Aktuális

Kis bűnök, nagy bűnök – a párkapcsolatban

Elfelejtett évforduló, konyhában hagyott szemét, bántó megjegyzés, esetleg hazugság, megcsalás, megalázás – nem egyforma súllyal esnek latba, mégis mindegyik fáj. Hogyan tudunk megbocsátani a "bűnösnek", és önmagunknak?

Megbántottál, megbocsátok?Amikor lángol a szerelem, hajlamosak vagyunk vakon hinni a párunkban, nem megbántódni, és ha mégis megbántódnánk, akkor szinte várjuk, hogy megbocsáthassunk. Később azonban már a „kis bűnöket” is elraktározhatjuk, esetleg még dédelgetjük is a sérelmeinket, annak ellenére, hogy látszólag bocsánatot nyert a „bűnös”. Néha apróságok gyűlnek hónapokon-éveken át, s mire kiborul a bili, társunk talán nem is érti, miért bánt minket valami, ami pedig már hosszú ideje hasonlóképpen történik. Egyszerű példa Linda barátnőm története, aki összeköltözésüktől kezdve csak reménykedett abban, hogy a párja segíteni fog a házimunkában… Eleinte viccesen megjegyzéseket tett arra, hogy mit szeretne, és Tibor szintén viccel ütötte el a megjegyzéseket. Mostanra nehezebb lett Linda helyzete, hiszen a közös gyermekük négy hónapos, és Tibor változatlanul úgy érzi, elegendő a pénzkeresés frontján helyt állnia. Linda egy szemétlevitel (hiánya) miatt borult ki. Ma már ő is mosolyog rajta, de akkor nem találta nevetségesnek, hogy hosszú ideje hiába teszi ki a szemeteszsákot az ajtó elé, Tibor reggelente elegánsan túllép rajta, „még ennyit sem képes megtenni”. Úgyhogy Linda azzal a lendülettel, ahogy levitte a szemetet, felhívta Tibort, és sírva a szemére hányt mindent – az elmúlt két és fél év összes sérelmét. A férfi persze nem értette… Ő azt látta, hogy Linda is humorral kezeli a helyzetet. Másrészt pedig „sosem ígérte, hogy házitündér lesz”.

Dr. Somogyi Andrea pszichiáter szakorvos szerint ebben az esetben, mint nagyon gyakran, a kommunikáció hiánya, illetve a rossz kommunikáció vezetett a sérelemhez. Lindának ugyanis – egyáltalán nem humorosan – el kellett volna mondania, hogy mit vár a párjától, milyen egyezségre szeretne jutni vele a házimunkával kapcsolatban. Tibor nem értette a kitörést, és hiába kért bocsánatot, amikor rájött, hogy Lindát ez nagyon komolyan érinti, azt is el kell fogadnia, hogy Lindának időbe telik, mire megbocsát – elsősorban saját magának, amiért nem mert kérni, nem mert (kedvesen, de határozottan) kommunikálni. Szakértőnk azt mondja, ha a pár megegyezik az otthoni munkamegosztást illetően, Linda is megnyugszik, és bocsánatot nyernek azok a bűnök, amelyeknek elsődleges oka a beszélgetés, a megbeszélés hiánya.

 

„Félreismertelek, váljunk el!”

És a kis bűn után térjünk át a nagyra! Egyik távoli ismerősöm, Kati két gyereket szeretett volna, ám a férje harmadikra és negyedikre is vágyott.

– Csak miatta vágtam bele… nekem kettő is elég volt, főleg azért, mert szerettem volna újra tanítani. Négy gyerekünk született, sok-sok áldozattal járt, de boldog család voltunk, és miattuk megérte, hogy lemondtam a tanításról. Aztán egyszer úgy jött haza a férjem – a legkisebb gyerekünk még csak tíz hónapos volt –, hogy szeretne szabadságot, mert három éve van egy barátnője, és azt hiszi, hogy összekötné vele az életét.

