Aktuális

Elég-e napi 30 perc a gyerekkel?

Nemrég indult rovatunkat reményeink szerint hétről hétre ti írjátok majd. Kérjük, osszátok meg velünk véleményeteket egy-egy cikkel kapcsolatban, szóljatok hozzá aktuális felvetésünkre a Fórumban, lássátok el egymást ötletekkel, és kérjetek bátran segítséget szakértőinktől. Kíváncsian várjuk leveleiteket és e-mailjeiteket!

NŐK LAPJA FELVETÉS

A szakemberek szerint ma Magyarországon egy ötéves gyerekkel kb. 30 percet foglalkozik az édesanyja naponta. Szerintetek elég ez?

Elég-e napi 30 perc a gyerekkel?milu 81: Ha ez a napi 30 perc valami intenzív, 100%-os figyelemmel telik el (például közös játék, meseolvasás, stb.), akkor szerintem nincs gond, ennyi elég egy gyereknek amellett, hogy a szülő megfürdeti, segít neki öltözni, vacsit ad elé, elviszi oviba, stb.

kis zöld manó: Lehetne talán szemléletváltással növelni az időt. Ha egy kicsit fontosabbá válna a gyerek. Értékesebbé. Amikor lecsökken a foglalkozási idő napi 30 percre, elgondolkozna az a szülő, biztos-e, hogy a munka és a megélhetés, a gürizés miatt nincs idő egymásra. Vagy csak a gyerek idegesít.

fórumozok: 36 éves vagyok, és velem többet foglalkoznak az ősök naponta! Pedig tudok egyedül enni, inni, vécézni, olvasni, fürdeni és még a cipőmet is egyedül kötöm már be elég régóta.

elégedetlen: Úgy tudom elképzelni, hogy az anya ennyi időt fordít a gyerekre, amikor csak őrá figyel, mesét olvasnak, együtt játszanak. Ez egy átlag, biztos van olyan, aki napi 2 órát tartalmasan eltölt a gyerekkel, de sok családban soha nem beszélgetnek a lurkókkal. A játékot már ne is említsem. Ott a tévé, a számítógép – ahhoz nem kell anyu.

krilev50: Szerintem a fél óra kevés, de ha az ismerőseimre gondolok, sokan mondták már, hogy a gyerekkel nem tudnak leülni játszani. Ettől függetlenül is felnőnek a srácok. Én sokszor leülök velük, és akkor csak velük vagyok. Még megtehetem, mert itthon vagyok. De ha visszamegyek dolgozni, akkor nem tudom, hogy lesz időm erre. Főleg ahol több gyerek van. Ha csak arra gondolok, hogy 5-ig dolgozom, utána még hazarohanok, főzök, mosok, és akkor még a gyerekekkel is foglalkozzak… Na, ilyenkor tuti, hogy kevés a 24 óra.

Tiara: 31 perc az iszonyú kevés, nem tudom, mit vettek bele. De például reggel is lehet tartalmasabban készülődni, aztán ott az út az oviba, hazafelé jövet is lehet beszélgetni, megállni a játszótéren, csapni egy közös uzsit, ha az idő is engedi. Este igazi játék vagy hancúr, vagy „fejlesztés”, ami kell, például nálunk logopédia…. Fürdetés közben is sok mindent meg lehet beszélni, és természetesen ott a mese, amit nem a tévé olvas fel a gyereknek. A legvégén pedig a lefektetős rituálé, már ahol van. Szerintem ennyi bele kell, hogy férjen!

A heti NL-felvetéshez ITT tudsz te is hozzászólni!


SZÓLJ HOZZÁ!

 

Rengeteg levél, tanács érkezett Hulej Emese 37. számban megjelent cikkére: Csak azt akarom, hogy ne bánjam meg (Egy örökbe fogadó anya vallomása).

Elég-e napi 30 perc a gyerekkel?

„Hét éve hoztuk létre az Ágacska Alapítványt, pontosan azért, hogy ilyen esetek ne forduljanak elő – írja Bogár Zsuzsa, és beszámol felkészítő tanfolyamaikról – eddig 98-at tartottak, pszichológusok és érintett szülők részvételével – ahol a szülők megértik: a belső hangot elhallgattatni nem szabad, gyereket csak akkor lehet hazavinni, ha feltétel nélkül, teljesen elfogadjuk őt. A lehetséges problémákkal pedig jobb még a tanfolyam alatt szembesülni. Az alapítvány felajánlotta segítségét az érintett családnak.”

 

HOBBI-SAROK

Elég-e napi 30 perc a gyerekkel?Kedves Nők Lapja!

