Aktuális

Tudták, hogy baj van a gáttal?

Egy – magát a MAL Zrt. dolgozójának valló – internetes felhasználó szerint a gyárban tudták, hogy baj van a gáttal, és neki is fogtak a javításnak. Aztán valamiért abbamaradt a munka, sőt közben azokat a gépeket, amiket a gátszakadás helyén korábban tároltak, távolabb vitték – a katasztrófát megelőző napon.

A három megyét, több száz családot és a környék teljes növény- és állatvilágát, vizeit sújtó ajkai timföldgyár vörösiszap-tározójának gátszakadása az eddigi legnagyobb hazai ipari katasztrófa.  Több mint egymillió köbméternyi szennyező anyag öntött el három környező települést; öten meghaltak, több mint százan megsérültek, hét embert pedig még keresnek.
A vörösiszap-áradás a szakértők szerint pár napon belül a Marcal folyó mellett a Rábát és a Dunát is elérheti. A Greenpeace arra figyelmeztet, hogy már a katasztrófa előtti napon készült műholdfelvételeken látszott, hogy megrepedt a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. Ajka melletti iszaptározójának gátja.

 

 

Hogyan hat a vörösiszap az emberi szervezetre?
A gátszakadás során elszabadult anyag a bőrt és a szemet marja, de akár tárgyakat is szétmarhat. A vörösiszap nehézfémeket tartalmaz, a legnagyobb problémát magas ólomkoncentrációja jelenti. Az ólom ismert idegméreg, kis mennyiségben is veszélyezteti a gyermekek idegrendszeri fejlődését, de emellett a vesét is károsítja. Ezenkívül az iszap több rákkeltő nehézfémet is tartalmaz – kadmium, arzén, higany –, és előfordulhat, hogy radioaktív anyagok is feldúsulnak a vörösiszapban. 

„Azt mondják a hírekben, hogy kevés radioaktív sugárzás lehetséges, ami mellesleg tüdőrákot okoz. Az én édesapám nyolc évet húzott le az iszaptárolón. Két éve tüdőrákban halt meg, ötvenkét évesen. Most hozzák nyilvánosságra, hogy radioaktív a vörösiszap. Mindig is az volt, csak nem szabadott róla beszélni!!!” – szólt hozzá egy internetes fórumban egy helybéli lakos. 

 

Hogyan segíthetsz?
Magyar Vöröskereszt országos adománygyűjtést indított a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak megsegítésére. A szervezet számlaszámán és a valamennyi telefonszolgáltató hálózatából elérhető 1749-en várja az adományokat. A Magyar Vöröskereszt hétfőn segélycsomagot küldött a katasztrófa helyszínére, valamint további erőforrásokat mozgósít a rászorulók megsegítésére.
A Telenor, a T-Mobile, a T-Home, a Vodafone, az Invitel és a UPC 2010. október 5-én ismét elindította a 1749-es segélyvonalat a Veszprém megyei vörösiszap-katasztrófa károsultjainak megsegítésére. Az adományokból befolyt összeget a Magyar Vöröskereszt juttatja el a rászorulóknak – jelentette be a Kolontárra ellátogató Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke.
A Magyar Vöröskereszt a beérkező adományok teljes összegét megkapja. A távközlési cégek semmilyen külön díjat nem számolnak fel az SMS-ek, illetve hívások után, illetve lemondanak felmerülő költségeik érvényesítéséről.
A Magyar Vöröskereszt emellett K and H Bank 10405004-00026547-00000000 számlaszámára is várja az adományokat. A közlemény rovatban kérjük feltüntetni: „ISZAP”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top