Aktuális

Börtönbe kerülhetnek a tanárverő diákok

Az iskola folyosóján egy szóváltást követően bántalmazott egy tanárt két pécsi diák. A szeptemberi szigorítások miatt – ha bebizonyosodik bűnösségük – a diákok akár 5 év börtönre is számíthatnak.

A 17 éves lány és a 20 éves fiú hétfőn az iskola folyosóján, szóváltás után támadt a pedagógusra, aki a lányt magatartási problémák miatt az igazgatói szobába akarta kísérni. Ha a fiatalok bűnössége bebizonyosodik, tettükért egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók.

A büntető törvénykönyv 230. § (2) bekezdése szerint „aki a … bűncselekményt a közoktatásról szóló törvényben meghatározott közfeladatot ellátó pedagógus, vagy a nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazott sérelmére követi el”, alapesetben egy évtől öt évig, a törvényben meghatározott minősített esetekben pedig két évtől nyolc évig, vagy akár öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

A pécsi esethez hasonló helyzetekre egyes szakemberek szerint nem feltétlenül a szabadságvesztés kiróvása az egyedüli lehetséges megoldás. A zabolázatlan és a diáktársaikkal, tanáraikkal szemben erőszakosan viselkedő fiatalok számára ezekben az esetekben a konfliktusok megfelelő kezelése jelent problémát, ezért elsősorban ezzel a hiányossággal kell valamit kezdeni.
Ezen célokat kívánja megvalósítani a kormány kezdeményezése, mely szerint 2012-ig minden iskolában szociális munkások állnának munkába. A szakemberek feladata lenne, hogy az agresszív, normál körülmények között kezelhetetlen diákokat megtanítsák a konfliktusok kezelésére. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top