nlc.hu
Aktuális
Védje törvény a csillagos eget?

Védje törvény a csillagos eget?

A Nemzetközi Csillagos Égbolt Szövetség magyarországi csoportja 10. alkalommal vett részt a csillagos égbolt védelmében megrendezett konferencián, melyen újra elhangzott: hazánk egének szüksége lenne egy, a zavaró fényeket korlátozó közvilágítási törvényre.

Védje törvény a csillagos eget? A közvilágításra vonatkozó szabályozás gátat szabhatna a zavaró fények és így a fényszennyezés rohamos növekedésének – állítják a szakemberek, akik szeretnék elérni, hogy a parlament mielőbb fogadja el a zavaró fényeket korlátozó közvilágítási törvényt.

Kolláth Zoltán csillagász, a Magyar Csillagászati Egyesület elnöke, a Nemzetközi Csillagos Égbolt Szövetség magyarországi csoportjának vezetője Kaposváron, a szövetségnek az éjszakai égbolt védelmében immár 10. alkalommal megrendezett nemzetközi konferenciáján közölte: a különböző, e szakterülettel foglalkozó szervezetek jelzései alapján ígéretet kaptak arra, hogy egy, már alakulófélben lévő parlamenti bizottság előkészít egy törvényjavaslatot, amely elfogadása esetén korlátozná a zavaró fényeket, és ezáltal csökkenhet a fényszennyezés.

Gyarmathy István, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatóhelyettese bejelentette: ők is pályáznak a Csillagoségbolt-park címre. Kérelmüket ezen a konferencián adják át a nemzetközi szervezet képviselőjének. A fénytől védett területek nemcsak az ott élő állatok számára jelentenek biztonságos környezetet, de turisztikai vonzerővel is bírnak – mondta.
Kolláth Zoltán megerősítette, hogy a cím elnyerése óta Magyarország egyik legkevésbé fényszennyezett természetvédelmi területe, a zselici még inkább vonzza a csillagos égboltot zavartalanul látni akaró látogatókat.

A Nemzetközi Csillagoségbolt-park (International Dark Sky Park) címet a Nemzetközi Csillagos Égbolt Szövetség alapította. Európában elsőként a Zselici Tájvédelmi Körzet nyerte el – a skóciai Galloway Parkkal közösen – ezt az elismerést 2009. november 16-án.

Miért van szükség ilyen parkok létrehozására?

Az elmúlt évtizedekben rohamosan csökkent azon területek mérete, ahonnan a csillagos égbolt, a Tejút zavaró fényektől mentesen látható. Az emberi települések és létesítmények növekedésével a fölösleges fénykibocsátás is egyre növekszik. Ennek az a következménye, hogy a csillagos égbolt látványa eltűnik, gyermekeink úgy nőnek fel, hogy nem ismerik sem a Tejutat, sem a Fiastyúkot. A csillagos égbolt az emberiség kulturális örökségének is része, az éjszakai ég látványát is meg kell óvnunk a jövő nemzedékei számára. Mindezeken túl nagyon sok faj él a természetben – például rovarok, madarak, denevérek –, amelyeket zavar az ember által telepített mesterséges fényforrások által a természetbe kibocsátott fény. Látogass el a Zselici Csillagoségbolt-park oldalára! Katt ide!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top