Aktuális

Veszélyben a nyugdíjad?

Kissé unalmas már, hogy mindenhonnan a nyugdíjrendszer tarthatatlanságáról hallunk. Miért várja el az állam, hogy a kötelező nyugdíjjárulék és magánnyugdíjpénztári befizetésen felül magam is havi több tízezer forintot tegyek félre, hogy legyen normális nyugdíjam? Biztos nincs más megoldás? A az aggódó munkavállaló kérdez, Ács Gábor válaszol.

Sajnos úgy tűnik, hogy nincs. Az átlagéletkor a fejlett világban gyorsan nő, miközben a születések száma a legtöbb helyen csökken. Vagyis egyre kevesebb dolgozó embernek kell eltartania egyre több nyugdíjast, tiszta sor. Néhány évtizede még 40 év meló után átlag 10-15 évnyi nyugdíjas évre számíthatott az átlag európai, 2050-re ez a duplájára nő, vagyis – figyelembe véve a gyerekeket is – jóval több eltartott lesz, mint aktív dolgozó.

1900 milliárd euro hiányzik

A legfrissebb, megdöbbentő számokat tartalmazó kutatást az Aviva biztosító és a Deloitte könyvvizsgáló és tanácsadó cég készítette. Ebből többek között az derül ki, hogy uniós szinten 1900 milliárd euró hiányzik a nyugdíjrendszerből ahhoz, hogy az emberek korábbi jövedelmük 70 százalékát megkapják nyugdíjként – ez kellene ahhoz, hogy életszínvonalukat nagyjából fenn tudják tartani. Ami a magyar helyzetet illeti, a következő 40 évben nyugdíjba vonuló mintegy 5 milliárd embernek évi 532 ezer forintot kellene megtakarítania ahhoz, hogy a 70 százalékos szintet tartani tudja. Ez nyilvánvalóan lehetetlen, így nemigen marad más megoldás, mint a nyugdíjkorhatár kitolása. Lehet háborogni, hogy ez milyen igazságtalan, csak sajnos nincs sok értelme.

Veszélyben a nyugdíjad?


A megoldás, felkészülni a rosszra?

A politikusok is tudják, hogy ezt meg kell lépniük, csak általában a végsőkig halogatják a dolgot, hiszen egy ilyen húzás után ritkán lehet választást nyerni. Így aztán a háborgás után mi sem tehetünk nagyon mást, mint felkészülünk a rosszra. A következő években a nyugdíjkorhatár tovább fog nőni, s állam bácsi ha ígéri is néha, akkor sem fog nagyobb nyugdíjat adni. Aki nem előtakarékoskodik magának, készülhet lelkileg, hogy életszínvonala drasztikusan csökkenni fog nyugdíjazásakor.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top