Aktuális

Gyereket szeretnék!

A fogantatásra úgy gondolunk, mint ami egy pillanat alatt, s akár véletlenül is megtörténhet. Sokaknál azonban nem ez a helyzet. Hat párból egynek problémái vannak a megtermékenyüléssel.

Az a pár, amelyik görcsösen küzd egy babáért, bizonyos idő eltelte után sikertelennek érzi magát. A sikertelenség pedig stresszt szül, ami tovább nehezíti a teherbe esést, a termékenység kulcsa ugyanis: kevesebb stressz és több szex!

Zita West londoni klinikáján összetett megközelítést alkalmaz: az orvosi tanácsadást pszichoterápiával kombinálja. Többek között Kate Winslet és Cate Blanchett is Zita West segítségével örülhetett végül a gyermekáldásnak. A klinika nagyon jó eredményeket ér el olyan pároknál, amelyeknél nehézséget okoz a megtermékenyülés. A statisztikákban a terméketlen párok csaknem negyedénél nem tudják megnevezni a sikertelenség valódi okát, de West szerint ezek nyolcvan százalékánál rossz helyen keresik azokat. Persze erre mondhatjuk, hogy a nők háborúk, éhínségek idején is megfogannak, s hogy a legutolsó dolog, amire egy stresszes férfinak és nőnek szüksége van, hogy valaki kioktassa őket: „Nem vagytok elég lazák!”

Gyereket szeretnék!

Sok pár nem szeretkezik eleget

West szerint érdemes az alapoknál kezdeni. A fogantatás szempontjából heti háromszori szexuális együttlét a kívánatos, a ciklus minden szakaszában. Egy év is eltelhet, mire az első baba megfogan, de manapság már néhány próbálkozás után hajlamosak az emberek a legrosszabbra gondolni. Az is jellemző, hogy a gyermekre vágyók nagyon hamar pánikba esnek.

Ilyenkor a szex mechanikussá, erőltetetté válik, eltűnik belőle minden spontaneitás és játékosság. Felüti fejét a szemrehányás, a másik hibáztatása, a „felelős” keresése, a tiltakozás és a viszontvád. A nők kényszeresen figyelik a termékenységi naptárukat, és mindkettejükre egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy végre „produkáljanak”. Ez befolyásolhatja a nő ciklusát, és rombolhatja a férfi termékenyítő képességét is. Ilyen szituációban sok férfin eluralkodik a teljesítménykényszer okozta szorongás, ami rossz, hiszen stressz hatására a férfi tesztoszteronszintje csökken, ami befolyásolja a sperma minőségét. Az esetek felében ez a fogantatás késlekedésének oka.

Nem kell elhamarkodni!

Zita West tanácsai alapján
Zita West tanácsai alapján

Sokan pánikba esnek, és túl gyorsan döntenek a mesterséges megtermékenyítés mellett, amely egyszerre elidegenítő és félelmetes eljárás. Sokkal inkább szól egy hivatalos orvosi procedúráról, semmint arról a párról, amelyik átesik rajta. Ahhoz, hogy a babára várók maximalizálni tudják a megtermékenyülés esélyét, érdemes a teljes képet egészben szemlélni. Ki kell küszöbölni az életmódból, fizikai egészségi állapotból, a kapcsolatból, önértékelésből és a munkahelyi körülményekből minden olyan tényezőt, amely megzavarhatja a fogantatást.

A megtermékenyülés problémájával többnyire a harmincas éveikben járók szembesülnek. Karriert és házat építenek, költöznek, próbálnak valahogy átügyeskedni a mindennapi gondokon. Ahhoz azonban, hogy maximálisra növeljék a teherbe esés valószínűségét, az a legfontosabb, hogy a megfelelő tudatállapotba kerüljenek, azaz legyenek optimisták és ellazultak. Ez a legkeményebb tanács! Különösen annak a fiatal párnak, amelyik épp azon izgul, hogy talán soha nem születhet gyerekük. Pedig már az egyszerű életmódbeli változások – a dohányzás abbahagyása, a fogyás vagy épp egy kicsi hízás, valamilyen relaxációs technika – is csodát tehetnek.

