Aktuális

A világ legjobb befektetése

Szinte minden nap lehet olvasni valahol, hogy az arany a legbiztosabb befektetés. Valóban így van ez?

Az elmúlt években valóban szinte teljesen mindegy volt, hogy épp milyen a világgazdasági helyzet, az arany ára emelkedni tudott. Még az a klasszikus alapelv is megdőlt, hogy ha a dollár gyengül, akkor az arany erősödik, és fordítva: a nemesfém ára ugyanis akkor is nőtt, ha a zöldhasú gyengélkedett, de akkor is, ha épp erősebb lett. Az arany egyrészt az értékállóság szimbóluma, ezért menekülőeszköznek számít. Vagyis ha gond van a világban és az emberek valahova menekíteni akarják a pénzüket, általában az arany is a célpontok közé kerül. Ezért drágult például a válság sötét napjaiban, 2008 végétől pár hónapig. De inflációs időszakokban is szeretnek az emberek aranyba menekülni, s vannak, akik úgy gondolják, hogy ha teljesen kilábal a világ a válságból, az előbb-utóbb komoly áremelkedést okoz, s ez megint csak jót tesz az aranynak. Kissé leegyszerűsítve tehát, aki attól fél, hogy a válság kiújul, azért vesz aranyat, aki pedig attól, hogy gyors növekedés lesz, emelendő fogyasztással és inflációval, az meg azért.

A világ legjobb befektetése

Vegyünk aranyrudat?

Az elmúlt hetekben is történelmi csúcsokra emelkedett a kurzus, és egyelőre nem látszik komoly fordulat – persze igaz, hogy sokszor következett be már váratlanul is trendforduló. A nemesfém népszerűségét táplálja az is, hogy rendkívül sok formában lehet profitálni az ár emelkedéséből. Vehetünk aranyrudat vagy spekulálhatunk az arany határidős tőzsdei kereskedésében. Ez utóbbi azonban nagyon kockázatos, mivel tőkeáttéttel, pénzünk sokszorosával játszhatunk, az árfolyam pedig képes heves mozgásokat produkálni. Ilyenkor, ha túl nagyot kockáztatunk, pár óra alatt a teljes pénzünket elbukhatjuk, vagy persze duplázhatjuk is. Persze arra is van megoldás, hogy tőkeáttét nélkül legyen aranyunk úgy, hogy magával a rúddal sem kell bajlódjunk. Számos olyan pénzügyi termék van (például tőzsdei befektetési alapok, azaz ETF-ek vagy a certifikátok), melyek árfolyama pontosan követi az aranyár változását, illetve olyanok is, melyek nagyjából követik, de a bukás kockázatát kizárták – ilyenek az aranyra épülő tőkevédett, régebbi nevükön garantált alapok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top