Aktuális

Rabszolgaként tartották fogva a gyermekeket

Víz és élelem nélkül, nyári ruhában, hagymaszedő munkások közt találtak rá arra a kilenc romániai gyermekre, akiket feltehetően rabszolgaként dolgoztattak egy angliai farmon.

Rabszolgaként tartották fogva a gyermekeketA 7 év körüli román gyermekek egy része valószínűleg saját szüleivel dolgozott a gazdaságban, míg mások családjuk nélkül kerülhettek a farmra. Az étel, ital és az évszaknak megfelelő ruházat nélkül hagyott gyermekeket egy hagymaültetvényen, 50 felnőtt munkás közt találták. A helyszínen talált kisméretű gumicsizmából, gyermekméretű kesztyűkből arra következtetnek a nyomozást végzők, hogy akár még fiatalabb – 5 éves – gyermekeket is reggeltől estig tartó munkára kényszeríthettek a brit gazdaságban. A nyomozást végzők szóvivője szerint döbbenetes, hogy most, a rabszolgaság felszámolása után 200 évvel még mindig előfordulhat az, hogy vannak, akik embertelen körülmények között, éhbérért kénytelenek dolgozni. Ebben a hónapban egy teljes gyermekkereskedő-láncot fedeztek fel a brit hatóságok: a razziák során koldulásra, prostitúcióra kényszerített 28 romániai gyermeket, köztük egy 12 éves várandós lányt találtak.

A Nemzetközi Munkaügyi Központ (ILO) becsült statisztikái szerint ma is mintegy 200 millió kiskorút kényszerítenek a világban rendszeres munkára. A gyermekek 60%-a a mezőgazdaságban dolgozik, 115 millió gyermek veszélyes munkát végez, 8 millió gyermeket pedig rabszolgaként foglalkoztatnak. A pontos adatokat azért nem ismerjük, mert az esetek nagy részére egyáltalán nem derül fény. 

 

(Képünk illusztráció)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top