Aktuális

Nők a csúcson – elszánt amazonok hajmeresztő rekordjai

160 méternyire merülni az óceán mélyére, közel 400 km/órás sebességgel száguldani egy motoron, vagy oxigénpalack nélkül nekivágni a Mount Everestnek – lehetetlen küldetésnek gondolnánk, de az elszánt rekorderek számára csupán újabb kihívást jelentenek. Az egyenjogúság ma már a csúcsdöntögetésben is érvényesül, a nők földön, vízben, levegőben méltó versenytársai a férfiaknak.
Elszánt amazonok hajmeresztő rekordjai10+1 dolog, ami megváltoztatta a nők életét – katt ide, ha érdekel, mitől lett jobb dolgunk!

A francia Pascal Bidégorry kapitány és 14 fős legénysége az idei télen nagy fába vágta a fejszéjét: szeretnék megszerezni a híres Föld-kerülő díjat, a Jules Verne-trófeát. A Banque Populaire V nevű hatalmas trimarán kapitánya jó szélben reménykedik, és bízik abban, hogy társaival megdöntheti a 48 nap 7 óra és 45 perces jelenlegi csúcsot. 2010 a vitorlázás történelmében egyébként is a rekordkísérletek éve volt: az idén két tinédzser lány is megpróbálta elhódítani a legfiatalabb Föld-kerülő címét.

Karácsony a semmi közepén hajózva
A tizenhat éves Jessica Watson Ausztráliából indult el 2009 októberében, hogy teljesen egyedül, megszakítás nélkül megkerülje vitorlásával, az Ella’s Pink Lady nevű rózsaszín csodával a Földet. A lány a korábbi rekorder, Jesse Martin teljesítményét szerette volna túlszárnyalni, aki 18 évesen járta körbe hajójával a világot. Most már tudjuk, hogy Jessica elérte célját: vitorlásával idén májusban, közel hét hónapnyi tengeri lét után ért partot, minden idők legfiatalabb Föld-kerülő vitorlázónőjeként. A lány internetes blogot vezetett a nagy utazásról, így aztán minden lépését figyelemmel kísérhették az emberek. Jessica a karácsonyt például szó szerint a semmi közepén töltötte: vitorlásával elérte ugyanis a Point Nemót, a szárazföldtől legtávolabb eső pontot az óceánon.

Jessica Watson
Jessica Watson
Abby és Zac Sunderland
Abby és Zac Sunderland

A szintén tizenhat éves, amerikai Abby Sunderland föld körüli vitorlástúrája már nem volt ilyen szerencsés: az Indiai-óceánon viharba kerülve elveszítette a műholdas telefonkapcsolatot szüleivel, és hajója súlyosan megrongálódott. Abby segélyhívásait észlelve a mentőcsapat egy bérelt utasszállító repülőgéppel talált rá a vakmerő lányra. A Wild Eyes névre keresztelt vitorlás tinédzser kapitányának nem kellett messzire mennie az ötletért: bátyja, Zac, mindössze tizenhét évesen kerülte meg a Földet. Abby kalandja heves indulatokat váltott ki az emberekből: sokan elítélték a szülőket, akik azonban úgy vélik, lányuk felszerelése tökéletesen megfelelt a célnak.

A híres magyar Föld-kerülő, Fa Nándor először társával, Gál Józseffel vitorlázta körül a világot, a legendás Szent Jupát nevű hajóval. Ezután egyedül vágott neki az útnak, és első magyarként sikerrel teljesítette azt. Az idén ősszel ő nyerte a meg a 10. szóló Balaton-kerülő vitorlásversenyt, melynek egyébként alapítója is.

