Aktuális

Megérezni azt, mit jelent adni

Szeretjük, ha kényeztetnek, ha kapunk valamit, mert egy önző kor "gyermekei" vagyunk. De adni is szeretünk. Erre példa idén volt jó pár, és így karácsony közeledtével még több. Létrejönnek alkalmi és állandó társulások, klubok, melyek célja a rászorulók önzetlen segítése.

A budai villa előszobáját különös illat lengi be: vanília, fahéj, citrom és pörkölt dió egyvelege fogad. Szaglászok, nyelek, finom süteményízt álmodok, közben egy klórszagú klinikáról ismert főorvosnőt keresek. A konyha küszöbén Etus toppan elém a Szomszédokból, kötényben feszít, mosolyog. Odébb lisztes kezű ügyvédnőt, tojást törő műtárgyszakértőt, habverővel hadonászó marketingszakembert ismerek meg. Hova kerültem? A konyha, a hangulat, a hangok és az illatok, a kötényben is elegáns nők egy falusi lakodalomra készülő jókedvű asszonycsapatot juttatnak eszembe.

– Rohanó világban élünk. És időről időre meg kell állni, hogy tudd, érezd, megérezd: adni jó. Emlékszem, Raksányi Kutyu kollégám csendben, észrevétlenül tudott adni. Éveken át az elsők között érkezett a karácsonyi bazárunkra, kiválasztotta a legszebb kézimunkát, koszorút, a legjobb tortát, lekvárt, és letette a támogatásra szánt nem kevés pénzt. Szerzeményeivel leült, nézegette kicsit, majd egy óra múlva visszahozta az egészet, és azt mondta: újra a tiétek – meséli Csűrös Karola színművésznő, s közben ránéz a sütőben illatozó bejglikre.

Megérezni azt, mit jelent adni

Hallgatom őt, és arra gondolok, nem szokványos dolog, hogy több tucat diplomás nő csendesen összeáll egy csapatba, és hónapokon át azon töpreng, dolgozik, mit, miként adjon a rászorulóknak. Nehéz elképzelni, hogy egy tárgyalás, műtét, külföldi előadás, filmforgatás után lekvárt főznek, varrogatnak, masnikat kötnek és tobozokat válogatnak. Pedig ezt teszik. Nyár óta készülnek, néhány hete viszont lázban égnek. Azt mondják, a budapesti Inner Wheel Klub mind a harmincnégy tagjának évről évre óriási öröm és kihívás a Karácsonyi Jótékonysági Bazárra való készülődés.

 

A konyha hangjai

Zsámboki Gabriella főorvos otthonában a zenekar extra. Tepsi és sütő, dió és daráló, fakanál meg tál, habverő és rézüst, citrom és reszelő, no meg a sütögető asszonycsapat együtt adják a konyha hangjait. Jó zene a fülnek, irigyelhető látvány a szemnek. Bejglik tekerednek, csokis kuglófok sorakoznak, közben történetek születnek, álmok, mit kezd majd az adománnyal a három kedvezményezett.

Zsámboki Gabriella, Siposné Tamás Krisztina, Tar Judit elnök és Csűrös Karola a csomagolóanyagokat rendezi, válogatja.
Zsámboki Gabriella, Siposné Tamás Krisztina, Tar Judit elnök
és Csűrös Karola a csomagolóanyagokat rendezi, válogatja. Azt tartják,
a színek, illatok harmóniája elengedhetetlen.

– A jövő héten nálunk leszünk. Tíz éve ott sül a legtöbb diós és mákos bejgli, a huszonöt Sacher-torta. Reggeltől estig, két teljes nap. Mintha szalagon dolgoznánk, tudjuk, ki miben jó, van tojástörő, habot verő, töltelékkeverő, sőt még csomagoló is. Tavaly diabetikus sütemények is készültek, van rá igény – mondja dr. Tornyai Magdolna ügyvéd, aki advent első vasárnapja előtt néhány napra bezárja az irodáját. Kell neki az idő, nem csak a sütikre, ő adományként megsüt még nyolc kiló libamájat az édesanyjánál, aki ennek nagymestere, és segít a mesés cseréptálkákba történő csomagolásban is.

A kis csapat, mire alábukik a novemberi nap, mintegy pihenésként a nappaliba települ. Dobozok, szalagok, címkék adják az asztal kedves rendetlenségét. Ajtódíszek, adventi koszorúk születnek, lekvárok kapnak masnit, fahéj- vagy szárítottnarancs-díszt. Tar Judit elnök, festmény- és bútorszakértő kezében olló, tű, befejez egy filcből készült adventi naptárt, sorba rakja az edényfogókat és edényalátéteket. Azt mondja, a két és fél millió forintnyi adomány jól jön a támogatottaknak, nekik pedig ott az adás öröme, az egész éves ötletgyűjtés, a készülődés, hogy ezen a napon minél több, minél színesebb legyen a kínálat, kedvére válogathasson az, aki támogatja kezdeményezésüket.

