Aktuális

Váratlan költségekkel kell számolni a hiteleseknek

Semmit sem adnak ingyen, ez különösen igaz a banki hitelekre, mert nem elég, a havi törlesztő részlet még számos egyéb költséggel is számolni kell, ami különösen szívfacsaró, ha az ember pénztárcája kong az ürességtől.

A bankok stratégiája régóta az, hogy az alacsony kamatokkal édesgetik magukhoz az ügyfeleket, akik csak később szembesülnek a sokféle extra költséggel. Az elmúlt évben ebben van változás, hiszen nehezebb lett a hitelhez jutás, a bankok jobban megnézik, hogy kinek adnak kölcsönt. Ezzel párhuzamosan viszont a bank szívesen hitelez, ha talál hozzá megfelelő delikvenst. A pénzintézet szemszögéből nézve a történet úgy fest, hogy megpróbálja a hitelképes ügyfeleket megtalálni, és azokat ellátni kölcsönnel.

A cél megtalálni a legjobb ügyfelet

Miközben a kis keresetű, kockázatos ügyfelek alig rúghatnak labdába, a megfelelő hitelképességűekért küzdenek a bankok. Nem véletlen, hogy saját ügyfeleik közül a sokat költőket maguk is megkeresik különféle ajánlatokkal. De visszatérve a költségekhez: az ügyfélcsábításban ma már nem csak az alacsony kamattal versenyeznek, hanem az egyszerű és gyors hitelelbírálással is. Sok olyan hirdetést látni, hogy pár nap alatt már folyósítják is a kölcsönt. Mivel az igénylések száma visszaesett, a banki apparátus számára gyorsabb az elbírálás folyamata, kézenfekvő, hogy ezzel is kampányolnak. Az egyszerűség, illetve gyorsaság előtérbe helyezése azonban nem jelenti azt, hogy sokat egyszerűsödött volna a hitelek költségstruktúrája.

Váratlan költségekkel kell számolni a hiteleseknek

Mekkora pluszköltségre kell számítani?

Hitelbírálati díjjal, kezelési költséggel áruhiteleknél is találkozhatunk, a legváltozatosabb költségek azonban a lakáshitelek esetében jelentkeznek. Az ingatlan értékbecsléséért 30-40 ezer forintot kell legalább fizetni, s a közjegyzői díjra is érdemes legalább 50-60 ezer forinttal számolni. A hitelfolyósítási díj különböző neveken futhat, de általában a hitel összegére vonatkozó másfél százalékkal lehet kalkulálni – előre, egy összegben. A kezelési költség általában a havi törlesztővel együtt fizetendő, de akad olyan hitel, melynél előre kell egy részét leróni. Néhány tízezer forinttal érdemes még kalkulálni a tulajdoni lap kikérésére, illetve a jelzálogjog földhivatali bejegyzésére is. A bankok időnként átvállalnak ezen költségek közül egyet-kettőt, amire érdemes figyelni. A legfontosabb tanács azonban, hogy a hitelek összehasonlításánál figyeljük a teljes hiteldíj mutatót, a thm-et. Ebben ma már majdnem minden fontosabb költség szerepel, kivéve a közjegyzői díjat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top