Gyerekeink emeletes ágyából készült ez a Mátyás-korabeli lovagvár. A férjem egy funérlapból dekopirfűrésszel kivágta a vár tetejét, én pedig sárga vászonanyagból megvarrtam rá a fedőtakarót. A téglamintázat barna szaténcsíkokból készült. A királyi címerhez és a Fekete sereg zászlajához a fiaim képeskönyvét hívtam segítségül. Leírhatatlan volt a srácok öröme, amikor meglátták.

Kívánok mindenkinek jó alkotást, és hozzá sok-sok fantáziát!

Petrozsényi Nóra

Várjuk további ötleteiket (fotóval), és ne felejtsétek el megírni azt sem, hol szereztétek be hobbitokhoz a kellékeket!

 

JOGI TANÁCS

Kérdés: Tavaly télen baleset ért, elütöttek egy autóval a zebrán, úgy, hogy a lámpa a gyalogosok részére zölden világított. Meddig terjeszthetek elő kártérítési igényt és kivel szemben?

Elég-e napi 30 perc a gyerekkel?

Dr. Tausz Judit kártérítésjogi ügyvéd válasza:

A kártérítési igényt a károkozó gépjármű üzemben tartójának kötelező gépjármű-felelősségbiztosítójával szemben közvetlenül, illetve bizonyos esetekben a Kártalanítási Számla kezelőjével szemben érvényesítheti a károsult – három éven belül.

Mi az a Kártalanítási Számla? A biztosítók által létrehozott pénzalap, amelynek feladata a biztosítási kötelezettség ellenére biztosítással nem rendelkező üzembentartó gépjárműve által okozott károk megtérítése.

Szakértőink – jogász, adótanácsadó, hitelügyintéző, fogyasztóvédő – várják kérdéseiteket!

 

NŐI TITKOK

Mi használ menopauza ellen?

Házasságban élő nő vagyok, két felnőtt gyermekem van. A szüleinket már eltemettük, itt maradtunk ketten a párommal a „hormonjaink” csökkenésével. (A férfiakat is megviseli a klimax, nehéz velük.) Változókori tüneteim megoldására hormonpótló gyógyszereket ajánlottak, de a testi bajoknál a lelkieket súlyosabbaknak érzem. Nagy űrt hagyott bennem a gyerekek kirepülése. Tudom, jót tenne egy női közösség, ahol a gondjaimat megbeszélhetném, de hol keressem? Volt egy klub, csakhogy méregdrágán, és a tanfolyamokkal ugyanez a helyzet. Kérem, aki tud elfogadó, ingyenes női kört, esetleg kedve van ilyet szervezni, írjon nekem!

csakimariann@citromail.hu

BARÁTOT KERESEK

Tisztelt szerkesztőség!

Kitartó olvasója vagyok a Nők Lapjának, s véleményem szerint önök nagyon sokat segítenek a közvetítésükkel. Kérem, helyezzék el hirdetésemet:

Budapesti humándiplomás, hatvanas barátnőt, barátnőket keresek wellness-programokhoz, más kikapcsolódáshoz, hasonló budapesti hölgy.

E-mail címem: mirage23@chello.hu

Elég-e napi 30 perc a gyerekkel?

ÜZENŐFAL

 

A veszprémi Lovassy László Gimnázium jövőre ünnepli alapításának 300. évfordulóját! Ebből az alkalomból idén szeptembertől egy éven át jubileumi rendezvényekre, koncertekre, kiállítás-megnyitókra és kerékpártúrákra invitálja egykori diákjait és tanárait. Gyere el Te is!

Bővebb információ: www.300ev.lovassy.hu

SZAVAZÁS VÉGEREDMÉNYE a NLCAFE. HU internetes oldalon

Mennyi időt szakítasz a gyermekedre naponta?

Szavazók száma: 1650

 

TÖBB, MINT 2 ÓRA:     68%

2 ÓRA:                          13%

1 ÓRA:                          10%

30 PERC:                       9%

 

Elég-e napi 30 perc a gyerekkel?Cikkünk a Nők Lapja eheti számában jelent meg.
A legfrissebb szám tartalmából: 

  • Epres Panni: “Tamás sosem adott rám miniszoknyát” 
  • Befizetem a csekket, add bele a részed!
  • D. Tóth Kriszta: Két dudás, szeretetben
  • Jupiter – A nagy szerencse bolygója
  • Győzd le az őszi betegségeket!
  • Az illetéktörvény 4 pontja

Előfizetnél a lapra? Itt megteheted!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top