarjuk fedezni, akkor vételi pozíciót kellene nyitnunk a frank/forintra. A gond az, hogy a devizakereskedés nagy tőkeáttéttel működik és a pozíciókat folyamatosan finanszírozni kell. Mit jelent ez? Ha a 10 milliós devizahitel fedezésére 10 millió forint körüli árfolyamértékre kötök frank/forintot, addig jó a dolog, hogy ebből csak 500 ezret kell letennem. (Más kérdés, hogy akinek törlesztési gondjai vannak, általában ennyit se tud letenni.) De ha a devizapiac két napig számomra rossz irányba megy, vége lehet a dalnak.

Az utolsó esély a hiteleseknek – hitel kontra árfolyam

Félmilliók repülnek ki az ablakon

Hirtelen erősödik a forint, és el is buktam a félmilliót, közben viszont a havi törlesztő még akkor is csak pár ezer forinttal lesz kevesebb, ha a forint erősebb szintje kitart a következő törlesztőrészlet meghatározásának napjáig. Sajnos nem igazán van más megoldás, mint egyezkedni a bankkal könnyítésekről (futamidő kitolás, néhány havi moratórium, ilyesmi.) Akinek viszont örökre elege lett a kockázatból, annak ellenére válthat forinthitelre, hogy ezt a szakértők nagy része nem javasolja, mivel ezzel a jelenlegi magas törlesztők kőbe vésetnek. Márpedig a többségi várakozás az, hogy előbb-utóbb a forintnak erősödnie kell a frankkal szemben is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top