Aktuális

Szobabicajjal végig a városon

Diplomamunkának indult, egy idősek otthonában végezte az a szobabicikli, amivel – legalábbis virtuálisan – körbe lehet kerekezni a világ nagyvárosait.
Lette Moloney végzős ír egyetemista eredetileg diplomamunkának készítette az Escapism névre hallgató találmányát. Egy szobabiciklit kötött össze egy számítógéppel, amelyen a Google utcaképei pörögnek. Ahogy teker az ember, úgy váltakoznak egymás után a képek. Kicsit szaggatottan ugyan, de úgy tűnik, mintha a képpel együtt haladna az ember. A kanyarodásban, illetve a „körülnézésben”, azaz 360 fokos forgolódásban egy Nintendo Wii távirányító segít.

Gyakorlatilag bárhol lehet a biciklivel virtuálisan kalandozni, ahol a Google készített utcanézeti fotókat, tehát a nagyvárosoktól kezdve egészen az Északi-sarkig. (Budapest fotózását is elkezdte a Google tavaly nyáron, ám az adatvédelmi biztos felszólítására abbahagyta a tevékenységet. Így a békés körúti bringázás kimarad az Escapismből is, maximum akkor jöhet szóba, ha a Norc fotóival is össze lehet kötni a szobabiciklit.)

 

A kijelzőn egyébként nem csupán utcaképeket lehet nézni, hanem egyéb videókat, például úton rögzített filmeket vagy virtuális környezetet.

S hogy kerül mindez egy idősek otthonába? A Milford Care Centre azonnal érdeklődni kezdett, amint közzétette az ötletet az egyetemista. A létesítmény fizikoterápiás termének nincs ablaka, így az érdekes képek és a különleges bicikli jelentősen növeli a bentlakók mozgási kedvét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top