Aktuális

Novemberi tavasz – Teljes a káosz a madaraknál

A nyári hideg, illetve az októberben és novemberben tapasztalható szokatlanul meleg időjárás a madarak bioritmusát is megzavarta. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársaihoz számos bejelentés érkezett az állatok megszokottól eltérő viselkedésformáiról.

A későn költő fecskék és az itthon maradt gólyafiókák után több új széncinege-fészekaljról is tudomást szerzett az egyesület. A novemberi fiókák kirepülésére csak akkor van esély, ha továbbra is enyhe marad az időjárás. Az MME köszöni a madárbarátok segítségét, akik bejelentéseikkel hozzájárulnak a probléma feltérképezéséhez.

Az MME Baranya megyei csoportjához októberben, sőt ezekben a napokban is érkeztek bejelentések aktív kékcinegefészkekről. Pécs-Homoktetőn egy szeptemberben kirakott odú tulajdonosa talált egy nyolc tojáson kotló széncinegét. A múlt héten az összes fióka kikelt, a szülők azóta is hordják a táplálékot számukra. Októberben a mohácsi szőlőhegyen szintén költöttek a széncinegék az egyik kihelyezett fészekodúban. A hónap végén a meleg időjárásnak köszönhetően hét fiókából négy sikeresen kirepült. Az MME az ország más részeiről is kapott információt a kései széncinegeköltésekről.

Novemberi tavasz - Teljes a káosz a madaraknál

Hasonló a helyzet a molnárfecskékkel is, amelyek jelentős része általában szeptember közepére elhagyja az országot és ilyenkor már csak az északi vonuló állományok utolsó átrepülő példányaival találkozhatunk, azonban idén még októberben is érkeztek jelentések fiókás fészekaljakról. Ezek az extrémnek nevezhető költések minden bizonnyal a hűvös júniusi idő következményei, ami miatt több faj is „megcsúszott”, és pótköltésbe, néhány madár esetleg harmadik költésbe kezdett.

Az MME augusztus–szeptember folyamán kampányt folytatott a kényszerűen itthon maradó, elkésett gólyafiókák megmentése érdekében. Az idén a gólyák – több más fajhoz hasonlóan – a legjobb esetben is alig 50 százalék körüli költési sikert értek el, ráadásul sok pár az első fészekalj pusztulása után – túl későn – pótköltésbe kezdett, és az ebből kelt fiókák túl fiatalok voltak ahhoz, hogy a szülőkkel az augusztus 20-a körül kezdődő vonuláskor elhagyják a fészket. A nyár végi mentés sikeres volt, a fészekben ülő fiókák mentőhelyekre kerültek, a fészket elhagyó, de el nem vonuló gólyafiókák problémája – ha egyáltalán lesz ilyen – csak a kemény fagyok beköszönte után várható. (Greenfo.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top