nlc.hu
Aktuális
Tóth Zsuzsanna ruhatervező

Tóth Zsuzsanna ruhatervező

Jó látni, hogy a Nők iskolájának résztvevői milyen átalakulási folyamaton mennek keresztül rövid idő alatt oktatócsoportunk odaadó munkájának köszönhetően.

Tóth Zsuzsanna ruhatervező Tanulmányaimat a Magyar Iparművészeti Főiskola ruha- és bőripari formatervező szakán végeztem, ahol  mesterfokú diplomát szereztem. A főiskolai éveim alatt az OKISZ Labor ösztöndíjasaként dolgoztam, a hazai  legnevesebb tervezők mellett sajátíthattam el  a tervezői szakma fortélyait. A főiskola  akkori irányzata az egyedi iparművészeti tervezést helyezte előtérbe,  engem azonban már akkor is az iparban professzionális gépekkel és technológiákkal előállított, szélesebb körben  alkalmazható öltözékek létrehozása foglalkoztatott.  Ennek ellenére nagy örömmel vettem részt  nemzetközi tervezői versenyeken, ahol a főiskolán tanultak és egyéni érdeklődésem adaptálásával eredményesen szerepeltem. Az elnyert fődíj lehetőséget nyújtott arra, hogy megismerhettem a gyakorlatban is a nagy francia divatiskolák,  Haute Couture szalonok munkáját a tervezés, kivitelezés, divatbemutató folyamatát.

A főiskolán szerzett szakmai tudás és diploma megszerzését követően az alábbi hazai márkát gyártó cégeknél terveztem kollekciókat  hazai és nemzetközi piacokra:

-Május 1 Ruhagyár    

-Elegant Mode Design Rt.

-Levi’s Strauss Bp.

-Silhouette Kft.

-Elegant Mode Rt..

-Mona Lisa Kft..

A textilipar privatizációja és a konfekcióipar összeomlása miatt úgy döntöttem, hogy saját céget alapítok, ahol napjainkra már nem csupán tervezéssel és kivitelezéssel, hanem termékeim forgalmazásával is foglalkozom üzletemben.

Az üzleti lét átalakította, szinte teljesen új alapokra helyezte az öltözködéssel kapcsolatos gondolkodásomat. A találkozás a vevőimmel, nyilvánvalóvá tette, hogy nincs egyetemes, – bár a „divat” ezt bármennyire is szívesen diktálná – csak egyéni ízlés, egyéni alkat és egyéni elvárások léteznek, s ezen igények kielégítése egyáltalán nem egyszerű feladat.  Megvalósításához az igények, szándékok, elvárások, és a gyorsuló világ változásának egyre mélyebb ismerete szükséges, miközben az egyén egyre zárkózottabbá és megközelíthetetlenebbé válik, védve saját ízlésvilágát a divat diktátumával szemben.

Ebben a kölcsönhatásban próbálok utat mutatni a hozzám fordulók számára a megjelenés, az öltözködésformálás területén. Felhívni a figyelmet a külsőnk elsődleges kommunikációs tényének felismerésére és tudatos alakítására.

A divat diktál az adott kor szellemének, technikai fejlettségének, igényeinek, kultúrájának megfelelően egy bizonyos megjelenési formát. Mindez hogyan adaptálható az egyén ízlésének megfelelően, mennyit használjunk fel a diktátumokból, hogy élhetővé és élvezhetővé tegyük megjelenésünket. Ez a folyamat minden egyén esetében valóságos varázslat.

Jó látni, hogy a Nők iskolájának résztvevői milyen átalakulási folyamaton mennek keresztül rövid idő alatt oktatócsoportunk odaadó munkájának  köszönhetően. Egyetlen hölgy sem maradhat ki a varázslatból, a játékból, a lehetőségből, hogy felfedezze szunnyadó nőiességét, hogy megtalálja önmagában a kislányt, a hercegnőt, vagy a dívát és ugyanakkor a környezetében lévő emberek is vonzónak lássák.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top