Aktuális

Átver a bank? Filléresnek hitt banki költségek

Milyen apróságokkal terhelik meg ügyfeleik bankszámláját a bankok? Mire érdemes figyelni ezek kivédéséhez?

Az alapvető banki műveletek közé a bankszámla fenntartása és a bankkártya tartozik, s alapszabályként annyi biztosan elmondható, hogy nagyon fontos a megfelelő bank-, számla, illetve kártyaválasztás. Az egyes pénzintézetek kondíciói között sok esetben jókora különbségek lehetnek, így célszerű előre felmérni saját igényeinket, várható bankolási szokásainkat és azok alapján választani a szolgáltatók közül. A jó választással elkerülhető sok költség is. A bankok sokféle számlacsomagot kínálnak, s teljesen más való annak, aki csak havonta néhányszor felveszi a fizetését a számlájáról, mint annak, aki szinte minden kiadását átutalással fizeti. (Érdemes követni a Nemzetközi Bankárképző Központ és a Figyelő hetilap közös bankszámlaindexét, melyből negyedévente kiderül, hogy a különböző preferenciával rendelkező ügyfélcsoportok számára épp ki nyújtja a legjobb kondíciókat.)

Átver a bank? Filléresnek hitt banki költségek

Banknál olyan nincs, hogy ingyen

Aki utálja az ilyen-olyan apró-cseprő költségeket, elgondolkodhat olyan számlacsomagon, mely egy relatíve magasabb (500-800 forint) havidíj ellenében ingyen adja az átutalásokat és néhány készpénzfelvételt is az automatákból. Több feltétel (általában meghatározott, nem csekély összeg a számlán és állandó munkabér-utalás) teljesítése esetén olyan számlák is vannak, melyeknek a havi díja és az átutalásoké is 0 forint. Leginkább azok szoktak felháborodni a költségeken, akik az 1-2 száz forintos számlákat választják, majd többszáz, néha ezer forintjuk megy rá készpénzfelvételi díjakra. Az elmúlt évek jellemző tendenciája volt, hogy a bankok folyamatosan emelték az ATM-kivét díjait, bátran kijelenthető, hogy törekedni kell az automaták mellőzésére. Célszerű a kártyát fizetésre használni, s havi néhány készpénzfelvételre törekedni. Készpénzt felvenni a banki pénztárból is drága, a külföldi kivét pedig horribilis, több ezres összegre rúghat – kivéve, ha bankunk más országokban is jelen van. Fontos az odafigyelés is, mivel a bankok képesek az ügyfél legapróbb hibáját is büntetni.

Kártyaletiltás egy kisebb vagyonért

Aki elveszti a kártyáját, sokezer forintos letiltási és újragyártási díjjal szembesülhet. De az is fizethet, aki csak elgépeli a PIN-kódot és ezért nem tud pénzt felvenni. De akkor is megterhelhetik a számláját egy kisebb összeggel, ha fedezethiány miatt nem tud fizetni a kártyával. Ez a fajta lehúzás már csak azért is visszataszító, mert ha a bank hibázik – például nem működik a rendszer, vagy az automata – akkor az ügyfél semmiféle kártérítésre nem jogosult. A bankkártya választásánál is célszerű átgondolni, hogy szükségünk van-e a drágább, 4-5 ezer forintos éves díjú dombornyomott kártyára, vagy elég az 1-2 ezer forintos elektronikus plasztik. Még szerencse, hogy a havi számlakivonat ingyenes, de aki másolatot kér belőle, az már többszáz forintba kerül – csakúgy, mint a PIN-kód újbóli kiadása, ha véletlenül elfelejtettük. Utóbbi ráadásul néhány napba is beletelik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top