Aktuális

15 tipp az egyszerűbb hétköznapokért

Folyamatosan azt érzed, hogy összecsapnak a fejed fölött a hullámok? Árad az e-mail a munkahelyeden, és azt se tudod, mi lesz vacsorára? Néhány apró trükkel, egy-egy szokás megváltoztatásával könnyen időt, érzelmi energiát, sőt még pénzt is megspórolhatsz.

1. Főzz abból, amid van!
Érdemes az egész életünkre kiterjeszteni azt a praktikus konyhai eljárást, amikor azokból a hozzávalókból, amelyeket otthon találunk, igyekszünk elkészíteni a legjobb ételt, ami lehetséges. Ne arra koncentrálj, mire lenne még szükséged, inkább örülj annak, amid van!

2. Kevesebb gondolkodás, több cselekvés
Hajlamosak vagyunk túlbonyolítani a dolgokat, és órákat tölteni azzal, hogy megbeszéljük, mit kéne tenni, mi szól a tervezett lépésünk mellett és ellen. Ilyenkor azt az illúziót dédelgetjük magunkban, hogy valóban tettünk is valamit. Pedig egyetlen valódi lépés a való világban azonnal leegyszerűsíti a képet, mert olyan információkkal szolgál, amelyeket nem tudunk máshonnan megszerezni. Ha például regisztráltál egy internetes társkeresőbe, találkozz személyesen az első szimpatikus jelölttel ahelyett, hogy hónapokon át levelezel harminc reménybeli nagy Ővel.

3. Dolgozz gyorsabban!
C. N. Parkinson
történész a brit közigazgatásban szerzett tapasztalatai alapján még 1955-ben fogalmazta meg a törvényt, miszerint egy munka befejezését egészen addig halogatjuk, amíg kitöltjük a feladat elvégzésére rendelkezésünkre álló teljes időt. Mi a tanulság? Minél korábbi határidőt szabunk magunknak egy adott munka befejezésére, annál több szabadidőnk marad.

4. 30 napos türelmi idő
Ha olyasmit készülsz megvenni, amire nincs feltétlenül szükséged, a mai dátummal vedd fel a bevásárlólistádra, és adj magadnak harmincnapos határidőt a vásárlásra. Egy hónappal később értékeld újra: lehet, hogy nem is akarod annyira?

Egyszerűbb életet szeretnék!

5. Kérdezd meg: „És akkor mi van?”
Az „És akkor mi van?” nagyon hatékony kérdés, akár magunknak tesszük fel, akár másnak, mert egyetlen csapással képes lerombolni félelmeinket és szorongásainkat. Az „És akkor mi van?” új távlatokat nyit előttünk, mert rájövünk, hogy a döntéseinknek nincs akkora jelentősége, mint amekkorát tulajdonítunk nekik.

6. Lépj egyet hátra!
Ha úgy érzed, beleragadtál valamilyen negatív érzelembe vagy hangulatba, lépj egyet hátra, és vizsgáld meg a helyzetet objektívebb szögből, mert ez segíthet abban, hogy csökkentsd a szorongást és a depressziót. A tragédiát és a komédiát sokszor csak a távolság különbözteti meg egymástól: könnyen lehet, hogy amit közelről tragikusnak élsz meg, azon pár lépéssel hátrébb már nevetni is tudsz.

7. Hajítsd ki, ami felesleges!
Egy 1600 nő megkérdezésével készült tanulmány szerint 90 százalékunknak van a szekrényében olyan ruhadarab, amelyen még rajta van az árcédula, és ötből három nőnek van legalább két ugyanolyan farmere vagy ruhája. Vásárolunk egy életen át, miközben folyton úgy érezzük, nincs mit felvennünk. Egy átlagos nő a gardróbja tartalmának mindössze 10 százalékát használja, miközben a szakértők véleménye szerint elég lenne húsz, egymással jól kombinálható ruhadarab. És ami a leginkább elgondolkodtató: a megkérdezett 18-35 év közötti nők 96 százaléka rosszul érzi magát, ha ki kell dobnia egy ruhát, miközben csupán 15 százalékuknak jelentene komoly problémát a partnerük kirúgása.

