Aktuális

Mit eszik a világ egy hét alatt?

Minden nap családok milliói gyűlnek össze szerte a világon asztal körül vagy földön ülve, házban vagy a szabad ég alatt, hogy együtt vacsorázzanak. Gondolkodott már valaha azon, hogy néz ki egy tipikus étkezés a világ másik felén? Vagy akár a szomszédjában?

Peter Menzel és Faith D’Alusio kulturális geográfusok 25 családot kerestek fel a világ 21 országában azért, hogy megtudhassuk, mit esznek a világ különböző pontjain élő emberek egy hét leforgása alatt. Találkoztak olyan családdal, amely órákat tölt el közösen naponta fókavadászattal és halászattal, egy másik tengerimalacokat tenyészt és fogyaszt, a harmadik 30 liter Coca-Colát iszik meg egy hét alatt. Maliban, a Niger folyó partján Soumana Natomo és családja összegyűlik, hogy elfogyassza köleskásából és tamarindléből álló vacsoráját, közben az USA-ban a Ronayne-Caven család corndogot, azaz kukoricaliszt-bundában kisütött virslit vacsorázik zöldsalátával. Az ősi szokás, miszerint este a család leül a közös étkezéshez, óriási változásokon ment át az utóbbi néhány évtizedben, hiszen a globális élelmiszergyártó cégek gyökeresen megváltoztatták az étkezési szokásokat világszerte.

USA: Revis család, Észak-Karolina Heti élelemre költött összeg: 70 110 Ft Kedvenc ételeik: spagetti, krumpli, szezámos csirke
USA: Revis család, Észak-Karolina. Heti élelemre költött összeg: 70 110 Ft.
Kedvenc ételeik: spagetti, krumpli, szezámos csirke.

Ha utazásaink során megfigyeljük és kipróbáljuk, mivel táplálkozik egy adott nép, ez remek módszer arra, hogy megismerjük azt a kultúrát. Ennél már csak az izgalmasabb, ha sok országba utazunk el, és összehasonlítjuk, hol mit esznek és miért. A kutatók állítása szerint a munka legérdekesebb része az volt, amikor minden családdal pontos bevásárlólistát állítottak össze az azon a héten vásárolt élelmiszerekről. Felsorolták a márkaneveket is, így megfigyelhették, hogyan tűnnek fel ugyanazok az ételbrandek a világ legkülönbözőbb sarkaiban.

Ecuador: Ayme család, Tingo Heti élelemre költött összeg: 6355 Ft kedvenc ételeik: krumplileves káposztával
Ecuador: Ayme család, Tingo. Heti élelemre költött összeg: 6355 Ft.
Kedvenc ételük: krumplileves káposztával.

Városi kontra falusi menü

Akadtak országok, ahol több családdal is találkoztak, Kínából például egy vidéki és egy fővárosi család is szerepel az összeállításban, hiszen az étkezési szokások igencsak különböznek egy faluban és egy nagyvárosban. A pekingi Dong família szupermarketben vásárolja meg ugyanazokat az élelmiszereket, amelyeket talán ugyanúgy megtalálnánk az Egyesült Államok üzleteinek polcain is. Dongék alkalmanként étterembe is eljárnak vacsorázni, és a fiuk imádja a Kentucky Fried Chickent.

Olaszország: Manzo család, Szicília - Heti éelelemre költött összeg: 53 300 Ft Kedvenc ételeik: hal, tészta raguval, hot dog, fagyasztott halrudak
Olaszország: Manzo család, Szicília. Heti élelemre költött összeg: 53 300 Ft.
Kedvenc ételeik: hal, tészta raguval, hot dog, fagyasztott halrudak.

Ezzel szemben a vidéki Cuis család még soha életében nem evett gyorsételt, mindig otthon étkezik, élelmiszereit pedig a helyi kisboltban és piacon vásárolja, ahogyan azt Dongék is tették azelőtt, hogy Kína elindult a modernizáció útján. Mindkét család bőségesen fogyaszt friss élelmiszereket, de míg a pekingiek asztalán rengeteg olyan étel szerepel, amelyen céges márkajelzés látható, a vidékieknél csupán egyetlen márkanév tűnik fel a képen, amelyen az egyheti élelmiszer-fogyasztásuk szerepel. A kínai fővárosi család asztala viszont szinte teljesen úgy fest, mint egy amerikai családé.

Menzelék Csádban ellátogattak egy menekülttáborba, ahol a tizenhat éves Abdel Karim Aboubakarral, annak édesanyjával és testvéreivel ismerkedtek meg. Aboubakarék családja egy, azon szudániak közül, akik a darfúri tömegmészárlás elől menekültek a szomszédos Csádba, s most egy sátortáborban élnek. A család heti élelme zabkása, néhány szárított zöldség és víz, amit az ENSZ és tagállamai biztosítanak számukra.

