Aktuális

Magas arzéntartalom Devecser kútjaiban

A Greenpeace friss mérései szerint a vörösiszap-katasztrófa első heteihez képest csökkentek az egészségügyi veszélyek a vörös iszappal szennyezett térségben.

A Greenpeace újabb 20 mérési eredményt tett közzé, melyek közül a pormintákat több mint egy héten keresztül gyűjtötték az ipari katasztrófa sújtotta Kolontár térségében. A Greenpeace mintavételi sorozata alapján elmondható, hogy az egészségügyi veszélyek az első hetekhez képest minimalizálódtak.

Kolontár és Devecser ásott kútjaiban az arzén aránya négyszázszor volt magasabb az ivóvízre vonatkozó határértékeknél. Fontos tudni: az ásott kutakból – amelyeket eddig is csak locsolásra használtak – nem szivárgott át az arzénszennyezés a talajvízbe, és a környék ivóvize teljesen biztonságosan fogyasztható, annak arzéntartalma egyértelműen az egészségügyi határérték alatt van. Az újraindított üzemből az átmenetileg használt tárolóba pumpált szennyvíznek szintén szokatlanul magas volt az arzéntartalma és a lúgossága, ugyanakkor a szálló finom por mérgezőanyag-tartalma az egyhetes minta alapján nem lépte túl a határértékeket.

A legmagasabb arzénszennyezés egy devecseri kútból vett mintában volt, 4200 mikrogramm literenként. Az ivóvízre vonatkozó határérték mindössze 10 mikrogramm/liter. „Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a vörös iszap arzéntartalma komoly problémát jelenthet a jövőben. Szerencsére az egyértelművé vált, hogy az ivóvíz most arzénmentes, így nyugodtan fogyasztható a katasztrófa sújtotta térségben, és a talajvíz sem szennyezett – mondta Szegfalvi Zsolt, a Greenpeace Magyarország igazgatója –, de az eredmények alapján az arzénszennyeződés esetleges terjedésére oda kell figyelni a jövőben, és a szennyezett kutakat mielőbb alaposan ki kell tisztítani. Felhívjuk a hatóságok figyelmét, hogy fordítsanak folyamatos, kiemelt figyelmet a térség talajvizének és ivóvízbázisának állapotára.”
/Greenpeace – Greenfo.hu/

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top