 

Ne piszkáld a partnered!

A nők általában minden követ megmozgatnak azért, hogy gyerekük szülessen: könyveket meg vitaminokat vásárolnak, és elvárják kedvesüktől, hogy ő is betű szerint kövesse az ott leírt utasításokat. A férfiak azonban többnyire csak akkor hajlandók a változtatásra, ha meggyőződtek arról, hogy tényleg rajtuk áll a dolog. Ezt az időszakot könnyen megszenvedheti a kapcsolat, ezért érdemes elfogadni, hogy a férfiak mindig más perspektívából néznek ugyanarra a problémára.

 Őrizd meg a romantikát!

Dobd ki az ovulációs naptárt, a hőmérőt, vegyél ki szabadságot, és fektess némi energiát a párkapcsolatodba csak úgy, önmagadért! Tegyetek romantikus sétákat, üljetek be kettesben vacsorázni, vegyetek közös fürdőt – csináljatok bármit, a lényeg, hogy szexhez vezessen! A családalapítás időt, energiát, humort és legfőként szerelmet igényel. Ne hagyd, hogy a szerelmi életetek lelketlen gyerekcsináló mechanizmussá silányuljon! Sok férfi szenved teljesítmény-szorongástól, mert számára úgy tűnik, felesége csakis az ovulációja idején hajlandó szexuális életet élni.

 Ne akard mindenáron!

Ez az a tanács, amit könnyebb mondani, mint megfogadni, pedig minél jobban aggódik valaki a teherbe esésért, annál kevésbé valószínű, hogy ez sikerülni fog. Nem véletlen a mondás: „Legjobb védekezés a görcsös akarás!” A stressz befolyásolhatja a menstruációs ciklust, sőt néha a peteérést is. Vagyis: minél inkább egyensúlyban van egy nő teste és lelke, annál valószínűbb a fogantatás.

Étkezz kiegyensúlyozottan!

Kutatások szerint csupán a nők tizenöt, a férfiak tizenhárom százaléka fogadja meg a tanácsot: naponta öt adag gyümölcsöt vagy zöldséget kell fogyasztani, hetente kétszer halat, és gyakran teljes kiőrlésű gabonákat. A termékenységi klinikákon jelentkező pácienseknek rendre alacsony az ómega-3-, a magnézium-, illetve a D-vitamin-szintjük. Sok nő azzal áltatja magát, hogy a csökkentett zsírtartalmú termékek és a „diétás” ételek jót tesznek, pedig ez tévedés, ezekben is sok a cukor! A hangsúly a kiegyensúlyozottságon van, hogy ne legyen az étrendben egyik vagy másik tápanyag túlsúlyban, s hogy táplálék-kiegészítők helyett valódi ételeket fogyassz! Alkalmazd a 80:20-as szabályt: táplálkozz egészségtudatosan az esetek nyolcvan százalékában! És amikor „bűnözöl”, akkor is jó minőségű ételt fogyassz. Egy kiváló minőségű csokoládéból elfogyasztott kocka nem árt. Nem jó, ha a pár minden jót megvon magtól, mert babát szeretne! A jó hangulat endorfint szabadít fel, ami nagy szerepet játszik a lelki egyensúly megőrzésében.

 

Gyereket szeretnék!Cikkünk a Nők Lapja eheti számában jelent meg. 

A legfrissebb szám tartalmából: 

  • Eszenyi Enikő: “Az hajt, hogy mindent jól csináljak”
  • Interjú George Clooney-val
  • Anyabank: Módszer, amely spórolni tanítja a családot
  • Gábor Zsa Zsa – A múlt század Paris Hiltona
  • Használati útmutató kommunikációképtelen férfiakhoz
  • Tamással sülve-főve
  • Sztárok, akik tudják, mi a szegénység  

Előfizetnél a lapra? Itt megteheted!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top