Aktuális

Újra magyar bélyeg lett Európa legszebbje

Ötvenkét európai posta közül idén is a Magyar Posta EUROPA-bélyege lett a legszebb. Az EUROPA-bélyegek szépségversenyének történetében példa nélküli, hogy egy ország egymás után három alkalommal nyerje el a megtisztelő szakmai címet.

Az Európai Postaüzemeltetők Egyesülete (PostEurop) minden évben lehetőséget kínál arra, hogy tagjaik EUROPA- témában bélyeget bocsássanak ki. A tagországok minden évben egy-egy témakört választanak, melyet az adott évben bélyegen jelenítenek meg.

Az idei a „Gyermekkönyvek” volt. Kormos István örökzöld Vackor történeteit és rajzait több generáció ismeri, szereti. A Magyar Posta bélyegújdonságán a Kossuth-díjas grafikusművész, Reich Károly Vackor-illusztrációi láthatók. Az alkalmi bélyeg-kisív, a hozzátartozó borítékrajz és bélyegző grafikáját Kara György bélyegtervező grafikusművész készítette.

Európa legszebb bélyege újra magyar

A versenyben 52 ország postája vett részt. A PostEurop honlapján május óta zajló közönségszavazáson a második helyezett a Szlovén Posta, harmadik a Horvát Posta lett. Az elmúlt években a „Csillagászat” és a „Levélírás” témakörökben hasonló sikert ért el Magyar Posta.

A PostEurop októberi plenáris ülésén bejelentett döntést dr. Szebeny Botond, a PostEurop főtitkára így kommentálta: „A bélyeg fontos és értékes öröksége az európai postáknak. Nagyra értékeljük minden pályázó munkáját, lelkesedését, elhivatottságát és kreativitását. Folytatnunk kell ezt a hagyományt, hiszen a bélyegek a hagyományos európai kultúra fontos értékei közé tartoznak.”
Az Egyesült Nemzetek Szervezete a 2011-es évet a Fák Nemzetközi Évévé nyilvánította, ezért jövő évi EUROPA bélyegek témája az „Erdő” lesz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top