Aktuális

A műszíves Lacika tragédiája

Hiába küzdött heteken, hónapokon át, Magyar Lacika parányi teste nem bírta tovább a harcot. A műszíves kisfiú a héten egy fertőzést követő agyvérzés következtében elhunyt. Szülei emberfeletti erővel támogatták a fiúcskát, és az igazi próbatétel csak most következik számukra: fel kell dolgozniuk Lacika elvesztését.

A műszíves Lacika tragédiájaCsendesen tűrte a megpróbáltatásokat: a rengeteg vizsgálatot, a műtéteket, a kórházak ridegségét, a szülei kínzó hiányát az egyesztendős Magyar Lacika.

A műszíves kisfiú nem sírt, picike arcán szinte egyáltalán nem tükröződött félelem, bátran hitte, hogy még sokszor magához ölelheti szüleit. Ám a sors nem így akarta. 

Csütörtök este hat órakor Lacika szíve már nem pumpálta tovább a vért ereibe. A műszív nem látta el többé feladatát. A gyermek négy hónapja élt műszíven, szervezetét azonban megtámadta egy fertőzés. Kedden agyvérzést kapott, ami miatt gépi lélegeztetésre szorult, és nagyon megromlott az egészsége. CT-vizsgálatra vitték, mert a jobb keze nem reagált megfelelően az ingerekre. Az orvosok már az agyvérzés után attól féltek, hogy a kisgyerek korábban agykárosodást szenvedett.

Lacika kálváriája áprilisban kezdődött, amikor is keringési zavarok léptek fel nála. Szülei Adonyból vitték a dunaújvárosi kórházba, ahonnan rohammentő hozta Budapestre.

– Április 25-én éjjel belázasodott, másnap orvoshoz vittük – mesélte Magyar László. – A doktor szerint az ínye gyulladt be, úgy tűnt, a foga miatt. De mint kiderült: légúti fertőzése volt, antibiotikumot kapott. Ettől jobban lett, de négy nap múlva hányni kezdett.

– A keringése kezdett összeomlani – idézte fel a szörnyű napot az édesanya, Magyarné Gergely Beatrix. – Azonnal Budapestre hozták, stabilizálták az állapotát, de a múlt héten kritikus állapotba került – mondta akkor a Bors című napilapnak megrendülten az édesanya.

Az orvosok kiderítették: Lacika szívének bal kamrájában infarktus alakult ki.
– Azt mondták, ha műthető lesz, koszorúérbypass áthidalhatja az elzáródást, és reménykedhetünk a gyógyulásában. Ha nem, csak egy új szív segíthet.

Mint kiderült: a kisfiún sajnos a műszív sem segített. Szülei összetörtek a tragédia miatt, két gyermekük enyhítheti csupán a fájdalmukat. Emberi nagyságukat hűen példázza, hogy fájdalmuk ellenére segíteni szeretnének. Felajánlották Lacika szerveit a rászorulóknak. Lacika így bennük él majd tovább.

Nyugodj békében, Magyar Lacika! 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top