Aktuális

Így autózz ősszel!

Hamarosan itt a nyirkos, ködös, esős idő, és ezzel együtt jönnek a pocsolyák és a rohanó, figyelmetlenebb gyalogosok. Íme pár tipp, hogy mire érdemes odafigyelni és felkészülni, ha ősszel ülünk autóba.
Az őszi hónapokban a közúti közlekedési balesetek jellemző oka, hogy a gépjárművezetők nem a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket – figyelmeztet a rendőrség baleset-megelőzési honlapja. A legtöbb problémát többnyire a változó tapadóképességű útburkolat, valamint a romló látási viszonyok okozzák.

Ősszel a látási viszonyok általában rosszabbak a tavasszal és nyáron megszokottnál. Ritkábban és rövidebb ideig süt a Nap, s a napsugarak is hegyesebb szögben érkeznek a Földre, jobban vakítva a járművezetőket.

Így autózz ősszel!A hetek előre haladtával egyre korábban sötétedik, ezért gyakrabban kell használni a lámpát. Ezért a fontos a világítóberendezések tisztán tartása, az izzók cseréje, s tartalékizzó beszerzése. A fényszórók tisztán tartása nem csak azok optimális fénycsóva miatt kell, hanem azért is, hogy más közlekedőket ne vakítsunk el. A szennyezett fényszóró felületek esetenként vakító hatást idézhetnek elő.

A gépjárműveket ajánlatos átnézni ilyenkor, az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás állapotát, de a csíkmentesen törlő ablaktörlő lapátok, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő egyaránt az őszi közlekedés fontos kellékei.

A megváltozott látási és útviszonyok – különösen esős időben, ill. ködben – más járművezetői magatartást követelnek. Nagyobb követési távolságot kell tartani az ilyenkor igen gyakori utoléréses balesetek elkerülésére. Általában lassúbb haladás és óvatosabb, körültekintőbb közlekedés szükséges ahhoz, hogy megelőzzük a közlekedési baleseteket.

Jobban figyelni kell a gyalogosokra is. A gyermekek különösen az iskolák környezetében vannak nagyobb veszélynek kitéve. Esős-szeles időben a gyalogosok általában kevésbé körültekintőek, a kellemetlen időben mielőbb célhoz szeretnének érni.

 
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top