Aktuális

Nesze semmi fogd meg jól – könnyelmű ígéretek a devizahiteleseknek

Több olyan hír is megjelent pár napon belül, amelyek szerint az állam megmenti a fizetni nem tudó devizahiteleseket. Én is csúszok már egy-két hónapot, és nem tudom, mit csináljak. Érdemes görcsölni a fizetéssel, vagy inkább várjak a megmentőre? A még mindig kétségbeesett hitelező kérdez, Ács Gábor válaszol.

Nesze semmi fogd meg jól – könnyelmű ígéretek a devizahiteleseknek Azért nagyon nehéz a kérdés megválaszolása, mert egyelőre nem tudni, mennyire számítanak kampányfogásnak a tervek. Pár héttel az önkormányzati választás előtt minden ígéretet a helyén kell kezelni, különösen az olyanokat, amelyek a bankrendszer stabilitását is veszélyeztetik. Márpedig a javaslatok között ilyen is van. A 8 pontos javaslatcsomagban több is segít a devizahiteleseknek, de csak minimális könnyítést ad. Ami valóban komoly segítség lenne, arra meg azt mondják a szakértők, hogy megvalósíthatatlan.

Remek ötlet, de kivitelezhetetlen

Ez az lenne, hogy ha a tartozás értéke meghaladja a fedezetként megadott ingatlan értékét, utóbbinál nem lehet nagyobb az adósság. Ha például egy 10 milliós lakásra felvett 8 milliós hitelből mára 11 milliós tartozás lett, de a lakás értéke 9-re csökkent, akkor a bank ne követelhessen többet a 9 milliónál. Ez azt is jelentené, hogy az adósok nyugodtan otthagyhatnák a lakást és tartozásukat elfelejtve elmehetnének például albérletbe. Nehezen hihető, hogy sok tízezer adós adósságát ily módon tényleg a bankokkal fizetteti meg a kormány, beleszólva élő szerződésekbe. Viszont azokon, akiknek kisebb tartozásuk van és azt nem tudják törleszteni, ez sem segít. De legalább egy másik mentőcsomag is készülőben van. Október közepére ígérte a miniszter annak a programnak a részleteit, melynek keretében az állam esetleg átvenné a nehéz helyzetbe került adósok ingatlanjait.

Októbertől talán tisztul a kép

Hogy ebből mi valósul meg, azt se lehet tudni. Talán október közepére letisztul a kép, a választás utánra kiderült, hogy valóban lesz-e mentőcsomag, illetve hogy ki állja majd a cechet. Addig viszont érdemes a lehetőségeknek megfelelően teljesíteni a törlesztéseket, illetve csak kicsiket csúszni. Sőt, egyes vélemények szerint csúszni kifejezetten érdemes lehet, nehogy ne vonatkozzon az emberre a megmentés, nehogy túl jó adósnak minősüljünk. Önmagában ez is jelzi, mennyire problematikus az egész megmentési javaslatdömping.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top