Aktuális

Csodaszer lehet a magyar pirospaprika – 2010 legjobb magyar kutatónői

Több mint 100 pályázó közül 3 kivételes magyar kutatónő kapott rangos tudományos elismerést.
2010 legjobb magyar kutatónői  Háremeffektus – tudósnők a rivaldafényen kívül

2010-ben a prof. dr. Ádám Veronika akadémikus vezette szakmai zsűri választotta ki azt a három kutatót, akik a héten az Akadémia épületében átvehették az összesen 11 000 eurós ösztöndíjakat. Sándor Katalin farmakológus a népbetegségnek számító ízületi gyulladásos megbetegedéseket vizsgálja. Egy valódi hungarikum, a pirospaprika csípős anyagát (kapszaicin) és annak hatásait kutatja, a gyulladáscsökkentés és a fájdalomcsillapítás új terápiás lehetőségeinek feltárásával foglalkozik. Kutasi Kinga fizikus a chipgyártásban, a sebgyógyászatban és a sterilizálásban is fontos szerepet játszó jelenségekkel, a gázkisülésekben végbemenő folyamatokkal foglalkozik. Fizikusként a gyógyászat fejlesztéséhez szeretne hozzájárulni egy egyedülálló sterilizációs (műszer-fertőtlenítő) módszer kifejlesztésével. Dr. Papp Mária belgyógyász-gasztroenterológus a jelenleg még gyógyíthatatlan gyulladásos bélbetegségek kialakulásának okát kutatja, azok genetikai hátterének megismerésével foglalkozik. Kutatási eredményei a jövőben új terápiás lehetőségek alapjai lehetnek.

A három díjazott kutatónő
A három díjazott kutatónő

A „L’Oréal–UNESCO a Nőkért és a Tudományért magyar ösztöndíj” egyedülálló a hazai közéletben: csak hölgyeknek szól, fiatal magyar kutatónőket támogat, és az ország bármely pontjáról lehet pályázni rá. Az elmúlt 8 évben 25 magyar kutatónő részesült az elismerésben, a vállalat eddig közel 100 000 eurót osztott szét a hölgyek között. A díjazottak a kapott pénzösszeget bármire szabadon felhasználhatják, sokan a magánéletük és a kutatói karrierjük összehangolására fordítják. A program elmúlt 8 évében volt, aki az ösztöndíjából maradt otthon 1 évig, mert örökbe fogadott egy kisgyermeket, vagy éppen a harmadik gyermeke érkezése után házépítésre használta fel a pénzt.

Interjú dr. Sándor Katalinnal

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top