Aktuális

Játsszunk mértékkel!

Egyre többször hallani manapság ezt a mondatot, hiszen egyre gyakrabban fordul elő a környezetünkben az, hogy a játék már nem az örömről, hanem a nyerés szenvedélyéről szól. Ilyenkor pedig könnyen játékfüggőség lehet a végeredmény. A Nők Lapja Évszakok dr. Szalma Ibolya pszichológussal beszélgetett a témáról.

Hogyan alakul ki a játékfüggőség?

A Szerencsejáték Zrt. játékaival mintegy 5 millió ember játszik. 93%-uk számára a szerencsejáték a szórakozás egyik formája.

A 18 év feletti magyar lakosság 1,2%-a, közel 100000 ember szerencsejáték-függő, további 5,7% mérsékelt rizikófaktorú szerencsejátékos.”

Játsszunk mértékkel!A játék a személyiségfejlődés fontos alapja, segítségével szocializálódunk, tanuljuk meg a társadalmi és közösségi boldoguláshoz szükséges szerepeket.

A baj akkor kezdődik, amikor a játék elveszti ezt a jellegét, és már nem a folyamat, hanem a nyerés okoz örömérzetet. Minden függőségnek az egyik legfőbb ismérve az impulzivitás, azaz: csinálok valamit, és azonnal érkezik az inger, hogy újra csináljam. Vesztettem, és azonnal vissza akarom nyerni, vagy nyertem, és azonnal ismételni akarok.

 

A lelki tényezők mellett biokémiai tényezői is vannak a függőségnek?

Igen. A kockáztatás, a veszély, az esetleges nyerés vagy a vesztés növeli az adrenalinszintet, amely örömérzetet, felfokozott érzelmi állapotot okoz, hasonlóan az alkoholhoz vagy a droghoz.

 

Mindegy, milyen szerencsejátékot játszunk? A lottózás is okozhat függőséget?

Nem. Egy játékautomata sokkal addiktívabb, mint például a lottó. A lottó a függőség vonatkozásában nem túl kockázatos, mert kicsi a tét (keveset fizetek be), nagy a távolság a fogadás és a visszajelzés, azaz a számok kihúzása között, és különösen nagy távolság van az ismétlési lehetőségek között (csak hetente tudok fogadni).

Játsszunk mértékkel!

 

Mikor van szükség szakember segítségére?

Ha szerettünk esik a játékszenvedély csapdájába, segítsünk neki megszabadulni a függőségétől. Aki magától fordul orvoshoz, általában már teljesen elmagányosodott, és életét a kilátástalanság uralja. Jobb ezt megelőzni.

Fordulhatunk az Anonym Játékfüggők Klubjához vagy szakpszichológushoz is. Segítségül a Szerencsejáték Zrt. kezdeményezésében megjelent egy kiadvány, a „Játsszon mértékkel!” tájékoztató füzet, amely tanácsokkal, felvilágosítással szolgál a problémák megelőzéséhez, illetve a már problémás helyzetek megoldásához.

Játsszunk mértékkel!

 

 Látogass el honlapunkra!

Forrás: Nők Lapja Évszakok

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top