Aktuális

Konzerv napfény a betondzsungelben

A városban, a magas házak között a szobanövények is szomjazhatnak a napfény után. Rengeteg olyan lakás van, ahová csak pár óra hosszat süt be a nap. Miért ne lehetne "elraktározni" a napfényt, és olyankor ráirányítani a virágokra, amikor a természetes fényforrás már nem süt rájuk?
Lee Ju Won ötlete, a Solight nevű ketyere elraktározza a napenergiát, ezzel működteti később a benne található LED izzókat. Főként piros színű égőket szánnak a szerkezetbe, egy kevés zölddel vegyítve. Előbbi a növény növekedését segíti elő, utóbbi főként a fotosztintézist serkenti, és a káros bogarak okozta sérüléseket előzi meg – legalábbis az ötletgazda leírása szerint.
 
Forrás: Yanko Design
Forrás: Yanko Design

 

Alighogy előállt a tervező az ötletével, elkezdték kritizálni. A Treehugger szerint, ha van elég napfény, amivel fel lehet tölteni a napelemet, akkor a növénynek is jut elég napsütés. Ám, ha jobban belegondolunk, egy keleti fekvésű szobában csak délelőtt kapja a napot az ablakba kitett virág, délután már jól eshet neki a természetes eredetű mesterséges fény. Inkább az lehet zavaró, hogy árnyékol a növényre.

Ha már a hibákat keressük, inkább a beépített mini öntözőberendezést hiányolhatnánk, amit igazán megfontolhattak volna a feledékeny virágtulajok kedvéért. A Solight másik nagy negatívuma pedig az, hogy nem létező termék, csupán koncepció.

 
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top