Aktuális

Házasság előtt egy csók sem csattanhat el

Az egyneműek szerelme az ördögtől származik, s a fiatal párok az együtt járás alatt egyetlen csókot sem válthatnak – avagy szerelem, párkapcsolat a 21. századi Kenyában.

Shakespeare Rómeó és Júlia történetéhez hasonló esetek – szerencsére kevésbé tragikus véggel – még napjainkban is élnek. A vasárnap véget ért 7. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi és Dokumentumfilm Fesztiválon mutatták be Maria Weber Nairobi Rómeó és Júlia című (eredeti címén Nairobi Love Story) dokumentumfilmjét, amely egy kenyai szerelmespár történetét mutatja be. A szerelmesek más-más etnikai csoportból származnak, ezért a kapcsolatuk kezdete nem volt felhőtlennek mondható. A rendezőnővel a fesztiválon beszélgettünk.

– Margaret (kikuyu származású) és Eric (luo származású) története nagyon megfogott, az ő esetükön keresztül szerettem volna megmutatni az embereknek, hogy a szerelmi problémák bárhol jelen lehetnek. Az volt a cél, hogy a közönség azt is lássa: a kenyai történet igazából játszódhatna bárhol, Hongkongban, Magyarországon, Ausztriában, bárhol találni ilyen történeteket. Az, hogy itt forgattam, annak köszönhető, hogy négy évvel ezelőtt egy ösztöndíj miatt jártam a városban, s nagyon megszerettem Margharetet. Emellett ezzel az alkotással lehetőségem nyílt arra is, hogy megmutassam: noha Afrikában más a helyzet, és sokszor nehezebb a lét, mint a nyugaton, azért nem minden olyan, mint ahogy a hírekben látjuk, nem csak a rossz létezik – mondta az Nők Lapja Cafénak a rendezőnő.

Fotó: Hajdú D. András
Maria Weber
Fotó: Hajdú D. András

Mennyivel másabb az afrikai fiatalok gondolkodása a szerelemről,
a házasságról, mint a miénk?

– Margharet és Eric nagyon vallásosak. A vallás pedig számos korlátozással jár mind a mindennapi élet, mind pedig a szerelem terén. Például nem ihatnak alkoholt, tiltott a szex a házasság előtt, nem hallgathatnak bármilyen zenét. De nemcsak hogy szex nincs a házasság előtt, még csókolózniuk sem szabad. Ezeket a szabályokat a vallásuk miatt tartják be, de az etnikai hovatartozásuk miatt is másképp gondolkodnak a szerelemről és a házasságról, mint például az Európában élők.

Emellett, ha jól tudom, más szabályok is vannak a kapcsolatokat illetően…
– Igen, sokkal zárkózottabbak, kevésbé teregetik ki a magánéletüket.
A jegyespárok, szerelmesek társaság előtt még sokszor egymás kezét sem foghatják meg. Nyilvánosan csók vagy egy egyszerű puszi még akkor sem történhet meg, ha már házaspárról beszélünk.
 
Általában szerelemből vagy családi „elrendezés” útján házasodnak a párok?
– Ennek a két etnikai csoportnak az esetében napjainkban a legtöbbször szerelemből házasodnak az emberek. Az országban biztosan vannak még olyan csoportok, ahol a családok intézik a házasságot, de azért többnyire a szerelem és a szabad választás a döntő manapság.
 
A mi hétköznapjainkból nézve nagyon nehéz azt megérteni, hogy szerelmesen, amikor valaki lángol a másikért, hogy lehet megállni azt, hogy valaki ne csókolja meg a párját, akár több mint egy évig is, vagy hogy a kezét ne fogja meg…
– Nagyon nehéz megérteni ezt. Számomra is hihetetlen volt, bár idővel megszoktam a szerelemről való gondolkodásukat és a szabályokat, noha vannak dolgok, amelyeket még mindig nem tudok én sem felfogni. Nem értem én sem, hogy tudnak egy évig úgy együtt lenni, hogy egy csók sem csattan el közöttük. De a homoszexuális szerelemhez való hozzáállásuk is furcsa a számomra. Ők úgy vélik, az egyneműek szerelme az ördögtől származik, éppen ezért beszélni sem beszélnek róla. Tabutéma. Próbáltam nekik elmagyarázni, hogy szerintem a szerelem nem lehet az ördögtől, hiszen érzelmekről beszélünk, de ezt nem értik meg, teljesen elzárkóztak a téma elől.

Fotó: Hajdú D. András
Fotó: Hajdú D. András

Sok, az Eric és Margharetéhez hasonló esetről hallott még az országban?
– Három évvel ezelőtt a kenyai választások idején e között a két etnikai csoport között harcok törtek ki, számos kapcsolatnak, házasságnak vetettek véget a zavargások. Ericék esetében pozitív vége lett a történetnek, fél éve boldog házasságban élnek. Ezt azonban nem minden pár mondhatja el magáról, holott ez a történet sem egyszerű. Eric családja nem akarta elfogadni Margharetet, a fiú anyja egyenesen megvetette a lányt. Mára bocsánatot kértek Margharettől. De nem minden kapcsolat ért ilyen szerencsés véget: volt, ahol a zavargások idején megölték a férjet, de történt olyan eset is, amikor a feleség családja odament, és erőszakkal elköltöztette a nőt a férjétől.

Mi az, amit tanulhatunk ebből a történetből?
– Például azt, amit Margharet még mindig mond nekem: „A szerelem erősebb, mint bármilyen probléma, mint a kulturális különbségek.” Ha igaz szerelemről beszélünk, akkor küzdjünk érte. A másik fontos dolgot is ez a fiatal pár mondta: „Teljesen mindegy, hogy milyen etnikai csoportból származnak, egy a lényeg: kenyaiak. Azaz mindegy, honnan származunk, mindannyian emberek vagyunk.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top