Aktuális

Már befektetni sem érdemes?

Nemrég járt le egy egy éves banki betétlekötésem, 10 százalékos kamata volt. Most körülnéztem és 5-6 százalékkal kábítanak. Létezik az, hogy ennyire leestek a kamatok, vagy csak én nem találok jobbat? Egy percig sem gondolkodnék más bankba vinni a pénzemet, 6 százalékon nem akarom lekötni. Az aggódó ügyfél kérdez, Ács Gábor válaszol.

Már befektetni sem érdemes? Ha egy százalékpont is számít, akkor indulhatsz is a pénzt utaztatni. Hét százalékos ajánlat ugyanis van a piacon, 6,5-et pedig több banki is kínál. De ettől még tény, hogy nagy mértékben csökkentek a kamatok az elmúlt évben. A jegybanki alapkamat is szépen lecsorgott, és a bankok sincsenek már annyira kényelmetlen helyzetben, hogy egymással versengjenek a betétesek pénzéért. Alig több mint egy éve jártunk a válság mélypontja körül, akkor a bankok aggódtak, hogy bármikor újra befagyhatnak a hitelpiacok, s nem tudják magukat finanszírozni. Akkor nagyon fontos volt számukra minden fillér, amit az emberek bevittek hozzájuk. Ma nincsenek kiszolgáltatva a betéteseknek a bankok, nem is kényeztetik túl jó ajánlatokkal a befektetőket. De azt is érdemes hozzátenni, hogy a 6-7 százalékos kamat csak a tavalyi kiugró szintekhez képest nagy visszaesés.

Talán jövőre emelnek…

A fejlett világban ennél jóval alacsonyabb a kamatszint, és mivel az infláció 3 százalék körül volt az elmúlt évben, ez is tisztes reálhozamot biztosít. Fontos odafigyelni viszont arra, hogy ma éledezőben vannak a kamatemelési várakozások. Az elemzők egyre inkább arra számítanak, hogy ha idén nem is, de jövőre emelhet az alapkamaton a nemzeti bank. Ha ez így lesz, a betéti kamatok is nőhetnek. Ha pedig ez a trend tartóssá válik, akkor ma érdemes a rövid, legfeljebb 3-6 hónapos lekötéseket választani, s ezek lejártakor újra lekötni a pénzt – várhatóan a mainál magasabb kamatra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top