Aktuális

A sikeres telefoninterjúk titkai

Az utóbbi néhány évben egyre elterjedtebb a telefoninterjúk alkalmazása. Hogyan érdemes felkészülni?

Kedd délután éppen böngészik az interneten, amikor megszólal a mobil. „Jó napot kívánok, Kiss Klára vagyok az XXX cégtől. Megkaptuk a projektkoordinátori állásra az önéletrajzát. Szeretnék önnel egy 30 perces angol nyelvű telefonos interjút lefolytatni. Alkalmas most?”

Egy ilyen helyzetben mi a jó válasz? Hogyan legyen meggyőző egy telefoninterjún?
Az utóbbi néhány évben, de különösen a válság kezdete óta egyre elterjedtebb a telefoninterjúk alkalmazása. Nem ritka, hogy 2-3 telefonos kör után csak az utolsó fordulóban hívnak be 1-2-3 jelöltet személyesen a hirdető céghez. Gyorsabban és olcsóbban juthat a cég információhoz, és a jelöltnek is kényelmesebb ez a kiválasztási forma; nem kell felöltözni, elutazni, leparkolni, megkeresni a céget; elegendő csak a telefont felvenni.

Ha minden ilyen jó, akkor miért tartanak mégis sokan a telefonos interjútól?
Nem látja a beszélgetőpartnerét, nem érzékeli a testtartását, arcának rezdüléseit és gesztusait; metakommunikációs jelek nélkül nehezebb gördülékenyen beszélgetni.

Mi szükséges ahhoz, hogy jól sikerüljön a telefoninterjú?
13+1 tanács, amellyel nőnek az esélyei, hogy bekerüljön a következő fordulóba.

Hogyan érdemes felkészülni a telefoninterjúra?

1, Győződjön meg róla, hogy az interjú ideje alatt nyugodtan tud beszélni, nincsen zavaró „zajforrás” (pl. ugató kutya). Halkítsa le a többi telefont, kérje meg a környezetében levőket, hogy ne zavarjanak. Igyekezzen nyugodt körülményeket biztosítani, hogy a telefoninterjúra tudjon koncentrálni.

2, A telefon legyen feltöltve, és ellenőrizze, hogy megfelelő-e a térerő.

3, Lehetőleg használjon kihangosítót, hogy a kezei szabadon maradjanak, így jobban tud gesztikulálni, és ettől a hangtónusa is természetesebb lesz.

4, A telefoninterjúk egyik előnye, hogy kéznél lehet az önéletrajza, amibe bele-belenézhet, előre feljegyezhet kulcsszavakat, melyeket érdemes megemlíteni, készíthet listát a sikeres projektjeiről. Használja ki ezt az előnyt és bástyázza körbe magát információval.

A sikeres telefoninterjúk titkai

5, Gondolja át, hogy milyen kérdések várhatóak: „Miért szeretne cégünknél dolgozni?”, „Miért hagyta ott legutóbbi munkahelyét?”, és készüljön fel meggyőző válaszokkal.

6, Figyelje a híreket! Ha a cég képviselője egy másik országrészből vagy másik országból hív, akkor a beszélgetés kezdetén érdemes egy-két mondatot szentelni az országáról vagy területéről hallott hírnek. Az önről alkotott első benyomása máris pozitív lesz.

7, Gondolja át, hogy milyen fizetést szeretne kérni. A telefoninterjúk egyik célja, hogy szűkítsék a jelentkezők körét, és akik túl sokat vagy túl keveset kérnek, már nem kerülnek be a következő körbe. A telefoninterjú előtt informálódjon, hogy mennyi az adott munkakörre a reális bér. Találjon ki több megoldást is, mennyit kér, ha teljes munkaidős foglalkoztatásról van szó, mennyit, ha számlázni kell stb. A telefoninterjúnak ez az egyik legnehezebb része, ahol különösen hiányzik, hogy lássa a beszélgetőpartnere reakcióit.

8, Gyakoroljon – vegye fel a lehetséges válaszait diktafonra vagy a mobilra. Hallgassa vissza, lehet, hogy rájön, hogy hadar vagy sokat hümmög, amely a telefon másik oldalán zavaróan hathat.

A többi tippért kattints! 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top