Soha nem ment férjhez a csatorna első női átúszója

Az amerikai Gertrude Ederle többszörös amerikai bajnok és olimpikon volt, bár úszókarrierje nem kezdődött túl fényesen: hétévesen majdnem vízbe fulladt. Apja különös módszert alkalmazott, hogy a kis Trudy túltegye magát az őt ért sokkon: kötelet kötött a lány derekára és egyszerűen bedobta a folyóba. A kegyetlen terápia megtette hatását, a német származású úszónő sikert sikerre halmozott. Ám ő újabb kihívást keresett, a fejébe vette, hogy átússza a La Manche csatornát. Trudy 1925-ben próbálta meg először véghez vinni tervét, de nem bírta erőnléttel, edzője húzta partra a csaknem halálra fagyott 19 éves lányt.

Gertrude Ederle
Gertrude Ederle – többszörös amerikai
bajnok és olimpikon volt
1926 - Gertrude első nőként átúszta a La Manche csatornát
1926 – Gertrude első nőként úszta át
a La Manche csatornát

Az úszónő azonban kitartott őrült ötlete mellett: új edzőt fogadott, és visszatért Amerikába némi anyagi támogatásért. Az egyik újság szenzációt szimatolt, ezért Trudy mellé álltak, azonban a lánynak ezzel a lépéssel le kellett mondania amatőr karrierjéről. Az úszónő nem sokat gondolkozott, igent mondott, és nem bánta meg. 1926 augusztusában az akkori férfirekordot megdöntve, 14 óra 31 perc alatt, első nőként sikerült átúsznia a csatornát. Ez hatalmas eredmény volt: akkoriban ugyanis sokan nem hitték, hogy a nők is képesek ugyanolyan emberfeletti teljesítményekre, mint a férfiak.

Trudyt örömujjongással fogadták New Yorkban, és vagyona hatalmas összeggel gyarapodott, igazi sztár lett. Az úszónő mégsem lehetett maradéktalanul boldog: a csatorna átúszása súlyosbította meglévő fülproblémáit, és teljesen megsüketült. Ő azonban nem keseredett el, siket gyerekeket tanított úszni. Trudy soha nem ment férjhez, bár több kérője is akadt. A La Manche első magyar női átúszója egyébként Szlavicsek Gizella volt, 1988-ban.

Magyar nők a csúcson: a Mount Everest és az Északi-sark meghódítása

A magyar hegymászónők közül Ugyan Anita hódította meg elsőként a Mount Everestet, de ezzel az eredménnyel nem elégedett meg. Elhatározta, hogy ő lesz a hatodik nő a világon, aki oxigénpalack nélkül jut fel a csúcsra. Idén májusban el is indult társaival, hogy valóra váltsa tervét, ám a sors közbeszólt: alig kapott levegőt és erős köhögési rohamok gyötörték, így végül palackkal folytatta az utat. Visszafelé sem volt könnyű helyzetben, rosszul lett, elájult, és több órán keresztül nem tért magához. Szerencsére túlélte a vakmerő kalandot. Anita jótékony célra használta hírnevét: egy internetes oldalon árverésre bocsátotta jégcsákányát és napszemüvegét, hogy segíthessen az árvízkárosultakon.

Ugyan Anita
Ugyan Anita
Fotó: Sanoma Archív / Gálos Samu Mihály
Lilu és édesanyja, Kovalcsikné Bátori Krisztina
Lilu és édesanyja, Kovalcsikné Bátori Krisztina
Fotó: Sanoma Archív / Rákosi Péter

A vakmerő kalandor, Kovalcsikné Bátori Krisztina nem szokványos nagymama: folyamatosan keresi az újabb kihívásokat, és ebben még az sem akadályozza meg, hogy szívműtétje is volt már. Lilu édesanyja nem bírja a tétlenséget, az Északi- és Déli-sark meghódítása után sem hagyta el kalandvágya. A sikeres üzletasszony közel negyvenévesen lett a hegymászás szerelmese, de már előtte is igencsak aktív életet élt: lovagolt, karatézott, motorozott, repült és búvárkodott is. Ötven felett nem egyszerű a hegymászás, hiszen a sportolóknak az életük múlhat a tökéletes erőnléten, ezért kemény felkészülések szükségesek a túrák előtt. Krisztinát az elért eredmények tovább ösztönzik: nagy vágya a Mount Everest meghódítása.

