Aktuális

Szülnél otthon kisbabát?

Nemrég indult rovatunkat reményeink szerint hétről hétre ti írjátok majd. Kérjük, osszátok meg velünk véleményeteket egy-egy cikkel kapcsolatban, szóljatok hozzá aktuális felvetésünkre a fórumban, lássátok el egymást ötletekkel, és kérjetek bátran segítséget szakértőinktől. Kíváncsian várjuk leveleiteket és e-mailjeiteket!

NŐK LAPJA FELVETÉS

Szülnél otthon kisbabát?Világra hoznád-e otthon a kisbabádat?

Szorsa: Én szülnék otthon, sőt már 6x meg is tettem!:) Nagyon jó élmény volt, felemelő, háborítatlan. Viszont ha azt kérdeznék, hogy szülnék-e kórházban, a válaszom: NEM. Félnék, és sem magamat, sem a babámat nem érezném biztonságban.

évianyu: Nem ítélem el azokat, akik otthon akarnak szülni, de nekem az nem a nyugalomról szólna, maga volna a rémálom. Igenis kényelmes kiszakadni egy kicsit az otthoni légkörből. Olyan közel talán soha nem voltam egyik gyermekemhez sem, mint amikor megszületett, és vele, csakis vele tudtam lenni a kórházi szobában – ez otthon, a tesók (barátok, rokonok) között ma is rendszeres kihívás.

Anittik: A mai Magyarországon nem. Tiszta, világos szabályok kellenek, amelyeket mindenki betart (orvos, bába, szülő nő). Szerintem egyébként kórházban is meg lehet teremteni azt a légkört, ami egy szülő nőnek fontos (nekem elég volt az a nyugalom, amely az orvosból és a szülésznőből áradt). Mindamellett ott a biztonságérzet, mert tudom, hogy bármikor bármi baj adódik, van segítség.

Marharépa: Szerintem a nagy biztonságra való törekvés közben néhány fontos dolog elsikkad. Például hogy a szülés hossza, a vajúdás milyensége, a folyamat előrehaladása, a gyerek jólléte nagymértékben függ attól, hogy az anya hogy érzi magát szülés közben. Biztonságban? Vizsgálják feleslegesen? Emberként bánnak vele? Milyenek a körülmények? Stb. Ez mind-mind befolyásolja a tágulás, a kitolás folyamatát. Nem kevés múlik azon, hogyan érkezik meg az a kis ember erre a világra!

A heti NL-felvetéshez ITT tudsz te is hozzászólni!

SZÓLJ HOZZÁ!

Én mellékállásban a falum otthonápolási szolgálatának nővérkéje vagyok. Tegnap a buszon hallottam, amint egy idős asszony arról panaszkodik, hogy nem tudja hazahozni az édesanyját a kórházból, mert az ágyban fekvő beteg, infúzión van – pedig szegény minden nap kéri. A háziorvos nem tud segíteni, az ő nyugdíja pedig nem elég a házi ápoló bérére! Pedig van segítség! Az otthon ápolást javasolhatja a háziorvos is, és 4×14 vizit jár teljesen ingyenesen a betegnek, legyen az bármilyen szakápolói teendő. Ha ez lejár, pár nap kórházi tartózkodás után és minden év január 1-jétől újraindul. Napi 1-3 órát fizet a tb, ráadásul a kötszerek is olcsóbbak.

Szabó-Tóth Erika Adrienn

(Az otthonápolásról szóló cikk a 41. lapszámunkban jelent meg.)

JOGI TANÁCSUNK

Kérdés: Tegnap a főnököm elém tett két papírt, az egyiken az állt, hogy a munkáltató mond fel, a másikon pedig az, hogy közös megegyezéssel szűnik meg a munkaviszonyom. Azt mondta, valamelyiket alá kell írnom. Jogos ez?

