Aktuális

Amitől jobb lenne az életünk 2011-ben

Mi kell ahhoz, hogy az élet jobb legyen? Van, aki szerint állatrendőrség vagy az üresen álló lakások számának csökkentése a megoldás. Szakmai szervezeteket kérdeztünk 2011-es vágyaikról...
Mit hoz 2011 a csillagok szerint? Katt ide és megtudhatod!

Orpheus Állatvédő Egyesület
Seres Zoltán egyesületi elnök a Nők Lapja Cafe kérdésére elmondta, hogy az Orpheus Állatvédő Egyesület a – hobbi és gazdasági – háziállatok felelős tartását, tenyésztését, a környezettudatosságot szorgalmazza. Szeretnék, ha a jövő esztendő elhozná az ebrendészeti/állatrendőrség intézmény (mint gyakorlati állatvédelmet végző hatóság) létrejöttét.

Amitől jobb lenne az életünk 2011-ben

 

MÁTRIX Közhasznú Alapítvány
A MÁTRIX Közhasznú Alapítvány többek között a szegénység visszaszorításán, kulturális értékek teremtésén, az egészségmegőrzés népszerűsítésén dolgozik az alapítvány a 2011-es évben is. Az új esztendőre kívánják, hogy az emberek egymással nagyobb összhangban élhessenek. Kívánják azt is, hogy a mindennapokat a béke, a jóllakottság, az egészség, a sportszellem jegyében élhessük.

Greenpeace
A Greenpeace szeretné, hogy ismerjük fel és érezzük át minél többen: az egyes emberek – látszólag – kis, napi döntései igenis számítanak. Igenis meg tudják változtatni a világot. Hiszen ugyanezek a kis, öntudatlan apró döntések alakították ki a globális ökológiai válságot, meg annyi más bajt is. Mi tehetné jobbá a világot, ha nem ugyanezeknek a kis döntéseknek a tudatossá tétele? És vajon tehetünk többet, mint ami tőlünk telik?

Amitől jobb lenne az életünk 2011-ben

A Város Mindenkié

Igen hosszú kívánságlistát kaptunk A Város Mindenkié szervezettől. Íme:
– a parlament fogadjon el hosszú távú hajléktalanügyi és szociális lakáspolitikai stratégiát;
– a parlament foglalja alkotmányba a lakhatáshoz való jogot;
– radikálisan emelkedjen a lakásfenntartási támogatás összege, és terjesszék ki minden rászoruló emberre és családra;
– a parlament módosítsa a lakcím kezelésére és bejelentésére vonatkozó jogszabályokat, hogy a lakcím vagy annak hiánya miatt senkit ne érhessen diszkrimináció;
– vonjanak vissza minden olyan törvényt és helyi rendeletet, amely a hajléktalan emberek kirekesztésére irányul, és minden helyi önkormányzat, hivatal és hatóság szüntesse be a köztéren élő hajléktalan emberek zaklatását és kiszorítását;
– vezessenek be egész éves moratóriumot a megfelelő elhelyezés nélküli kényszerkilakoltatásokra;
– minden jelenleg üresen, kihasználatlanul álló önkormányzati lakásba költözzön egy jelenleg hajléktalan egyén vagy család;
– minden hajléktalanellátó intézményben legyen működő érdekképviselet, amelynek segítségével a hajléktalan lakók képviselhetik jogaikat és érdekeiket.

Energiaklub
Az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ szeretné elérni, hogy a lakosság és a közintézmények hatékonyabban tudják felhasználni az energiaforrásokat, és megújuló energiákkal biztosítsák a jövő energiaellátását. Ehhez szerintük már 2011-ben átgondolt, kiszámítható támogatási rendszer szükséges, például az energiahatékonysági és megújuló energiás beruházásokra szánt pályázatokat idejében, és megfelelő kerettel írják ki.
Fontosnak tartják, hogy a települések felkészüljenek az éghajlatváltozás kihívásaira, ezért 2011-ben minél több település lásson hozzá saját energia- és éghajlat-változási stratégiájának kidolgozásához, és lehetőleg minél több helyen az önkormányzatok alkalmazásában álló energetikus segítené a megvalósítást.

Amitől jobb lenne az életünk 2011-ben

A jókívánságok terén nem feledkezhetünk meg a gyerekekről és az iskolákról: az Energiaklub azon is  dolgozik, hogy a fiatalok számára is élvezetes módon épüljön be a tananyagba az éghajlatvédelem, így nekik már természetes legyen a mindennapi energiahatékonyság!

Kék Pont Alapítvány
Az ambulanciákon megjelenő szerfogyasztók egynegyede nő.
A hozzátartozói konzultációkon és csoportokban megjelenők háromnegyede nő.
A nők halálozásának tíz százaléka összefüggésbe hozható alkoholfogyasztásukkal, a „rohamszerű berúgás” jelensége a fiatal lányokra éppúgy jellemző, mint a fiúkra.
Magyarországon a rendszeres nyugtató- és altatószer-fogyasztók jellemzően nők.
A társfüggőség és az étkezési zavarok női betegségek.
Az Alapítvány azt kívánja 2011-re, hogy legyen minél több speciálisan nőknek szóló, hatékony egészségügyi, szociális és jogsegélyprogram, a veszélyeztetett nők ügye legyen kiemelt kérdés a hazai szenvedélypolitikában!

Levegő Munkacsoport 
A hozzánk eljuttatott kívánságlista szerint az alábbiak tehetnék teljessé a következő évet: 

  • tiszta levegő minden településen
  • épületkorszerűsítések, ezáltal pedig energiamegtakarítás
  • fejlődő közösségi közlekedést országszerte
  • több kerékpárral közlekedőt
  • vegyszermentes élelmiszereket, biztonságos termékeket
  • fejlődő oktatást, egészségügyet
  • a kutatás-fejlesztés (különösen az ökoinnováció) fellendülését,
  • igazságos felelősségvállalást a környezetért (a szennyező fizessen)
  • több jogot a környezetvédő civil szervezeteknek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top