Aktuális

8 tárgy a jövő konyhájából

Összegyűjtöttük a legvadabb elképzeléseket arról, milyen konyhai eszközök fognak születni az elkövetkező évtizedekben. Ha csak a töredékük válik valóra, akkor is nagyon kényelmes dolguk lesz a konyhában az unokáinknak.
Ha összevetjük a pár évtizeddel ezelőtti konyhai állapotokat a mostaniakkal, és hozzávesszük, mennyire felgyorsult a fejlődés az elektronika terén, egyértelmű, hogy elképzelhetetlen változások jönnek. Sokan mégis megpróbálják elképzelni a jövőt, és izgalmas rajzokkal és leírásokkal mutatják be a futurisztikus ötleteiket. Lehetséges, hogy nem fognak valóra válni ezek az ötletek, hiszen nagyon úgy néz ki, pizzát sem fogunk úgy hidratálni öt év múlva, mint ahogyan azt a McFly család teszi 2015-ben a Vissza a jövőbe című filmben. De ettől még lehet álmodozni és csodálkozni.
8 tárgy a jövő konyhájából

Se több, se kevesebb

Mire lehet jó egy fogyasztásmérő és egy LCD kijelző a konyhai csapon? Segít szabályozni, mennyi vizet fogyasztunk. Ez akkor is jól jöhet, ha meghatározott mennyiségű vízre van szükségünk a főzéshez, de abban is segíthet a ‘No more, no less’ csap, hogy odafigyeljünk: most már aztán elég a vízpazarlásból! Attól nem kell tartani, hogy pluszenergiát fogyaszt a számláló és a kijelző, ugyanis az egész berendezést a csapból kifolyó víz által generált energia működteti, legalábbis az elképzelés szerint.

8 tárgy a jövő konyhájából

Lámpából mikrohullámú sütő

„Drágám, kicsit kihűlt a vacsora, lehúzom a lámpát, és megmelegítem vele” – mondhatná a jövő gyermeke, aki a Delicious Wave Microwave tulajdonosa. Az elképzelés szerint a ketyere alapvetően lámpaként használható, ám szükség esetén le lehetne húzni a plafonról, ráborítani a tányérra, és bekapcsolni a mikrohullámokat kibocsátó részt. Használat után pedig mehet vissza a helyére, a magasba, így aztán a mikrohullámú sütőnek nem kellene helyet találni a zsúfolt konyhában.

8 tárgy a jövő konyhájából

A hűtő házon kívül tartózkodik

A zsúfolt konyha sokaknál nagy problémát jelenthet, legalábbis sok ötlet erre kínál megoldást. Itt van például az External Refrigerator, azaz a külső hűtő, amit a lakáson kívül, az ablak mellé, a házfalra lehet felszerelni. Mindamellett, hogy helyet spórol, az energiával is takarékoskodik a szerkezet, ugyanis a hidegebb időkben maga a külső levegő tartja hűvösen az ételeket, melegebb időben pedig a napelemek működtetik a hűtőberendezést. A hírek szerint a készítő, Nicolas Hubert Kínában kapta az inspirációt az ötlethez, ahol az ételt az erkélyen tartják télen, hogy helyet és energiát takarítsanak meg a lakásban. A külső hűtőberendezés – több másik, a felsorolásunkban szereplő ötlethez hasonlóan – az Electrolux versenyfelhívására készült el, amelyben arra keresték a választ, milyen háztartási eszközöket fogunk használni 40 év múlva.

 
8 tárgy a jövő konyhájából


Apu, mi az a biorobot?

A bionanorobot szintén bárhova felerősíthető, akár a plafonra is, bár ezt csak nulla gravitációnál célszerű megtenni. A különleges hűtő az elképzelés szerint nem igényelne külön energiaforrást,  mivel lumineszcenciával hűti a tartalmát. De ami még érdekesebb, hogy biopolimer zselében tárolná az ételeket. Ez az anyag elviekben szagtalan, nem ragad, és simán bele lehet nyomni az ételeket. Ezért aztán ajtó és polcok sem kellenek, ráadásul a zselé, azaz a hűtő szükség szerint változtatja az alakját. Így, ha nagyon tele van pakolva, előredomborodik a falra erősített keretből, ha pedig kevés étel van benne, akkor szinte teljesen belesimul a falba. Az Electrolux versenyét egyébként ez az ötlet nyerte meg.

8 tárgy a jövő konyhájából

Hajtogatja a magáét

Végső soron a HALO hajtogatható kenyérpirító is a helytakarékosságot szolgálja. Amikor ugyanis nincs rá szükségünk, csak összecsavarjuk, és bedobjuk egy fiókba, vagy felakasztjuk a falra. Amikor pedig pirítósra szottyan kedvünk, kihajtogatjuk, belecsomagoljuk a melegítő elemeket tartalmazó anyagba, és pirítunk.

8 tárgy a jövő konyhájából

A konyhai eszközök falra másztak

Szintén a helyhiányt orvosolja Matthew Gilbride moduláris konyhája, ahol mindenki magának válogathatja ki a boltban, milyen konyhai eszközökre van szüksége, majd otthon összelegózza, és felszereli a falra. A falra applikálható eszközök tárháza minden elképzelhető igényre megoldást nyújt: hűtő, légkondicionáló, világító- és sütőberendezések szerepelnek a listán. Az elképzelés szerint vezeték nélkül kapnák az áramot az eszközök a ‘powermat’ technológiának köszönhetően, ami igény szerint kiegészíthető napenergiával.

8 tárgy a jövő konyhájából

Egy konyha 2040-ből

Ha pedig már a teljes konyhai berendezésnél tartunk, érdemes megnézni azt az elképzelést, amit az IKEA vázolt fel nemrégiben különféle szakértők bevonásával. Szerintük 2040-ben az étel a polcon fog nőni, mindenféle virágföld nélkül. Háromdimenziós ételnyomtatóval díszítjük majd az ételeket, a felületek pedig magukat fogják tisztítani. Az intelligens hűtő háromdimenziós, interaktív kijelzőjével térképezi fel az emberek táplálkozási igényeit. A sütőt távirányítóval is lehet vezérelni, és az egész konyha energiafogyasztását figyeli és irányítja egy különleges rendszer.

8 tárgy a jövő konyhájából
 

Fantáziával főzni

A ‘Kithcen Hideaway‘ ötlet annyira helytakarékos, hogy az egész konyha helyett elég egy különleges sisakot tartani a lakásunkban. A headset ugyanis képes felépíteni egy virtuális valóságot, és az így létrehozott képzeletbeli konyhában főzik meg az ételüket az emberek. A sisak a gondolatokat továbbítja a robotoknak, és ezek elkészítyik, és házhoz szállítják az ételt. Így egy társasházra elég lenne egyetlen konyha a távolról irányítható robotokkal.

 
8 tárgy a jövő konyhájából
 
Elég érdekes, kissé bonyolult módja ez az ételrendelésnek. Az embernek – még ha képzeletben is – magának kell elkészítenie az ételét. Arról nem volt szó Daniel Dobrogorsky ötletének leírásában, hogy akkor mi történik, ha odaégetjük a képzeletbeli ételt. Vajon a robotok is elrontják?
 
Persze nem ez a legnagyobb kérdőjel a jövő konyhájával kapcsolatban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top