Aktuális

Hollókő a leginnovatívabb európai települések mezőnyében

Hollókő érdemelte ki idén a francia nemzeti innovációs megfigyelő intézet Territoria Europe elnevezésű díját, amellyel a helyben élők életminőségét javító önkormányzati innovációs kezdeményezéseket ismerik el.

A díjat Szabó Csaba, Hollókő polgármestere szerdán vehette át a francia szenátus dísztermében.
A Territoria-díj francia képviselőkből, újságírókból, egyesületi és közigazgatási, valamint vállalatvezetőkből álló bizottsága idén 112 pályázatot bírált el. A zsűri 16 francia önkormányzatnak arany, 14-nek ezüst és 13-nak bronz Territoria-minősítést ítélt meg. Az európai különdíjat pedig Hollókő és francia testvérvárosa, Salers érdemelte ki.

A francia történelmi város és a Nógrád megyei palóc falu idén májusban lettek egymás testvértelepülései. Salers történetében először lépett testvérvárosi rangra egy külföldi településsel, s az ennek érdekében tett erőfeszítéseiért érdemelte ki az elismerést. Az UNESCO világörökségi listájára 1987-ben felkerült Hollókő pedig a kulturális örökség megőrzése érdekében kezdeményezett önkormányzati fejlesztésekért kapta a Territoria Europe-díjat.

A francia nemzeti innovációs megfigyelő intézet 1986 óta díjazza a leginkább innovatívnak tekinthető önkormányzati fejlesztéseket. Az elismeréssel elsősorban az adott francia települések vezetésének kreativitására és dinamizmusára, illetve az állami támogatásoknak az ott élők érdekében történt felhasználására kívánják a sajtóban ráirányítani a figyelmet.
Az intézet az elmúlt években nemcsak francia, hanem évente egy-egy olyan európai önkormányzatot is kitüntet, amely a közbiztonsági, a szociális, a közlekedési, az oktatási, a környezetvédelmi, az urbanisztikai vagy a kulturális fejlesztéseit a helyben élők igényeinek figyelembevételével hajtotta végre.

/MTI/

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top