Aktuális

Az október is fekete lesz a hiteleseknek?

Értem én, hogy törleszteni kell a devizahitelt, nem szabad arra várni, hogy valaki megsegít. De van-e valami komolyan vehető támpont arra, hogy már túl vagyunk-e a nehezén, vagy benne van a pakliban, hogy tovább erősödik a frank és nőnek a részletek? A múlt héten több olyan nyilatkozat volt a neten, hogy októberben már jobb lesz, ezeket mennyire érdemes elhinni? A még mindig tanácstalan adós kérdez, Ács Gábor válaszol.

Általában semennyire, az egyik kérdéses nyilatkozat azonban egy picike optimizmusra azért okot ad. Alapesetben a devizehitelek törlesztőrészlete két dologtól függ: a kamattól és a frank/forint árfolyamtól. A válság kitörésekor először az forint gyengülése emelte a részleteket, aztán a derék bankok kamatemelésekbe kezdtek. Ez valamennyire indokolható is volt a piaci folyamatokkal, az viszont kevésbé, hogy amikor ugyanezen okok miatt csökkenteniük kellett volna a kamatokat, akkor ők ezt valahogy elfelejtették. Persze lehet, hogy most már bánják kapzsiságukat, mert ezzel húzták ki a gyufát már az előző kormánynál is, de a mostaninál még inkább. Úgy tűnik, ezentúl akkor sem lesz lehetőségük az ügyfelek felé kamatot emelni, ha az indokolható lenne, ami ugyan az egész bankrendszer stabilitása szempontjából vitatható intézkedés, de a devizahiteleseknek kétségtelenül jól jön, egy kockázat kiküszöbölve.

Az október is fekete lesz a hiteleseknek?

Árfolyamima esténként

Marad tehát az aggódás az árfolyam miatt: a képlet egyszerű, ha emelkedik a frank/forint kurzus, akkor magasabb számot nyomtatnak a csekkre, ha csökken, akkor kisebbet. Az árfolyam előrejelzése általában igen nehéz, sőt inkább lehetetlen, ezért ha valaki jót ígér a hiteleseknek, az elsőre kóklernek tűnik. Amiért most egy picit más a helyzet, az az, hogy az ígéretet tevő államtitkár arról beszélt, hogy a kormány októberben előáll a jövő évi költségvetés részleteivel. Az pedig tény, hogy a piac régóta erre vár, általános vélemény, hogy az önkormányzati választások előtti ígérgetések és fura döntések után októberben már komolyabban veszi a gazdaságpolitikát a kormány. Egy alacsony hiánycélt tartalmazó, hiteles költségvetés valóban erősítheti a forintot, csökkentve ezzel a frankhitelesen törlesztőit. De simán lehet az is, hogy nem így lesz. Rossz nemzetközi hangulat esetén a forint akkor is gyengülhet, ha jó költségvetési hírek jönnek, ráadásul a forint euróval szembeni helyzete mellett az euró/frank árfolyam mozgása is hat a frank/forint kurzusra. Arra pedig itthon senkinek sincs ráhatása, semmi garancia arra, hogy véget ért a frank erősödésének időszaka. Nem marad más, mint bizakodni, hogy a frank túljutott a csúcson az euróval szemben, a magyar kormány pedig épkézláb költségvetést jelent be kedvező piaci hangulat közepette, ám erősíti a forintot. Ez a kombináció hozhatna érezhetően kisebb törlesztőrészleteket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top