Aktuális

Őszi vitamingaléria

Itt a hűvös, esős időszak. A szervezetnek nagyobb szüksége van vitaminokra, ásványi anyagokra, különféle enzimekre, a jó emésztéshez pedig rostokra és sok vízre, mint máskor. Nézzünk körül hát az idénygyümölcsök és zöldségek között!

A táplálkozási szakemberek hangsúlyozzák, hogy mindenki azt fogyassza, ami az adott idényben és az adott élőhelyen terem. Hazánk klímája, természeti adottságai, őshonos zöldség- és gyümölcsfajtái különösen jó minőségű alapanyagokkal szolgálnak az egészség megőrzéséhez.

Őszi tobzódás

Ezek verhetetlenek!Az idényzöldségek és idénygyümölcsök a legjobbak, az örök verhetetlenek, állítja Henter Izabella dietetikus. Ezekben van a legtöbb hasznos alkotóelem, kedvünkre válogathatunk. A szakember szerint egyenlő arányban javasolt fogyasztani a sejtvédő, antioxidáns hatású, a vitaminpótló és tisztító hatású, valamint a rostban gazdag növényi hormonokat is tartalmazó élelmiszereket. Aki ezekből kiegyensúlyozottan fogyaszt, az biztosítja a szervezete számára nélkülözhetetlen vitaminok, rostok mellett az ásványi anyagokat és a létfontosságú nyomelemeket is.

Sejtvédők

A legkiválóbb sejtvédők a paradicsom, cékla, sárgarépa, sütőtök, fokhagyma. Ezek a zöldségek nemcsak védik a sejteket, hanem szabályozzák is normális működésüket.

Ezek verhetetlenek!
Ezek verhetetlenek!
Ezek verhetetlenek!
Ezek verhetetlenek!

A paradicsom likopintartalma számtalan sejtműködési, megújulási, átalakulási folyamatot befolyásol, szív-, ér- és hámvédő, daganatmegelőző hatású. A vitaminokon kívül jelentős a kálium- és a cinktartalma.

A cékla folsavai segítik a hormonok és ingerületátvivő anyagok – egyebek mellett a dopamin és a noradrenalin – termelését. Ezek a közérzetért felelősek. Folsav nélkül nincs boldogságérzet, tartják a neurobiológusok. A cékla lúgosít, szerepe van a vörösvérsejtképzésben, és méregteleníti az agyat.

A sárgarépa karotintartalma ismert. Véd a szabad gyökök ellen, erősít nyálkahártyát, szemet, hajat, körmöt, immunrendszert. Magas a szeléntartalma, ami a stressz ellenszere.

A sütőtök összetételében hasonlít a sárgarépához, igazi vitaminraktárnak tartják a kutatók.

Tisztítók

A szervezetnek folyamatos tisztításra, méregtelenítésre van szüksége. A máj, a vese, a bélrendszer és a bőr a legnagyobb méregtelenítők. E szervek támogatása elengedhetetlen. Kiváló tisztító, méregtelenítő hatású a szőlő, a káposztafélék, a zeller, a fehérrépa, alma.

Ezek verhetetlenek!
Ezek verhetetlenek!
Ezek verhetetlenek!
Ezek verhetetlenek!

 

A szőlő minden emésztési probléma hatásos ellenszere. Serkenti a szénhidrát-anyagcserét, belet, vesét, hólyagot tisztít, a fogyókúra jó kiegészítője. Vitaminjai mellett mangán-, magnézium-, kálium- és nátriumtartalma igen jelentős.

A káposzta vértisztító, rostban gazdag, serkenti az agy, az idegek működését, alvásjavító, stresszoldó hatású, sejtlégzést, sejtnövekedést serkent, fokozza a libidót, segíti a fogyókúrát. A savanyú káposzta természetes antibiotikum.

A zeller és a fehérrépa értékes, aromás illóolajokban, B-vitaminokban gazdag gyökerek. Köpetoldó, epe-, vizelet- és hashajtó hatásuk régen ismert. Fertőtlenítik a száj, a torok nyálkahártyáját, a bélben, húgyutakban elpusztítják a baktériumokat és a gombákat.

Az alma a kimerültség és a depresszió ellenszere. Csökkenti a vérnyomást, a vérzsírszintet, és mivel sok benne a ballasztanyag, tisztítja a belet, erősíti a fogínyt, a gyenge vénák falát. Kálium-, magnézium-, és vasforrás.