Tornyai Magdolna ügyvéd a Sacher-torta készítésének koronázatlan királynője
Tornyai Magdolna ügyvéd a Sacher-torta készítésének koronázatlan királynője


Köszönet érte

A kalocsai „lány”, Siposné Tamás Krisztina marketingmenedzser két kisgyermek édesanyja, de jut ideje a karitatív munkára. Évek óta szebbnél szebb organzazacskókat varr, nyár közepétől szárítja, morzsolja a belevaló levendulát. Kalocsai lány lévén csodálatos fűszerpaprikát, termelői mézet visz a bazárra.

– Mézeskalács betűk, különféle figurák. Néhány száz forint adományért vihetők. Nálunk a karácsonyi asztal részei, ajándékok a tányér mellé – mondja Zsámboki Gabriella, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának főorvosa, aztán megmutatja a betegeitől kapott csokrokat. Függnek szárazon a spájz egyik sarkában, várva, hogy ajtódíszekként majd másoknál éljenek tovább. – A lányom, Fruzsina sokat segít a virágkötészetben, a klinika nővérkéi, sőt még a betegeim is jönnek, támogatnak. – Azt, hogy a kis csomagokban sorakozó csilipaprika a doktornő szüleinek jászsági kertjéből érkezik, mástól tudom meg.

Megérezni azt, mit jelent adni

– Tudjátok, utálok korán kelni – árulja el Csűrös Karola –, de mikor hajnalonta megyek a tévékbe, és élő adásban kérem az embereket, jöjjenek, segítsenek, óracsörgés nélkül ébredek. Írjátok meg, hogy nincs belépő, bárki bejöhet a hotelba, és megcsodálhatja, mivel készültünk. Tavaly az utcáról csalogattam be egy idős kisnyugdíjast, és segítettem ajándékot keresni az unokájának. Ragyogott a boldogságtól, és adott kétszáz forintot adományként. Köszönet érte.

 

Kik ők?

A férfitársadalom elit, karitatív célokkal működő klubjai nagy múltra tekintenek vissza. Ezek közül egy a világszerte ismert és elismert Rotary. Az Inner Wheel (vagyis „belső kerék”) tömöríti a Rotaryban munkálkodó urak feleségeit.

Az első hazai Inner Wheel Klub Budapesten, 1997 őszén alakult, huszonhárom fővel, nürnbergiek bábáskodása mellett. A nürnbergi tagokkal azóta is jó a kapcsolat, rendszeresen látogatják egymást. Az asszonyok célja a segítségnyújtás, embertársaik szolgálata, a béke, az együttérzés elmélyítése a mindennapokban és krízishelyzetekben.

A klub céljai megvalósításához minden évben két nagy rendezvényt szervez, egyik az advent első szombatján tartandó karácsonyi jótékonysági bazár Budapesten, a Kempinski Szállodában, a másik húsvét körül van, anyák napi koncert vagy virágvásár keretében.

Megérezni azt, mit jelent adni

Az idei támogatottak

A rendezvényeken kapott adományokból alapításuk óta támogatják a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthon, Óvoda, Általános Iskola közösségét. Az idén segítenek a devecseri és kolontári iszapkatasztrófa áldozatainak és az Egyesített Szent István és Szent László Kórháznak újszülöttek hallását vizsgáló készülék beszerzésében.

A rendezvény fővédnöke Máthé Erzsi Kossuth-díjas színművész, aki november 27-én 10 és 16 óra között várja a segítőkész vendégeket a jótékonysági bazárra.

 

Megérezni azt, mit jelent adniCikkünk a legfrissebb Nők Lapjában jelent meg. 

A legújabb szám tartalmából: 

  • Oroszlán Szonja és Darvasi László alkalmi találkozása – Vámos Miklós jóvoltából
  •  +24 oldal adventi olvasnivaló
  • Tamással sülve-főve – Receptek jeles napokra: Erzsébet, András, Katalin
  • Te kilépsz a magánnyugdíjpénztárból? Nők Lapja felvetés
  • Hollywoodi kedvenceink néha teljesen őrültek
  • Ki segít, ha a családfő súlyosan megbetegszik?
  • Kis bűnök, nagy bűnök – a párkapcsolatban

Ha előfizetnél a lapra, katt ide!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top