Aktuális

Lázadó nők – A haragot akarják bemutatni az Engedetlenek

A nyolc lengyel képzőművésznő műveit bemutató Engedetlenek című kiállítás már a megnyitó előtti napon nagy port kavart – Mayer György pécsi püspök ugyanis nyílt levélben marasztalta el az általa családellenesnek tartott műalkotásokat. A valóság persze kicsit mást mutat – tudósítónk a pécsi kiállításmegnyitón járt.

– Ez a kiállítás a harag különböző formáit akarja ábrázolni. Azokat a nehézségeket próbáljuk bemutatni, amikkel a nőknek szembe kell nézniük a világban – mondta Beata Nowacka-Kardzis az Engedetlenek című kortárs képzőművészeti kiállítás megnyitóján.

A Közelítés Művészeti Egyesület és a budapesti Lengyel Intézet együttműködésével a pécsi Hattyúház Galériában megrendezett kortárs képzőművészeti tárlat nyolc kiállítás nyolc női alkotója a konvenciók elleni lázadást jeleníti meg a film, a fotó, a ceruzarajz vagy az installáció művészi eszköztárával, de a tárlaton helyet kapott az politika és a bűnözés is – szigorúan női szemszögből.
Az aprócska tárlatot alapos szemlélődéssel sem tart fél óránál tovább körbejárni, a kiállítás azonban már a megnyitó előtt a média érdeklődésének középpontjába került. Bár a kiállítás leginkább „polgárpukkasztó” darabja is csupán egy felhúzott lábakkal fekvő, mókusfarkú, stilizált nőalak – pécsi egyházmegye püspöke, Mayer Mihály nyílt levelében bírálta az általa család- és vallásellenesnek tartott kiállítást.  

Forrás: www.pecs2010.hu
Forrás: www.pecs2010.hu

Varga Rita, a Hattyúház Galéria vezetője szerint a püspöknek elsősorban a gender-tematika ellen lehetett kifogása.

– A „gender” szó a nemek közti különbségekkel foglalkozik, és évtizedek óta jelen van a képzőművészetben és a társadalomtudományban is. A kiállítás egyébként teljesen átlagos problémákat feszeget, olyanokat, amik ott vannak a hírekben és a mindennapjainkban is. A püspök – bár egyelőre még nem látta – azt hiszem, félreértelmezte a kiállításunkat.
A szokatlan médiavisszhang azonban biztosan nem vált a kiállítás kárára. Az Engedetlenek lengyel alkotóinak munkásságára már a megnyitó napján is sokkal többen voltak kíváncsiak a vártnál – a pécsi közönség tehát úgy tűnik, kifejezetten érdeklődik a kortárs képzőművészet női oldala iránt.

Kiállító művészek: Laura Pawela, Karolina Kowalska, Anna Niesterowicz, Lidia Krawczyk, Agnieszka Kurant, Anna Maria Karczmarska, Zuzanna Krajewska, Justyna Koeke
Kurátor: Lidia Krawczyk, Beata Nowacka-Kardzis
Szervezők: Bunkier Sztuki Kortárs Művészeti Galéria, Krakkó; Lengyel Intézet
Megtekinthető: 2010. szeptember 24. – október 15.
Nyitva tartás: H-P: 10-18 h, Szo-V: zárva

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top