Aktuális

A párom és a barátnője

A pszichológusok még ma is vitatkoznak rajta, kutatók foglalkoznak vele: létezik-e tiszta, szerelem nélküli barátság férfi és nő között? Azt már kevésbé vizsgálják, hogyan viseli el az ember, ha a párjának van egy (vele ellenkező nemű) jó barátja. Szóljak érte, vagy elfogadjam? Találkozzunk hármasban, vagy nyugodjak bele, hogy ez az "ő dolguk"?

Egy amerikai krimiíró, John Sandford az egyik nyughatatlan, amolyan nők kedvence-típusú főhősének, Davenportnak „teremtett” igaz női barátot: Ellent, a pszichológus-apácát. Ezt a barátnőt Davenport felesége is tiszteletben tartja és kedveli – bár, talán nem véletlen, hogy a szerző ennyire bebiztosította, hogy valóban barátság maradjon a két hős között… Hiszen Ellen apácaként boldog. Ám általában mégis összeszorul a gyomrunk, amikor párunk találkozik az egyik „régi, jó barátnőjével”. És persze feltesszük a kérdést: létezik-e szerelem nélküli, tiszta barátság férfi és nő között?

 

„El kell távolodnunk egymástól”

Boglárka (akinek nem ez az igazi neve) egészen kicsi korától együtt játszott a szomszéd gyerekekkel, köztük Zoltánnal. Most, harminc év elteltével Boglárka már férjnél van, Zoltán együtt él a barátnőjével – és ők ketten még mindig a legjobb barátok. Boglárka azt meséli, hogy a férje, Péter először egyáltalán nem nézte jó szemmel ezt a barátságot: nem is értette, hogyan lehetséges, hogy mindent megbeszélnek egymással. Nem volt féltékeny, inkább haveri viszonyt próbált kialakítani Zoltánnal. Ám nem járt sikerrel – egyik férfi sem tudta elviselni a másikat.

– Péter nem értette, hogyan lehet, hogy egy srác felhívhat az éjszaka közepén, gondolom, sejtette: megbeszéltem Zoltánnal a kapcsolatunkat – meséli Boglárka. – Pétert szeretem szerelemmel, és ő az évek során elfogadta, hogy van egy barátom, aki történetesen férfi. Zoltán szerint nem illünk egymáshoz Péterrel, de én is ezt gondolom róla és az élettársáról. Ennek ellenére kerüljük ezt a témát. Ma már nem találkozunk olyan gyakran, mert nem tartottam egészségesnek, hogy mindketten párkapcsolatban éltünk, mégis hetente találkoztunk, naponta beszéltünk…

És hogy mit gondol a tiszta, szerelem nélküli férfi-női barátságról? Azt mondja, nem hisz benne… Ők Zoltánnal átestek a szerelmi fázison, csakhogy nem egyszerre: ő tiniként szeretett bele Zoltánba, de akkor a fiúnak volt egy nagy szerelme – később viszont Zoltán tett célzásokat, de akkor Boglárka nem volt szabad. Mára – Boglárka szerint – már mindketten csak barátságot szeretnének a másiktól, bár néha Zoltán tesz rá célzást: az lenne az igazi, ha ők ketten együtt lennének…

Minarik Annamária pszichológus bólint, amikor végighallgatja a történetet: az esetek egy részében az ilyen szoros nő-férfi barátság hátterében felfedezhető, hogy az egyik fél többet remél a másiktól, vagy akár szerelmes is belé. Nehéz meghúzni a határokat, és Boglárka jól tette, hogy kicsit „átpozícionálta” barátságát Zoltánnal, hiszen így nagyobb eséllyel megőrzi férjével az intimitást és a szerelemet – és persze Péter bizalmát.

A párom és a barátnője

Titkos találkozások

Egyik ismerősöm, Kati egyáltalán nem tudta elfogadni, hogy párja jó barátságban maradt a volt szerelmével. Először megpróbált ő is részt venni a közös programjaikban, de úgy érezte, „kirekesztik”, kimaradt valamiből, még akkor is, ha valójában nem így volt. Sok-sok álmatlan éjszaka után ultimátumot adott párjának: vagy véget vet a barátságnak, vagy az ő kapcsolatuknak lesz vége. Egy ideig úgy látszott, a férfi fejet hajt a lány döntése előtt, ám Kati nemrégiben megtudta: párja titokban most is találkozgat a volt szerelmével. Kati nem gondolja, hogy barátságon kívül más is lenne köztük, de most nem tudja, mitévő legyen… Nem akarja elhagyni a párját, hiszen szeretik egymást, de ezt a „titkos barátságot” sem bírja elviselni.

A pszichológus őszinte beszélgetést javasol Katinak. Érdemes lenne feltárnia őszintén az érzéseit, félelmeit párja előtt. A tiltás ebben az esetben sem jelent megoldást, de az talán elérhető, hogy a férfi újragondolja barátságát az exével, és esetleg csökkentse a találkozásaikat.

Szakértőnk szerint óhatatlan, hogy a férfi-nő kapcsolatainkban megjelenjen a szexualitás: a vonzerőt sosem tudjuk kikapcsolni, és gyakori, hogy legalább az egyik fél tiszta barátságnál egy kicsit többet érez a másik iránt. A szerelemben megjelenik az intimitás és a szexualitás, ezek teszik együttessé az élményt. Ha az intimitás, a másikhoz való érzelmi közelség megjelenik a barátságban, akkor felmerül a kérdés, mit és kivel oszt meg az illető? Mit „visz ki” a szerelemből egy külső fél felé? Sérülhet-e emiatt a párkapcsolat? Hogyan lehetne áthelyezni a barátságát az életében egy „másik fiókba”, hogy ne sérüljön miatta az élettársi kapcsolata? Ezen érdemes elgondolkoznia Kati párjának, ha ismét el akarja nyerni kedvese bizalmát. Sokak szerint az „nem veszélyes”, ha a volt kedvesünkkel tartunk baráti kapcsolatot, ám a szakember nem így látja: szerinte elképzelhető, hogy nem zárult le igazán a szerelem, illetve a két fél sem tudja, hogy végleg lezárták-e. Majdnem biztos, hogy egy ilyen barátság konfliktushelyzetet okoz a jelenlegi párkapcsolatunkban.

 

Mit tegyek, ha bánt, hogy a páromnak van egy ellenkező nemű barátja?

1. Őszintén beszélj neki az érzéseidről! Mondd el, ha kirekesztettség-élményed van, ha bizonytalan vagy, ha félsz, hogy „elveszi őt” a másik! Hagyd beszélni: hadd mondja el, mi köti össze őket, és ő mit érez!

2. Próbálj meg részt venni a közös programjaikban! (Hátha ezután újra tudsz majd bízni benne…)

3. Újabb beszélgetés során juss együtt kompromisszumra a pároddal: ő mit tud tenni, hogy bízz benne, és te mit szeretnél.

Mit tegyek, ha a páromat bántja, hogy van egy ellenkező nemű jó barátom?

1. Gondold át: mit jelent neked ez a barátság? Ha valóban csak tiszta, baráti érzéseket, akkor mielőbb vond be a kapcsolatotokba a párod is!

2. Amennyiben kedvesed továbbra is bántja ez a kapcsolat, akkor próbáld újragondolni az életedben ezt a barátságot – egy jól működő barátságban meg lehet érteni, hogy mostantól nem találkozunk minden héten, csak havonta…

3. Légy őszinte mindkettejükkel, így a szerelem és a barátság is megmaradhat!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top