VÁLASZUNK: – A munkáltatónak írásban kell közölnie a dolgozóval munkaviszonya megszüntetését, amit utóbbinak át kell vennie – mondja dr. Magyari Csilla ügyvéd. – Indokolási kötelezettség csak felmondás esetén van, közös megegyezés esetén nincs. Bíróság előtt megtámadni a megszüntetés indokát ezért csak felmondás esetén van lehetősége, valamint végkielégítésre is csak akkor tarthat igényt, ha ez a közös megegyezésről szóló különmegállapodásban benne van. Ezért azt javasolom, hogy a felmondásról szóló papírt vegye át!

Szakértőink – jogász, adótanácsadó, hitelügyintéző, fogyasztóvédő – várják kérdéseiteket!

 

EZT ÉN CSINÁLTAM!

Kedves szerkesztőnő!

Biztosan ismeri azt az érzést, amikor a szellemi munkás szinte áhítja a kétkezi munkát. Én a nyáron a dolgozószobát építettem be faltól falig polcokkal. A fenyődeszkát méretre szabva vettem egy barkácsáruházban, az apósommal lemértük, összeillesztettük őket, és mielőtt facsapokkal és szorítócsavarokkal a lábakhoz rögzítettük volna, angolvörös páccal kétszer átkentük. Három nap, és kész volt az elegáns bútordarab. Kár, hogy a nagyfiam leszólta: „Apa, miért nem szóltál, én egy óra alatt átmentettem volna a könyveket i-Riderre!”

Üdvözlettel: F. Zoltán

Várjuk további ötleteiteket, ne felejtsétek el megírni azt sem, hol szereztétek be hobbitokhoz a kellékeket!

 NŐI TITKOK: Meghaltak a kisbabáim!

Várandósságom 26. hetében elveszítettem iker kislányaimat. Férjemmel együtt nagyon vártuk őket, már minden készen állt a fogadásukra. Sajnos koraszülöttként jöttek a világra, és meghaltak. Óriási a fájdalom a szívemben, de azt veszem észre, ez egy olyan gyász, amelyet senki nem vesz komolyan. Mihez kezdjek a végtelen szomorúságommal, haragommal, bűntudatommal? Attól is félek, hogy a következő várandósságomat végigrettegem. Annyi a kérdés bennem, de fogalmam sincs, hol kaphatok ezekre válaszokat.

Válaszunk: – A magzatukat elveszített anyák gyászát valóban megnehezíti, hogy nem kapják meg a környezettől a megfelelő támogatást, emiatt még nehezebb a feldolgozás mondja Singer Magdolna hospice- és gyásztanácsadó. – Jó úton jár, ha segítséget keres, mivel a fel nem dolgozott gyásznak számos negatív hatása lehet, például kihatással lehet a párkapcsolatára, a következő várandósságra és a szülésre is. Bátran keressen fel! Tel.: 06-30-9525-700, internet: www.vendegbabak.hu

ÜZENŐFAL
A veszprémi Lovassy László Gimnázium jövőre ünnepli alapításának 300. évfordulóját. Ebből az alkalomból idén szeptembertől egy éven át jubileumi rendezvényekre, koncertekre, kiállításmegnyitókra és kerékpártúrákra invitálja egykori diákjait és tanárait. Gyere el Te is!

Bővebb infók: www.300ev.lovassy.hu

Szülnél otthon kisbabát?Olvasói vélemények, kérdések az e heti Nők Lapjában jelentek meg. 

A legfrissebb Nők Lapja tartalmából: 

  • Gyerektelen 30-asok – Szülnék én, ha…
  • 1 csapatban négy anya – A pálya széléről
  • Hova vigyem a párom? Romantikus helyek Magyarországon
  • Tudunk-e segíteni az utcán élőknek?
  • Katasztrófaturizmus – Retúrjeggyel a pokolba
  • A férfiak, akikért hiába dobog a szívünk
  • Mikor sírnak a férfiak?
  • D. Tóth Kriszta – Hármacskán, kettecskén
  • Marton Levente – Tök jó!

Előfizetnél a hetilapra? Itt megteheted!

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top