Aktuális

Rábíznád-e gyermeked családi gyerekfelügyeletre?

Nemrég indult rovatunkat reményeink szerint hétről hétre ti írjátok majd. Kérjük, osszátok meg velünk véleményeteket egy-egy cikkel kapcsolatban, szóljatok hozzá aktuális felvetésünkre a fórumban, lássátok el egymást ötletekkel, és kérjetek bátran segítséget szakértőinktől. Kíváncsian várjuk leveleiteket és e-mailjeiteket!

NŐK LAPJA FELVETÉS

Rábíznád-e gyermeked családi gyerekfelügyeletre?

Rábíznád-e gyermeked családi gyerekfelügyeletre? etilany: Azt hiszem, én nem vállalnék ilyen gyerekfelügyeletet, de ha úgy adódna, és látnám, hogy a gyerekem szívesen jár oda, akkor rá merném bízni másra.

liat: Nagyon sok országban csak így tudják megoldani, hogy az anyák visszamehessenek dolgozni, mert pl. 4 hónap a szülési szabadság. Legtöbb helyen már lehet kérni azt is, hogy a lakásból legyen online közvetítés, amit az anyuka meg tud nézni napközben. Csakhogy nagyon drágák, sokszor az anyuka fizetésének
70-80 %-a.

kanapétigris: Nem tudom, hova vezethetne ez a megoldás, mert ennek azért vannak olyan részletei is, amibe bele sem gondolunk. Pl. az, hogy az ovi szerepe nem pusztán gyermekmegőrzés, hanem a szocializáció nagyobb közösségben és az iskolára való felkészítés. Nem véletlen, hogy az óvónői munkát csak képesítéssel lehet végezni. Egy anyuka lehet tündéri gyermekfelügyelő, de nem biztos, hogy tudja, hogyan kell pl. a kéz finommozgásait fejleszteni. Abban meg nem hiszek, hogy egy olyan államban, ahol akad iskola, amely jóformán épphogy fenn tud maradni, majd támogatja bárki is az ilyesfajta kezdeményezést, még ha remek is az ötlet.

iszit: 35 éves vagyok, három gyerekem van (8-5-3 évesek). Nincs gyerekfelügyeleti képesítésem, de mivel az összes barátnőmnek 3 gyereke van, gyakran vigyázok 6-8 gyerekre egyszerre. Eddig nem volt panasz. A családi napközi nagyon szépen hangzik, de sajnos megfizethetetlen az átlagember számára. Egyik barátnőm elvégezte a tanfolyamot, szeretett volna nyitni egyet. A várostól ígéretet is kapott a segítségre, és a végén nem lett belőle semmi. Ha neki nincs saját tőkéje meg legalább egy hatalmas háza, akkor semmi esélye nincs.

szonko: Szerintem félreértés, hogy a saját gyerekének is ott kell lennie, az én esetemben már iskolás a gondozó mindhárom gyereke, napközben nincsenek otthon. Ha jól tudom, 5+3 gyereket vehetnek fel, 10 hónapostól 14 éves korig, attól függően, hogy egy vagy két gondozó van. Én nagyon örülök, hogy ide jár a kislányom, sokkal több figyelem jut neki, mint ha egy lenne a 40-50-ből, mint a bölcsődében.

 

SZÓLJ HOZZÁ!

Kedves Árvai Magdolna!

Én mellékállásban a falum otthonápolási szolgálatának nővérkéje vagyok. Tegnap a buszon hallottam, amint egy idős asszony arról panaszkodik, hogy nem tudja hazahozni az édesanyját a kórházból, mert az ágyban fekvő beteg, infúzión van – pedig szegény minden nap kéri. A háziorvos nem tud segíteni, az ő nyugdíja pedig nem elég a házi ápoló bérére! Pedig van segítség! Az otthonápolást javasolhatja a háziorvos is, és 4×14 vizit jár teljesen ingyenesen a betegnek, legyen az bármilyen szakápolói teendő. Ha ez lejár, pár nap kórházi tartózkodás után és minden év január 1-jétől újraindul a szolgáltatás. Napi 1-3 órát fizet a tb, ráadásul a kötszerek is olcsóbbak.

Szabó-Tóth Erika Adrienn

(Az otthonápolásról szóló cikk 38. lapszámunkban jelent meg.)
Az otthonápolásról szóló cikk 38. lapszámunkban jelent meg.

