Élő testek felszeletelése
Az élő test virtuális felszeletelése, ketyegő sejtek, mint biológiai időmérő eszközök szerepelnek egyebek közt a Semmelweis Egyetem programkínálatában a pénteki Kutatók éjszakáján, ahol lesz bonctermi bemutató, s az érdeklődők azt is megtudhatják, hogy mivel foglalkozik a patológus, amikor éppen nem boncol. Hogyan lehet “belenézni” egy élőlénybe? Hogyan nyerhetünk háromdimenziós képet egy állat anatómiai felépítéséről és élettani folyamatairól, anélkül, hogy felvágnánk? Ezt ismerhetik meg az érdeklődők a legmodernebb képalkotó eljárások segítségével a Semmelweis Egyetemen.
A Tempus Közalapítvány ötödik alkalommal rendezi meg a a Kutatók Éjszakáját. Az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló egész napos, fesztiváljellegű esemény célja a tudomány, a tudományos eredmények és a kutatói pálya népszerűsítése. A programokról részletesen a Kutatók Éjszakája weboldalán olvashatsz! |
A kátyúkészítés tudománya
A kátyúkészítés tudományával ismerkedhetnek meg a Kutatók éjszakáján mindazok, akik Budapesten ellátogatnak a Közlekedéstudományi Intézetbe.
Mint a kétórás program ismertetőjében olvasható, a résztvevőket megismertetik az útépítés tudományával az ókortól a napjainkig, s játékos formában bemutatják, melyek az útburkolatok előnyei és hátrányai. Ezt követően a laboratóriumban a résztvevők maguk tapasztalhatják meg, mennyi munka és odafigyelés szükséges egy jó út megépítéséhez.
Pollencsapda, életre keltett őskor
A százhalombattai Matrica Múzeumban és az óvárosi Régészeti Parkban is számtalan program közül választhatnak azok, akik tudós hangulatban szeretnék tölteni a Kutatók Éjszakáját. A városba látogatók megtudhatják, mit takar a pollencsapda, és feleleveníthetjük az őskort is egy régésszel folytatott közös séta során.
Fajok közti erotika – hétvégi moziajánlónkból itt csemegézhetsz. |
Sörkutatás
A Corvinus Egyetem sör- és szeszipari tanszékének sörfőzdéjében a látogatóknak bemutatják a főzőházi és erjesztési műveleteket, a sör alapanyagait (malátákat, komlót, élesztőt), és elmondják, hogy milyen szerteágazó kutatásokat folytatnak az intézményben a jó minőségű sörök előállítása érdekében. Betekintést kaphatnak a különleges alapanyagokból, különleges ízesítéssel készülő söröktől kezdve a kismamáknak, sportolóknak gyártott sörökön keresztül a lisztérzékenyek számára is fogyasztható, gluténmentes sörökig bezárólag a tanszék kutatási témáiba is.