Aktuális

A mobil koszosabb, mint a vécélehúzó

Brit kutatók megállapították, hogy az érintőképernyős mobilok tizennyolcszor több baktériumot hordoznak, mint egy nyilvános férfivécében a vécélehúzó fogantyú. Ijesztő tény vagy pánikkeltés?
A Which? magazin munkatársai kértek fel egy higiéniai szakértőt, hogy vizsgálja meg 30 érintőképernyős mobil felületét, és az adatokat vesse össze egy nyilvános vécé lehúzójának eredményeivel. Így született a riasztónak tűnő adat.

A mobil koszosabb, mint a vécélehúzóS hogy mennyi az esélye annak, hogy ezek a baktériumok “akcióba is lépnek”? A Stanford Egyetem egy végzős diákja, Timothy Julian végzett egy kutatást a vírusok ilyen irányú terjedéséről. Azt állapította meg, hogy az iPhone felületére került anyagok (és vírusok) 30 százaléka átvándorol nakaz ember ujjára, ahonnan már jó eséllyel továbbjut orrba, szájba vagy szembe.

Elsőre badarságnak tűnhet az egész, ám ha józan paraszti ésszel belegondolunk, a telefont is egész nap nyomkodjuk, akkor is, amikor nyilvános helyeken járkálunk. Mégsem szoktuk megmosni, mint a kezünket.

Mit lehet tenni? Vannak extrém megoldások, mint például az antibakteriális telefon tok, amire különleges védőréteg került Léteznek kifejezetten ilyen célra gyártott törlőkendők is. Egyesek szerint az is elég, ha 40-60 százalékos arányú víz-alkohol keverékkel, vatta vagy puha rongy segítségével tisztítjuk meg a telefont, arra ügyelve, hogy a folyadék ne jusson bele a készülékbe.

 
De talán az is elég lehet, ha a telefon nyomkodása után kezet mosunk, főleg, ha hamarosan az orrunkba, szánkba vagy a szemünkbe nyúlkálni készülünk.
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top