nlc.hu
Aktuális
A világvége egyelőre elmarad

A világvége egyelőre elmarad

Három napot töltött Budapesten a guatemalai Nemzeti Maja Idősek Tanácsának vezetője, Wakatel Utiw, azaz Nomád Farkas. A dzsungel hangjának is nevezett férfi a maja naptár naptárnoka, s eloszlatta azokat a tévhiteket, amelyek 2012. december 21-ével kapcsolatban már jó ideje keringenek.

Talán nincs is, aki ne hallott volna arról, hogy 2012 decemberében a maja naptár véget ér, és ezzel bekövetkezik a világvége. A rettegett évszámból persze óriási üzlet is kialakult. Számtalan könyv született róla, és szinte egy gombostűt sem lehetett leejteni az ezoterikus klubokban tartott előadásokon, ahol erről az évszámról esett szó. Sokan már ennek szellemében élik az életüket, és megpróbálják nagykanállal habzsolni az életet, amíg lehet. Nos, nem kétséges, hogy 2012. december 21-e után is lesz élet a Földön. Ám most, akiket a 2012-es világvége-téma mélyebben is érdekelt, első kézből, Don Alejandro Cirilo Perez Oxlajtól (azaz Wakatel Utiwtól) hallhatták a világvége eljövetelének hivatalos cáfolatát. A maja vezető elmondta, hogy most „csak” a maják ötödik Napciklusának vége következik, a feltételezett maja apokalipszis elmarad, és simán átmegyünk a hatodik ciklusba.

A világvége egyelőre elmarad

A maja naptár meglehetősen bonyolult

Dr. Janák Lajos, a Baktay Ervin Asztrológiai Egyesület elnöke az ősi maja kultúráról szólva, egyetért azzal, hogy egy ciklusváltásnak valóban be kell következnie. Csak éppen az időpont meghatározásával kapcsolatban vannak kétségeink, hiszen a maja-azték kultúrkincs nagy részét elpusztították a gyarmatosítók. Ráadásul a maja naptár rendkívül bonyolult: van egy 260 napos asztrológiai naptáruk, húsz állatövi jegyük, amelyek 13 naponként váltják egymást. De létezett 360 napos naptáruk is, ám ehhez minden évben hozzácsaptak öt napot, amely nem tartozik egyetlen hónaphoz sem, s ezeket különösen szerencsétlen napoknak tartották. Számítási hibák tehát könnyen előfordulhatnak. Dr. Janák Lajos azt mondja, ha a maja naptár a 2009-es és a 2010-es esztendőt említette volna, mint az egyik legkritikusabb időszakot, akkor az egybevágna a tapasztalatainkkal. Hiszen ezek most valóban válságos évek, akár, ha a gazdasági krízis hatásaira gondolunk, akár az utóbbi idők természeti katasztrófáira. Viszont 2011-ben és 2012-ben sem lesznek már olyan nehéz konstellációk, mint amilyenek ebben az esztendőben vannak.

Visszatérő félelem

– Ha a jóslatokról beszélünk, nem hagyhatjuk ki a 16. században élt Nostradamust sem, aki szintén előre jelezte a világvége időpontját. Ám nem 2012-re, hanem 3797-re tette – mondja dr. Janák Lajos. – Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy valóban akkor következik majd be az apokalipszis, hanem csak azt, hogy a nagy látnok addig látott előre az időben. Az emberiség mindig is félt a világvégétől, már az első ezredforduló előtt is felbukkantak világvégejóslatok. A keresztény Európában az emberek úgy készültek erre, hogy nem művelték a földeket, szinte megállt az élet, aminek természetes következménye lett, hogy utána néhány évig éhínség és járvány tombolt. Még 19. századi irodalmi művekben is felbukkan a világvége, a Nap kihűlésének következményeként. Tudjuk, hogy a Nap nem hűl ki, hanem vörös óriássá válva fölforrósodik, olyan hatalmasra nő, hogy magába olvasztja a Földet is. Ami pedig a véget illeti, azt feltételezhetően nem fagy fogja okozni, hanem a tűz.

De – tegyük hozzá – a földi ember feleslegesen aggódik amiatt, ami tízmilliárd év múlva következhet be. Azzal már érdemesebb volna törődnie, hogy ne éppen az emberiség tegye tönkre a maga lakóhelyét.

 

A világvége egyelőre elmaradCikkünk a legfrissebb Nők Lapjában jelent meg.
A hetilap tartalmából: 

  • “Mindenhol kilógok, de ott legalább nagyon” – Címlapon Gryllus Dorka
  • A bor az étkek fűszere
  • 4 alkalom – 4 smink
  • Akard, hogy tovább tartson a nyár!
  • 10 tévhit a borról
  • “Azt akarom, hogy ne bánjam ezt meg!”  

Ha előfizetnél a lapra, katt ide!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top