Kati jó néhány átsírt éjszakát követően bólintott: tegyen a párja azt, ami neki jó. A férfi hol otthon, hol a barátnőjével lakott, és amikor utóbbival összekülönbözött, Kati vállán sírta ki magát. Kati ekkor borult ki igazán, mert úgy érezte, a sok-sok sérelem közül ez a leginkább megbocsáthatatlan: végighallgatni, hogy a férje egy másik nő miatt siránkozik…

– Akkor éreztem úgy, hogy mindvégig a bábja voltam, azt csináltam, amit ő akart… Az a férfi, akit még szerettem, a vállamon zokogott egy másik nő miatt… Csúnya válás volt, sokkal rosszabb körülmények között élünk, mint amit a volt férjem biztosítani tudna nekünk. Már kezdek kisimulni, de azt hiszem, megbocsátani még jó ideig nem tudok neki.

Pszichiáter szakértőnk szerint mindig szükség van időre, hogy a sérelmeinket feldolgozzuk – ha azok egyáltalán feldolgozhatók. A mély sérelmek – amelyek lelkünk magvát érintik, például a megalázás, a szóbeli vagy tettleges erőszak – esetében azt a csalódást is fel kell dolgoznunk, hogy nem ismertük meg igazán a másikat (vagy félreismertük), és nem mindig van visszaút a partner számára. Somogyi Andrea szerint Katival szemben valójában agressziót követett el az exférje, amikor az érzelmi életét rázúdította, és még vigasztalást is várt tőle. Katinak nem kellett volna hagynia, hiszen ez éppen úgy nem férhet bele egy párkapcsolatba, mint a szóbeli megalázás, vagy éppen a fizikai erőszak.

 

És aki megbocsát…?

Milyen gyakran halljuk: „megbocsátottam neki, de nem tudom elfelejteni, hogy akkor ezt vagy azt tette velem…”. Szakértőnk szerint ez nem megbocsátás. Ha érzelmileg, a szívünkben is megbocsátunk a másiknak, akkor soha többé ne vágjuk a fejéhez, amit tett! Ha mégis felemlegetjük, akkor azzal belső érzelmi nyereségre akarunk szert tenni („hadd érezze azt a fájdalmat, amit én is éreztem!”), és valójában büntetni szeretnénk őt. Ám ezzel önmagunknak is fájdalmat okozunk, és elbizonytalanítjuk a másikat: túl tudtunk-e lépni a sérelmünkön?

Súlyozni kell kis és nagy bűnök között – vélekedik szakértőnk. A kis bűnöket érdemes tisztázni, és új szabályokat alkotni a párkapcsolatban. Minden esetben igaz: a bocsánatkérés nem a gyengeség, hanem éppen ellenkezőleg: az erő jele! Ha megbántjuk a másikat, az a minimum, hogy kimutatjuk, mennyire fáj nekünk is, és bocsánatot kérünk… A nagy bűnök megemésztéséhez időre van szükség, és arra, hogy lássuk: párunk valóban megbánta, amit tett. Ha a szívünkben is sikerül megbocsátanunk neki, akkor viszont ne idézzük fel később a sérelmeinket, mert egyrészt ez megmérgezheti a párkapcsolatot, másrészt a dédelgetett sérelmek hatására krónikus stressz, szorongás, depresszív állapot alakulhat ki, tehát ezek feloldására kell törekednünk. Ha nem sikerül, akkor érdemes párterápiára menni, vagy akár az elválást is megfontolni…

 

Jövő héten folytatjuk. Te hogyan bocsátottál meg a párodnak? Történeteiteket, tanácsaitokat az e.fejos@sanomabp.hu címre várom.

 

Kis bűnök, nagy bűnök – a párkapcsolatbanCikkünk a legfrissebb Nők Lapjában jelent meg. 

A legújabb szám tartalmából: 

  • Oroszlán Szonja és Darvasi László alkalmi találkozása – Vámos Miklós jóvoltából
  •  +24 oldal adventi olvasnivaló
  • Megérezni azt, mit jelent adni – ADVENT
  • Tamással sülve-főve – Receptek jeles napokra: Erzsébet, András, Katalin
  • Te kilépsz a magánnyugdíjpénztárból? Nők Lapja felvetés
  • Hollywoodi kedvenceink néha teljesen őrültek
  • Ki segít, ha a családfő súlyosan megbetegszik?

Ha előfizetnél a lapra, katt ide!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top