Aktuális

Enyém, tiéd, miénk

Eldönthetetlen és folyamatosan felmerülő téma, hogy egy párkapcsolatban vagy házasságban a külön kassza vagy a közös kassza-e a megfelelő választás?

Mi sem szeretnénk pálcát törni egyik választás felett sem, inkább csak néhány gondolatot szeretnénk felvonultatni, azután ki-ki hozza meg a saját döntését.

Az első fizetés mámorító érzése megadja azt a szabadságot, hogy végre a magunk urai lehetünk. Mi döntjük el, hogy a kiadásaink mellett mire is fordítjuk a pénzünket. Utazunk? Ruhákat vásárolunk? Szórakozunk? Mindegy, hiszen senkinek nem kell beszámolnunk arról, hol és mennyit költöttünk el.

Egy komolyabb párkapcsolat kialakulásánál azonban felmerül a kérdés, hogy akkor hogyan intézzük ezentúl a pénzügyeinket? Szinte minden kapcsolatban egyedi modell alakul ki a költségek fedezésére.

Enyém, tiéd, miénk

 

Régen természetes volt, hogy a férfi a kereső, később az, hogy a férfi többet keres, de manapság már az anyagiak terén is egyenlőek lehetünk, sőt az sem ritka, hogy mi, nők, magasabb fizetést viszünk haza.

A legfontosabb lépés, hogy tisztázzuk az igényeinket. Azok számára ugyanis, akiknek nagyon fontos a függetlenségük megőrzése, az anyagi függetlenség elvesztését jelentheti a közös kassza. Az ilyen típusú partnerünket soha ne kényszerítsük arra, hogy minden fillérrel elszámoljon. Olyan helyzetben pedig, amikor az egyik fél sokkal többet keres, a külön kassza lehet a kapcsolat veszte, hiszen akinek nincsen rá pénze, az kimarad a drágább programokból.

Mint az élet minden területén, a pénzügyeinkben is keressük az arany középutat.

Akár külön, akár közös kasszán élünk, azokat a kiadásokat, amelyek mindkettőnket érintenek, intézzük közösen. A legjobb megoldás, ha minden hónap elején megbeszéljük, mennyi pénzt kell félretenni a rezsire, élelemre, a gyerekek kiadásaira stb. Erre mindkét fél tegyen pénzt egy közös alapba, amelyből majd ezeket fedezik. Ezzel elkerülhető, hogy a legfontosabb kiadásokon összevesszünk. A fennmaradó pénzt ezután költhetjük együtt, természetesen vigyázva arra, hogy mindkettőnk szükségleteit vegyük figyelembe, vagy külön is, mindenki a saját erőforrásait felhasználva.

A közös bankszámla olcsóbb és átláthatóbb, a külön bankszámla több szabadságot ad. Mindkettő jó megoldás lehet, ha megvan a kölcsönös bizalom, amely egy párkapcsolathoz szükséges.

 

Előző cikkeink:

Néhány gondolat a bankokról  >>>

Hogyan működik a bankrendszer? >>>

Elveszett vagy ellopták a bankkártyánkat? Mit tegyünk? >>>

Tőzsdetörténet magyar módra >>>

Érdekességek UV fény alatt >>>

Ne legyél pénzhamisítás áldozata! >>>

Túlélheted frankhitellel? >>>

Dolgozzon helyettünk a pénzünk, éljünk jobban a hozamból >>>

Mit tudsz az állampapírokról és a kötvényekről? >>>

10% már elég a gondtalan élethez? >>>

Tudj meg többet a folyószámláról! >>>

Átutalásos fizetés belföldön és külföldre >>>

Legyen biztonságos az internetes vásárlásunk! >>>

Védd meg magad a tolvajoktól! >>>

Hitelkártya vagy bankkártya >>>

Adósságrendező hitel, tényleg segít megoldani a problémát? >>>

THM és amit tudni kell róla >>>

Devizahitel -miért csapolja meg a családi kasszát? >>>

Elektronikus bank, a 21. század szolgáltatása >>>

A jövőnk a mi kezünkben is van >>>

Hogyan fektessük be a pénzünket? >>>

Lehet jóbarát a bankkártya? >>>

Amikor nincs más kiút, csak a hitel >>>

Vedd kezedbe az életed >>>

Vezessük be gyermekeinket a pénzügyekbe! >>>

Önerő nélkül nem megy >>>

Hitelfelvétel? Mire figyelj? >>>

Családi költségvetés >>>

Mindent a pénzről >>>

Hogyan teremtődik a pénz? >>>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top