 

JOGI TANÁCS

Kérdés: Hatlakásos társasházban lakunk, és sajnos mindig van a szomszédok között valamilyen konfliktus. Most például az egyik lakó megkérdezésünk nélkül elkezdte megcsináltatni a kapubejárót, majd közölte, hogy fejenként több tízezer forintnyi összeget kell fizetnünk. Jogos-e ez?

Rábíznád-e gyermeked családi gyerekfelügyeletre?

Dr. Magyari Csilla ügyvéd válasza:

Ha a javítás szükséges, és költsége megegyezik az ilyen javítás szokásos költségével, akkor a többi tulajdonostársnak is állnia kell a számlát. Ha a munkálatok indokolatlanul drágák, akkor a szokásos áron felüli költséget neki kell állnia. A rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadásokhoz azonban (pl. bővítés, átalakítás) a tulajdonostársak egyhangú határozata szükséges.

Szakértőink – jogász, adótanácsadó, hitelügyintéző, fogyasztóvédő – várják kérdéseiteket!

 

 

KÜLDJ EGY ÖTLETET!

Amikor férjemmel két éve beköltöztünk új otthonunkba, az egész lakás berendezésre várt. Úgy gondoltuk, minél több saját készítésű megoldás lesz a lakásban, annál személyesebbé, egyedibbé és otthonosabbá válik majd számunkra. Így is lett. A római roló megvalósításában először ez az oldal adott segítséget: http://www.szelidesign.hu/oetletek/272-romai-rolo-hazilag
A függönyüzletben rengeteg ötletet és a munka megkönnyítését segítő anyagokat kaptam. A falon látható üvegképeket is én festettem, az ablakpárkányt pedig a férjem készítette.
Üdvözlettel: Timkó Szilvia

Rábíznád-e gyermeked családi gyerekfelügyeletre?

Várjuk további ötleteiteket, és ne felejtsétek el megírni azt sem, hol szereztétek be hobbitokhoz a kellékeket!

Rábíznád-e gyermeked családi gyerekfelügyeletre?

 

NŐI TITKOK: Megnagyobbíttassam-e a mellem?

32 éves vagyok, és elegem lett abból, hogy szégyellem az apró melleimet. Egy évvel ezelőtt szültem, és már a terhesség alatt azon aggódtam, vajon ilyen kevés tejmirigyállománnyal lesz-e tejem. Hát nem is nagyon volt. Egy ideig még reménykedtem, hogy a szoptatás végén legalább egy kicsi megmarad abból a kevés mellgömbölyűségből, ami volt, de sajnos még laposabb vagyok, mint annak előtte! Tudom, hogy a férjem is csalódott, mindig irigykedve nézi a tévében a szép, telt kebleket, bár soha nem mondaná ki, hogy hiányoznak neki. Úgyhogy elhatároztam, kézbe veszem a dolgokat, és bejelentkezem mellnagyobbító műtétre. Vajon jól teszem?

Kérem, segítsenek!

Anna

 

Hoppál Bori testtudatoktató válasza:

Kedves Olvasó!

Először is eloszlatnék egy téves hiedelmet: a mell nagysága nem befolyásolja a benne termelődő anyatej mennyiségét. A férje kis mellekkel vette feleségül, így valószínűleg neki „nem a méret a lényeg”. A mellnagyobbító műtét egyszerű megoldásnak tűnhet a női vonzerő fokozására, de egyrészt számos olyan kockázata van, amit alaposan érdemes mérlegelni, másrészt nem mindig hozza automatikusan magával azt a fajta mélyről jövő, belső önelfogadást, ami a probléma igazi megoldása lenne.

(A témával kapcsolatban bővebben olvashat Hoppál Bori novemberben megjelenő, KebelbarátNők című  könyvében.)

 

BARÁTOT KERESEK

Budapesti 54 éves kozmetikus hölgy vagyok, barátnőket keresek, baráti társaságot szervezek különböző szabadidős programokhoz, beszélgetésekhez. Lányok, jelentkezzetek! E-mail címem: vidke2gmail.com

 

Rábíznád-e gyermeked családi gyerekfelügyeletre? Cikkünk az eheti Nők Lapjában jelent meg. 

A legfrissebb szám  tartalmából:

  • Milyen színes a világ – 4 félvér nő, akik mernek feketén-fehéren álmodni
  • Lehetne már szobatiszta a gyerek
  • Aki szeret, féltékeny is
  • Tamással sülve-főve: Márton-napi lúdreceptek
  • Letöröljük ráncainkat
  • Bárkiből lehet boszorkány 

Ha előfizetnél a lapra, itt megteheted!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top