Női rekord az űrben
Áprilisban az űrhajózás történetében először tartózkodott egyszerre négy nő az űrben, ezzel a létszámmal rekordot döntve. Az amerikai űrsikló, a Discovery hétfős legénységének ugyanis három tagja hölgy volt: Dorothy Metcalf-Lindenburger, Stephanie Wilson és Jamazaki Naoko. És hogy ki volt a negyedik? A szintén amerikai Tracy Caldwell Dyson, aki egy orosz űrhajó fedélzetén érkezett a Nemzetközi Űrállomásra.

Szélvészként száguldozik a szöszi motorkereskedő

A világ leggyorsabb női motorosa, Leslie Porterfield 374,25 km/órás sebességgel száguldva írta be magát a Guinness rekordok könyvébe, ezzel megdöntve a női abszolút sebességi csúcsot. Leslie első próbálkozása azonban nem sikerült ilyen jól: az akkor még tapasztalatlan lány lerepült a motorról, és hét bordája bánta a meggondolatlan akciót. A sebességimádó hölgy a civil életben sem szakad el hobbijától: motorkereskedést vezet és szép kis gyűjteménye van már a sportos kétkerekűekből. Leslie tavaly szeptemberben megjavította rekordját: egy gyorsulási versenyen 396,86 km/órás csúcssebességet ért el. A 33 éves, csinos szőkeségről idén áprilisban különleges helyszínen, a BMW müncheni szélcsatornájában egy superbike társaságában készültek jobbnál jobb képek.

Leslie Porterfield
Leslie Porterfield
Jutta Kleinschmidt
Jutta Kleinschmidt

Jutta Kleinschmidt a híres Párizs–Dakar Rally első női győztese: 2001-ben nyerte meg a versenyt. A német hölgy sikerét sokan bírálták, mondván csupán szerencséje volt. Jutta korábban motorozott, de aztán egy idő után úgy érezte, váltania kell. „Motorral versenyezni veszélyes, sajnos minden évben történnek balesetek, én is így vesztettem el egy kedves ismerősömet. Autóval indulni sokkal biztonságosabb” – nyilatkozta a Dakar-győztes hölgy.

A mélység szerelmese emlékbélyegen mosolyog

Tanya Streeter a Kajmán-szigeteken látta meg a napvilágot, és saját bevallása szerint már gyerekként is mélyebbre merült, mint a többiek. Bár a 37 éves búvár visszavonult a versenyzéstől, a szabadtüdős merüléssel nem hagyott fel teljesen. A női rekorder férfitársait is maga mögé utasította 2002-ben, amikor megdöntötte az addigi no limit (mélységi merülés) világrekordot, 160 méter mélyre merülve a tengerben. Ez a rekordkísérlet nagyon veszélyes: egy nagy lélegzetvétellel ereszkedik le a búvár egy általa előre megjelölt mélységre, majd egy ballont használva kell feljutnia a kötélpályán. Nem véletlen az elnevezés, ebben a számban tényleg nincs határ.

Tanya Streeter
Tanya Streeter
www.springdesigners.com
Audrey Mestre
Audrey Mestre
webs.ono.com

A „tökéletes atlétaként” emlegetett Tanya tiszteletére emlékbélyeget nyomtak a rekord színhelyéül szolgáló Turks és Caicos szigeteken, amivel rajta és a királyi család tagjain kívül csupán Szűz Mária büszkélkedhet. Azonban nem minden búvár „ússza meg” a merülést. Audrey Mestre veszélyes no limit rekordkísérlete az életébe került: a francia hölgy Tanya csúcsát szerette volna felülmúlni, ezért 171 méterre ereszkedett a mélybe, de  feljutni már nem tudott. Férje később megdöntötte a rekordot, és szerelme emlékének tisztelegve virágkoszorút dobott az óceánba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top