Aktuális

Hogyan működik a bankrendszer?

A bankok kialakulása és fejlődése hosszú időt vett igénybe. Ennek a folyamatnak a végére a bankok a pénzforgalom megvalósulásának a legfontosabb szereplői lettek. Fontos azonban tudnunk, hogy a bank elnevezést a legtöbb pénzintézetre használják, gyűjtőfogalomként is, pedig vannak különbségek.

A bankrendszerbe minden pénzintézet beletartozik. Azok is, amelyek csak meghatározott tevékenységet folytathatnak, mint például a takarékpénztárak, és azok is, amelyek valódi bankok, vagyis ügyfélkör korlátozása nélkül teljes körű pénzintézeti tevékenységet folytatnak.

A bankrendszer kétszintű felépítéssel rendelkezik. A felső szinten található a jegybank, amely csak a bankokkal tart fenn kapcsolatot, míg az alsó szinten találhatóak a bankok és különböző pénzintézetek, amelyek az ügyfelekkel is közvetlen kapcsolatban állnak. Magyarországon 1987 óta létezik ez a típusú kétszintű bankrendszer.

Hogyan működik a bakrendszer?

 

Ennek a rendszernek a csúcsán nálunk a Magyar Nemzeti Bank áll, amely közvetett és közvetlen eszközökkel alakítja az ország monetáris politikáját.

A közvetlen eszközök között a legfontosabb, hogy a jegybank beavatkozhat a gazdaság pénzügyi folyamataiba. Amikor a piaci torzulások kiszolgáltatott helyzetbe hozzák az ügyfeleket a pénzintézetekkel szemben, akkor egy olyan ritkán használt eszközhöz folyamodhat a jegybank, mint a kamatszabályozás. A jegybank többféle kamatszint megállapítására jogosult és ezzel a hitelkereslet és a hitelkínálat változása érhető el.

A közvetett eszközök között, pedig többek között nagyon fontos, az árfolyam-politika. Az árfolyam a nemzeti valutánk vásárlóerejét jelenti. Az árfolyam változása pedig azt mutatja, hogy milyen a gazdaságunkról alkotott vélemény, illetve, hogy milyen bizalommal rendelkezik külföldön a nemzeti valutánk. Amikor leértékelésre kerül sor, az a belföldi árakra is nagy hatással van, hiszen amikor drágul az import, az árak emelkednek.

Ezek mellett természetesen számos feladata van még a jegybanknak, és eszközeinek tárháza is sokkal bővebb, de talán néhány gondolattal közelebb kerültünk a bankrendszer megismeréséhez.

 

Folytatjuk!

Forrás

 

Előző cikkeink:

Elveszett vagy ellopták a bankkártyánkat? Mit tegyünk? >>>

Tőzsdetörténet magyar módra >>>

Érdekességek UV fény alatt >>>

Ne legyél pénzhamisítás áldozata! >>>

Túlélheted frankhitellel? >>>

Dolgozzon helyettünk a pénzünk, éljünk jobban a hozamból >>>

Mit tudsz az állampapírokról és a kötvényekről? >>>

10% már elég a gondtalan élethez? >>>

Tudj meg többet a folyószámláról! >>>

Átutalásos fizetés belföldön és külföldre >>>

Legyen biztonságos az internetes vásárlásunk! >>>

Védd meg magad a tolvajoktól! >>>

Hitelkártya vagy bankkártya >>>

Adósságrendező hitel, tényleg segít megoldani a problémát? >>>

THM és amit tudni kell róla >>>

Devizahitel -miért csapolja meg a családi kasszát? >>>

Elektronikus bank, a 21. század szolgáltatása >>>

A jövőnk a mi kezünkben is van >>>

Hogyan fektessük be a pénzünket? >>>

Lehet jóbarát a bankkártya? >>>

Amikor nincs más kiút, csak a hitel >>>

Vedd kezedbe az életed >>>

Vezessük be gyermekeinket a pénzügyekbe! >>>

Önerő nélkül nem megy >>>

Hitelfelvétel? Mire figyelj? >>>

Családi költségvetés >>>

Mindent a pénzről >>>

Hogyan teremtődik a pénz? >>>

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top