8. Szabadulj meg a múlttól!
Szakadj el azoktól a régi elképzeléseitől, hogy mire vagy képes és mire nem! Hiszen már rengeteget változtál azóta, hogy ezek a hiedelmek kialakultak benned. Ha mindig is úgy gondoltad, hogy rossz vagy valamiben, mi lenne, ha most a próba kedvéért egy ideig úgy tennél, mintha mégsem? A végén még az is kiderülhet, hogy valaki egészen más vagy, mint akinek gondoltad magad.

9. Merj unatkozni!
Ha van merszed lassítani, könnyen előfordulhat, hogy idegességet fogsz átélni, mégis ezek azok a pillanatok, amikor a legértékesebb gondolataid születnek. Tudatosítsd magadban az unalmad, és kérdezd meg, miért érzel így! Talán sok olyan feladatod van, amihez semmi kedved, vagy egyszerűen csak félsz attól, hogy egy pillanatra is egyedül maradj a gondolataiddal és érzéseiddel? A tuaregek szerint Allah azért teremtette a sivatagot, hogy az emberek visszatalálhassanak a lelkükhöz. A legnagyobb érzelmeket akkor élhetjük át, ha nem vesszük magunkat körbe dolgokkal és tevékenységekkel.

10. Dobd el az órád!
A kaszinókban, éttermekben, bevásárlóközpontokban, orvosi várókban nincsenek órák. Az idő fontos, a pontosság sem elvetendő, mégis könnyen az óra rabságába eshetünk. Amire igazán időt kell szakítanod, arra úgy is megtalálod az alkalmat, ha nem viselsz órát. Koncentrálj arra, ami igazán fontos, ne pedig arra, mennyi időre vad szükséged hozzá!

11. Szüntesd meg a káoszt!
Egy érdekes technika: Tedd a feleslegesnek tűnő dolgaidat egy dobozba, és írd rá a mai dátumot. Egy évvel később, ha ezalatt semmit nem vettél ki belőle, dobd ki anélkül, hogy kinyitnád. Ha nem emlékszel rá, mi volt benne, hiányozni sem fog.

12. Ne bízd magad az önuralmadra!
Sokszor célravezetőbb, ha a környezetet változtatod meg magad körül ahelyett, hogy a viselkedésedet kontrollálnád. Például, ha tudod magadról, hogy munka közben nehezen tudod megállni, hogy ne nézegesd állandóan az e-mailjeidet, és ne azt figyeld, melyik barátod jelentkezett be Skype-on vagy MSN-en, dolgozz inkább olyan szobában, ahol nincs internetes kapcsolat, vagy időzítsd a számítógép előtt végzendő feladataidat mondjuk kora reggelre, amikor az ismerősei még nem érhetők el online.

13. Alkoss szabályokat!
Ha hajlamos vagy sokáig hezitálni döntéshelyzetben, állíts fel házi használatra olyan szabályokat, amelyek segítenek a mindennapi életedben. Például, ha sosem tudod eldönteni a szupermarketben, hogy melyik bort vegyed meg, akkor válaszd mondjuk mindig a második legolcsóbbat. Így kevesebb időt fogsz elvesztegetni arra, hogy a helyes döntésen rágódj.

14. Koncentrálj arra, ami változatlan!
Az állandóra fókuszálás jót tesz a léleknek. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy hosszú távon hasznosabbnak bizonyul mindaz, ami az állandóságot kínálja az életünkben: egy lakásfelújításból többet kapunk vissza később, mint ha nyaralni mentünk volna ugyanabból a pénzből.

15. Hallgass a szívedre!
A szívünkkel hozott döntések hosszú távon sokkal nagyobb boldogságot hoznak annál, mint amikor pusztán az ésszerűség diktál nekünk.

Egyszerűbb életet szeretnék!A cikk nyomtatásban a legfrissebb Nők Lapjában jelent meg.
Az eheti szám tartalmából:

  • Peller Mariann: “A titok a mosolyban van”
  • Hogyan legyen tökéletes az első randevú?
  • 500 lány randizna vele
  • Több mint köret – a rizs  
  • Ők Hollywood legnépszerűbb tanulói
  • Önkormányzati választások
  • Pörgesd fel az anyagcseréd!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top