Aktuális

Átadták az ország legszebb vécéjét – vandálbiztos és akadálymentes

A Fővárosi Csatornázási Művek a "WC világnapja" alkalmából átadta a Déli pályaudvar közvetlen szomszédságában, az aluljáróban az első teljes mértékben felújított nyilvános illemhelyet.

Itt lehetőség van zuhanyozni, és akár kisbabákat is tisztába tenni. A mosdót kerekes székesek is használhatják, őket különbejáratú rész és kifejezetten a számukra kifejlesztett szaniterek fogadják. A környezettudatosság szellemében a vízcsapok szenzoros érzékelők segítségével víztakarékosan, sőt a speciális piszoárok vízöblítés nélkül, szagmentesen működnek. A felszerelések többsége – a hosszú élettartam érdekében – a legkorszerűbb, ún. „vandálbiztos” típusú.

A Toalett Világszervezet kezdeményezésére 2001 óta tartják november 19-én a „WC világnapját”. Ezzel a nappal elsősorban arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy a világ számos pontján még mindig millióknak nincs lehetőségük arra, hogy higiénikus körülmények között és megfelelő intimitás mellett végezzék a dolgukat.
Szerencsére hazánkban a Water Closet angol kifejezésből eredő WC-k régóta ismertek és használtak. Sőt viszonylag már korán rendelkeztünk közvécékkel is. (Az első budapesti illemhely egy ajtó nélküli, kör alakú, nyitott vasépítmény volt, amelyet a mai Deák téren állítottak fel 1870-ben.) A fővárosi nyilvános illemhelyek állapota és darabszáma a 90-es évek végétől erősen hanyatlani kezdett. Az egyre tarthatatlanabb állapotokból a kiutat a Fővárosi Csatornázási Művek idén átvállalt üzemeltetése jelentette.

Nyilvános illemhely a Gellért téren
Nyilvános illemhely a Gellért téren

Az FCSM pár hónapja kezdte meg a nyilvános illemhelyhálózat 3-4 év alatt történő felzárkóztatását az európai nagyvárosokhoz méltó színvonalra, de már 30 illemhelyen végeztek kisebb felújításokat, és az évek óta lezárt egységeket, összesen 13-at pedig újra megnyitottak annak érdekében, hogy az idei turistaszezonban használhatók legyenek. Így most már a korábbi 36 üzemelő egység helyett 53 illemhely fogadja a rászorulókat. A turistaszezont követően, az ősz beköszöntével elkezdődtek a nagyobb felújítások is.

Budapest hamarosan további akadálymentes automata illemhelyekkel bővül, ugyanis az FCSM 20 automata, mozgáskorlátozottak számára is használható köztéri egység szállítására írt ki pályázatot.

Forrás: Fővárosi Csatornázási Művek, kép forrása: Greenfo.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top