Rostban gazdagok

A modern, gyorséttermekhez, szendvicshez szokott rohanó ember kevés rostot fogyaszt, márpedig a rostszegény táplálkozás számtalan betegség melegágya. Rost minden zöldségben, gyümölcsben található, de vannak, amelyek kiemelendők, hiszen fehérje- és ásványianyag-tartalmuk is figyelemre méltó. Ilyenek a hüvelyesek termései, a bab, borsó, lencse, csicseriborsó és a szója.

Ezek verhetetlenek!
Ezek verhetetlenek!
Ezek verhetetlenek!

 

A bab sok országban népeledel. Ázsiában a bél- és a keringési betegségek megelőzésére, a lép és a hasnyálmirigy működésének serkentésére alkalmazzák. Dietetikusunk kiemeli, hogy gazdag ballasztanyagforrás, ami a belek tisztítójává teszi, ezenkívül sok benne a kalcium és a vas. Kiváló vízhajtó, sejtfehérje-anyagcsere serkentő, valamint keringésjavító. Méregtelenítő hatása támogatja a máj és a vese működését.

A lencse, a sárgaborsó és a csicseriborsó ideális fehérjeforrások. A lencse magas cinktartalma hat az anyagcserére, a hormonegyensúlyra, javítja a libidót, megelőzi az impotenciát. A száraz hüvelyesek laktatnak, kevés bennük a kalória, fehérjéik vitalizálnak, ballasztanyagiak kipucolják a belet. A hüvelyesekben sok hasznos növényi hormon található.

A szója rostot, B-vitaminokat, fehérjét tartalmaz, és – mint minden pillangós virágúnak – rengeteg benne a növényi hormon, a fitoösztrogén. A szója egészséges, alacsony kalóriatartalmú, fehérjepótló táplálék. Fogyasztása áldásos hatású a klimax idején, fitoösztrogénjei óvnak a csontritkulástól, csökkentik vagy megelőzik a kellemetlen hőhullámokat. A szója jelentős lecitin- és az E-vitamin-forrás.

 

Formák és hasonlóságok

Játsszunk egy kicsit a formákkal! Sokak szerint nem véletlen, hogy bizonyos zöldségek alakja, szerkezete utal arra szervre, amelyre a benne lévő anyagok a legjobb hatással vannak. Íme néhány példa:

Paradicsom – szív: A benne lévő antioxidáns, a likopin, a szívet és a vért táplálja, sejtvédő. Megfigyelhető a négy kamra, piros fala erős.

Dió – agy: A dió segíti az agyműködést, és képe olyan, mint az agyé. Két félteke, barázdáltság, gyűrődések, mint az agy felszínén.

Avokádó – anyaméh: Az avokádó, a padlizsán és a körte egyaránt hat az anyaméhre, formájukban hasonlítanak is rá. Kutatások bizonyítják: heti egy avokádó fogyasztása egyensúlyban tartja a nő hormonháztartását. Talán nem véletlen, hogy a növény bimbóból terméssé érése is épp kilenc hónapig tart.

Ezek verhetetlenek!
Ezek verhetetlenek!
Ezek verhetetlenek!

Füge – here: Segíti, gyorsítja a spermák mozgását, és növeli azok termelődését. Talán nem véletlen, hogy a fügék tele vannak magokkal, párosával nőnek a fán.

Olíva – petefészek: Az olívabogyó segíti a petefészek egészséges működését, a peteérést. Az olívabogyó alakjában, mértében hasonlít a petefészekre.

Hagyma, fokhagyma – emberi sejt: A tudósok szerint a megakadályozza a vírusok, baktériumok elszaporodását a szervezetben, kitakarítja a veszélyes mérgező anyagokat, erősíti, ellenállóvá teszi a sejteket. Az, hogy csípi a szemet, könnyeztet, szintén ezt a funkciót jelenti. A hagymák alakja bizonyos emberi sejtek formáját idézi.

Ezek verhetetlenek!
Ezek verhetetlenek!
Ezek verhetetlenek!

 

 

Ezek verhetetlenek!Cikkünk a legfrissebb Nők Lapjában jelent meg. 

A hetilap tartalmából: 

  • Sztárok kis játékai
  • D. Tóth Kriszta: A figyelem művészete
  • Almaszüret
  • Interjú Szinetár Dórával
  • Hogyan lettem petesejtdonor 3. rész 

Ha előfizetnél a lapra, itt megteheted!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top