Aktuális

Már a csecsemők is a neten vannak

Mi rossz lehet abban, ha valaki egy közösségi oldalon megoszt pár képet nemrégiben született gyermekéről, unokájáról, rokonáról? Alapvetően semmi, kivéve, ha kissé figyelmetlenül más dolgokat is közöl. Egy friss felmérés szerint rengeteg embernek lenne mire odafigyelnie.
A kimutatás szerint, amely az AVG vírusirtó cég megbízásából készült tíz fejlett országban, a két évnél fiatalabb babák 82 százaléka megtalálható valamilyen fotón az interneten, többnyire közösségi oldalakon.

Az élen Amerika végzett a felmérésben, itt a két év alatti ifjoncok 92 százalékáról került fel valamilyen fotó a netre. A második helyre Új-Zéland került 91 százalékkal, a harmadik helyen pedig Kanada és Ausztrália osztozott 84 százalékkal. Őket követte az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország és Spanyolország. Az arány Japánban volt a legalacsonyabb, kevesebb mint 50 százalékkal.

 
A felmérés arra is rámutatott, hogy az édesanyák csak az esetek harmadában felelősek ezekért a feltöltésekért. Sok esetben a családtagok vagy a barátok pakolják fel a képeket a közösségi vagy képmegosztó oldalakra, így a szülők nehezebben tudják őket törölni.

Az AVG szakembere szerint nem is magukkal a képekkel van a gond, hanem az adatokkal, amelyek esetlegesen kikerülnek a fotókkal együtt. Ha a képből, vagy a képaláírásból kiderül a gyermek teljes neve és születési dátuma, illetve az anyjának lánykori neve is kideríthető pár kattintással, az a személyazonosság-tolvajok malmára hajthatja a vizet. Ebből aztán évekkel később is kialakulhatnak problémák.

 
Már a csecsemők is a neten vannak

 

Az ilyen jellegű adatokat nagy valószínűséggel bármikor meg tudja szerezni egy felkészült “szakember”, ha akarja – bébifotók nélkül is. De ettől még érdemes megfogadni az unalomig szajkózott tanácsot, amit az AVG szakembere is bőkezűen osztott, és amiről már mi is írtunk: használjuk az adatvédelmi beállításokat a közösségi oldalakon, ahol csak lehet!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top