Aktuális

“Egy tonna élet” az ökoházban

Hogyan tudja egy család a hetedére csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátását? A jövőre induló Egy tonna élet projektből kiderülhet a titok. A "kellékek": egy család, egy energiatakarékos ház napelemekkel és egyéb megújuló energiaforrásokkal, illetve egy elektromos autó.
Képzeld el, milyen lehet az élet egy ökoházban, napelemekkel a tetőn, amelyek a felhajtón álló, elektromos hajtású autódat töltik fel! Az Egy tonna élet projekt főszereplői, azaz a kiválasztott próbacsalád tagjai számára mindez nemsokára valósággá válik. A projektet három svéd vállalat, az A-hus, a Vattenfall és a Volvo Cars hívta életre.

Ez a projekt megmutatja, mit jelent egy család számára alacsony szén-dioxid-kibocsátás mellett élni. A klímaváltozás megállításának érdekében ugyanis az üvegházhatású gázok kibocsátását jelentősen le kell csökkenteni. A jelenlegi, személyenkénti nagyjából hét tonna éves kibocsátási szintről egy tonnára.

 

 

“Úgy gondoljuk, hogy a megfelelő technológiával és következetes hozzáállással az egytonnás cél már ma elérhető, méghozzá a szokványos életstílushoz képest jelentős áldozatok nélkül” – mondta Torbjörn Wahlborg, a Vattenfall Nordic Region energiaszolgáltató vezérigazgatója.

“A család számára biztosított technológia és a különféle megoldások közül több már ma vagy a nagyon közeli jövőben elérhető lesz a nagyközönség számára. Másképpen szólva, ez nem egy eltúlzott, tudományos-fantasztikus projekt, hanem mindazon lehetőségek felhasználása, amelyek itt és most adottak” – tette hozzá a szakember.

A projektben részt vevő három partner egy olyan háztartást alakít majd ki a próbacsalád számára, amelyben képesek lesznek megközelíteni személyenként az egytonnás szintet. Az Egy tonna élet terv három legfontosabb eleme, az A-hus által kivitelezett, energiatakarékos ház, az akkumulátorral hajtott Volvo C30 DRIVe Electric villanyautó és a fejlett energiafelhasználási megoldások.  

A Vattenfall biztosítja a napelemes technológiát, továbbá a ház elektromos hálózatát megújuló szél- és vízenergiából származó villamos energiával látja el. A villanyautót is csak megújuló energia felhasználásával töltik fel.

A kocsibejáró tetejére telepített napkollektorok a meleg víz előállításához, valamint a csekély fűtéshez szükséges energiát biztosítják. A tetőre szerelt napelemek a fűtéshez, a szellőztetőrendszerhez és a hűtőszekrényhez termelnek áramot. A fennmaradó energiával a család az elektromos hajtású Volvóját töltheti fel.
 

 
 
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top