Aktuális

Az E.ON a kis étvágyat díjazza

Magyarországon egyedülálló kezdeményezést indított az E.ON: elismerésben részesültek azok a szórakozató elektronikai és háztartási készülékek, amelyek átlagos energiafelhasználása a legkedvezőbb.

Kinek van erre energiája? Három évtizede talán sokan megmosolyogták a takarékoskodásra felhívó forgó-morgó reklámot. Ma már mindenki a saját pénztárcáján érezheti, mit jelent, ha túlpörög a villanyóra. Az E.ON Energiatakarékossági Díj mostantól segítséget nyújt a legtakarékosabb készülékek kiválasztásához…

Hogy pörög a villanyóra?

Persze ahhoz, hogy kiderüljön, a különböző műszaki cikkek mennyit fogyasztanak, nem elég rákapcsolni ezeket a 220-ra és beiktatni valahova egy mérőt. Éppen ezért az E.ON pályázat során választotta ki a fogyasztásmérést végző független céget, a TÜV Rheinlandot. A reális összehasonlíthatóság érdekében a termékcsoportokon (pl. LCD tévék, mosógépek és porszívók) belül alkategóriákat hoztak létre, a tévéknél például a képernyőméretet véve alapul. A TÜV szakemberei a valós háztartási fogyasztás modellezték, így a porszívóknál például azt mérték, hogy a készülékek azonos mennyiségű tesztpor eltávolításához mennyi áramot használnak, míg a mosógépeknél arra voltak kíváncsiak, mennyit fogyasztanak, mire ugyanazzal a programmal 4 kg pamut ruhát kimosnak.

Az E.ON a kis étvágyat díjazza

TV, hűtő, porszívó…

A megmérettetésen végül 13 gyártó és forgalmazó 49 terméke indult. Az eredmények értékelése után egyértelműen kiderült, hogy a nyertes készülékekkel valóban sok pénzt lehet spórolni: mosógéppel 5-6, hűtővel 7-8, grilles mikrosütővel közel 10, porszívóval pedig akár 15 ezer forintot évente!

A „plazma vagy LCD?” vitatémában is érdekes eredményt hozott a verseny: kiderült ugyanis, hogy a díjnyertes plazmatévé normál üzemmódban kevesebbet fogyaszt az ugyanakkora, sőt még a kisebb kategóriában nyertes LCD-tévénél is.

A nyertesek teljes listáját és a további részleteket megtalálja a www.eondij.hu címen.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top