Aktuális

Gellért-hegy-takarítás a tiszta hegyek világnapján

A tiszta hegyek napját (International Day of Clear Mountains) 2003 szeptemberében indította útnak a dél-koreai Han Wang Yong. Ő azon kevés hegymászó egyike, aki sorra meghódította a világ legmagasabb, 8000 méter feletti hegycsúcsait. A világnap alkalmából a Gellért-hegy is megszabadul a szeméttől!

A tiszta hegyek napját megelőző hétvégén ismét a Gellért-hegyen várja az Új Akropolisz Filozófiai Iskola a környezetüket szebbé-jobbá tenni akarókat.

Hogy miért éppen ezen a napon?
A tiszta hegyek napját (International Day of Clear Mountains) 2003 szeptemberében indította útnak a dél-koreai Han Wang Yong. Ő azon kevés hegymászó egyike, aki sorra meghódította a világ legmagasabb, 8000 méter feletti hegycsúcsait. Amikor ez sikerült, elhatározta, hogy újra megmássza a 14 csúcsot, de most már nem az egyéni dicsőségért, hanem azért, hogy összeszedje azt a sok tonna szemetet, amelyet az alpinisták az évek során otthagytak. Elmondása szerint addig nem tekint befejezettnek egy hódítást sem, ameddig nem hozta le a szemetet, és erre ígéretet is tett a hegynek. Azóta sokan csatlakoztak a kezdeményezéshez, amelynek nemzetközi védnöke az Alpinista Szövetségek Nemzetközi Uniója (UIAA).

Gellért-hegy takarítás a Tiszta Hegyek Világnapján

2008 óta pedig mi is a tiszta hegyek napja és a tiszta hegyek napja a Himalájában eseménysorozatához kapcsolódva hirdetjük meg az őszi Gellért-hegy-takarítási akciónkat. Itthon ugyan kisebb a hegy, de a lelkesedés töretlen…

Találkozó: 9.00, Gellért püspök szobránál.
Zárás: 13.00, körpacsival.

ESŐNAP NINCS! Szemét viszont van. Nagy eső esetén korábban, 11.00-kor fejezzük be az akciót.

A Gellért-hegy takarításának részletes programját itt érheted el!

Az előző Gellért-hegyi akciókról képes és filmes beszámoló ITT található »

Bővebben az iskoláról » 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top