Aktuális

Karácsony hitelből?

A gazdasági válság idején bizony sokunk pénztárcája lett vékonyabb, mint egy-két évvel ezelőtt. Érdemes hát elgondolkodnunk azon, hogy tudnánk pénztárca kímélőbben átvészelni az ünnepeket.

Valamikor régen a karácsony a szeretet ünnepe volt, és az emberek apróbb, saját kezűleg készített ajándékokkal lepték meg egymást. A 21. század fogyasztói társadalmában azonban a karácsony a kereskedők ünnepe, a vásárlók pedig hihetetlen költekezések mellett szeretnék túllicitálni egymást. Amíg valamikor a nagyi sálat, sapkát, zoknit kötött a gyerekeknek, ma az MP3-lejátszóra, vagy éppen egy új laptopra próbál meg pénzt gyűjteni, hogy örömet szerezzen az unokáknak. Mi, szülők sem vagyunk egyszerűbb helyzetben, hiszen ma az ajándékot pénzben, és nem figyelmességben mérik.

Itt az ideje, hogy változtassunk ezen! Beszéljük meg a család minden tagjával, hogy a nagy pénzköltés helyett inkább személyesebb, apróbb ajándékokkal kedveskedjünk egymásnak.

Karácsony hitelből?

 

Ha mégis nagyobb ajándékot szeretnénk vásárolni, akkor fogjunk össze, és közösen osszuk el a költségeket. Így talán egy kicsit spórolhatunk is.

Természetes, hogy a kereskedők csábítóbbnál csábítóbb ajánlatokkal bombáznak bennünket az ünnepi időszakban. Ha tehetjük, érdemes ilyenkor beszerezni a már régen áhított cuccokat.

Persze azért figyeljünk, hogy csak mértékkel vásároljunk. Ha a családnak új TV-re van szüksége, akkor ezt beszéljük meg közösen, és legyen egy nagy ajándék mindenki számára.

A nagy ajándék mellé pedig mindenkinek készítsünk saját kezűleg valami apróságot.

Azok számára, akik mégis a drága ajándékot szeretnének, a hitelintézetek és a bankok készségesen állnak rendelkezésre. Többféle hiteltípus közül is választhatnak:

Személyi kölcsön

A személyi kölcsönhöz általában nincs szükség ingatlanfedezetre, ezért nagyon népszerű. Ennél a hitelnél inkább a jövedelmünk a fontos, ezért sokan választják, hiszen nem szívesen vonják be az ingatlant a hitelügyletbe.

Szabad felhasználású jelzáloghitel

A másik nagyon népszerű kölcsön alapja viszont éppen az ingatlanfedezet, amely mellett ez a kölcsön szabadon felhasználható. Ezt a hitelt azonban csak azoknak ajánljuk, akik hosszú távra és nagyobb összeget szeretnének felvenni. Inkább többmilliós összegeknél érdemes ezt a hitelt választani, hiszen lehetőségünk van arra, hogy akár 20–25 év alatt fizessük vissza. Ezt a hitelt felvehetjük forintban és devizában is, de érdemes átgondolnunk, hogy nagyobb árfolyamkockázatot (deviza) vállalunk, vagy inkább magasabb törlesztőrészletet (forint). Mivel ezt a hitelt bármire felhasználhatjuk, autóvásárlásnál, lakásfelújításnál vagy vásárlásnál is elgondolkodhatunk rajta.

Áruhitel

A végére hagytuk azt a hitelt, amihez csak tényleg végső esetben forduljunk, hiszen ez az egyik legköltségesebb hitelfajta. Bár sokan használják mindenféle termék vásárlásra, csak kevesen néznek utána a teljeshiteldíj-mutatónak (THM), amely ezeknél a kölcsönöknél hihetetlenül magas. Ha egy mód van rá, kerüljük el őket!

Az ünnepi időszakban az áruhitelek a legnépszerűbbek, hiszen ki sem kell mennünk a boltokból, a hitelügyintézők helyben várnak bennünket, hogy az áhított termék megvásárláshoz segítséget nyújtsanak.

Gondoljuk azonban át, hogy hosszú távon megéri-e?

 

Előző cikkeink:

Tudod mi az EBKM és az EHM?  >>>

KHR-listára kerül, aki nem fizet  >>>

KHR, avagy a BAR-lista félelmetes intézménye >>>

Enyém, tiéd, miénk >>>

Néhány gondolat a bankokról  >>>

Hogyan működik a bankrendszer? >>>

Elveszett vagy ellopták a bankkártyánkat? Mit tegyünk? >>>

Tőzsdetörténet magyar módra >>>

Érdekességek UV fény alatt >>>

Ne legyél pénzhamisítás áldozata! >>>

Túlélheted frankhitellel? >>>

Dolgozzon helyettünk a pénzünk, éljünk jobban a hozamból >>>

Mit tudsz az állampapírokról és a kötvényekről? >>>

10% már elég a gondtalan élethez? >>>

Tudj meg többet a folyószámláról! >>>

Átutalásos fizetés belföldön és külföldre >>>

Legyen biztonságos az internetes vásárlásunk! >>>

Védd meg magad a tolvajoktól! >>>

Hitelkártya vagy bankkártya >>>

Adósságrendező hitel, tényleg segít megoldani a problémát? >>>

THM és amit tudni kell róla >>>

Devizahitel -miért csapolja meg a családi kasszát? >>>

Elektronikus bank, a 21. század szolgáltatása >>>

A jövőnk a mi kezünkben is van >>>

Hogyan fektessük be a pénzünket? >>>

Lehet jóbarát a bankkártya? >>>

Amikor nincs más kiút, csak a hitel >>>

Vedd kezedbe az életed >>>

Vezessük be gyermekeinket a pénzügyekbe! >>>

Önerő nélkül nem megy >>>

Hitelfelvétel? Mire figyelj? >>>

Családi költségvetés >>>

Mindent a pénzről >>>

Hogyan teremtődik a pénz? >>>

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top