Csád: Aboubakar család, Breidjing menekülttábor Heti élelemre költött összeg: 255 Ft Kedvenc ételeik: leves, friss birkahússal
Csád: Aboubakar család, Breidjing menekülttábor. Heti élelemre költött
összeg: 255 Ft.
Kedvenc ételük: leves, friss birkahússal.

 

Mit tanít az étel a gyerekeknek?

„Nagyon érdekes megfigyelni, milyen hatást gyakorolnak ezek a képek a gyerekekre, amikor a kezükbe adjuk a fotókat – mondják a könyv szerzői. – Megvizsgálják a rajtuk látható élelmiszereket, és azonnal összehasonlítják azokkal, amelyeket ismernek és nap mint nap fogyasztanak. Izgalmas látni, ahogyan elkezdenek gondolkodni az őket körülvevő világról, és persze az ételekről is, amelyek a tányérjukra kerülnek.”

Japán: Ukita család, Kodaira - Heti élelemre költött összeg: 65 000 Ft Kedvenc ételeik: sashimi, gyümölcs, süti, csipsz
Japán: Ukita család, Kodaira. Heti élelemre költött összeg: 65 000 Ft.
Kedvenc ételeik: sashimi, gyümölcs, süti, csipsz

Statisztikák szerint minden harmadik most született amerikai gyerekben ki fog fejlődni életének egy későbbi szakaszában a 2-es típusú cukorbetegség, 30%-uk pedig már gyerekkorában is túlsúlyos vagy kövér. A világ egyik leggazdagabb és legnagyobb hatalommal rendelkező országában tehát az emberek gyakorlatilag halálra eszik magukat, de hazánkban sem jobb a helyzet: Magyarország lakosságának több mint fele túlsúlyos, 19,4%-a pedig már a kövér kategóriába esik.

Az elhízás a fejlett világ egyik legsúlyosabb közegészségügyi problémája, s ez szoros összefüggésben áll azzal, hogy ezekben az országokban az élelmiszer nem drága, bárhol és könnyen lehet élelemhez jutni, ráadásul egyre óriásibb adagokban. Egyre kevesebben főznek otthon, nagyon elterjedtek a gyorséttermek, a kalóriabevitel emelése mellett pedig egyre kevesebbet mozognak. A többség ugyan tisztában van azzal, hogy elhízott, de az emberi viselkedésben az egyik legnehezebben változó és változtatható elem éppen az egészséges életmód irányába való elmozdulás.

Egyiptom: Ahmed család, Kairó - heti élelemre költött összeg: 13 940 Ft Kedvenc ételeik: okra és ürühús
Egyiptom: Ahmed család, Kairó. Heti élelemre költött összeg: 13 940 Ft.
Kedvenc ételeik: okra és ürühús.

Időről időre felröppennek hírek az egészségtelen ételekre bevezetendő büntetőadókról, de konkrét lépésekről még sehol nem hallottunk ez ügyben. Nagy-Britanniában viszont azzal okozott közfelháborodást a kormány, hogy az elhízás, illetve az egészségtelen étkezéssel összefüggő betegségek elleni programjának kidolgozásában az ismert gyorsétterem-láncok és üdítőital-gyártók segítségét is kérte. Pedig ki tudja, talán csak a bevásárlólistát akarták megszerezni tőlük…

  San Francisco betiltja a Happy Mealt

December 1-jétől törvényben tiltják meg San Franciscóban, hogy az egészségtelen ételeket ingyenjátékkal lehessen vonzóvá tenni a kicsik számára. Mostantól a gyerekeknek kínált menüben – ha ajándékot akarnak adni hozzá – kevesebb, mint 600 kalória lehet, tartalmaznia kell gyümölcsöt és zöldséget, és olyan italt, amelyben nincs túl sok cukor és zsír. A McDonald’s szóvivője „mérhetetlen csalódásának” adott hangot a döntés miatt, „mert az nem egyezik a vásárlóink akaratával, és nem olyasmi, amit ők kezdeményeztek. A gyerekmenühöz adott játék csupán a móka része, amely közös családi élménnyé teszi a nálunk tett látogatást”.

Mit eszik a világ egy hét alatt?

 

Mit eszik a világ egy hét alatt?Cikkünk a Nők Lapja legfrissebb számában jelent meg. 

A hetilap tartalmából: 

  • Készülünk a karácsonyra
  • 99 ajándéktipp
  • Marton Levente: Feltekert Svájc
  • Ezotéria: Kérjünk az angyaloktól
  • Család: Hozzánk igenis a Jézuska jön! 
  • D.Tóth Kriszta: Ünnepvárás, vendégvárás 

Ha előfizetnél a hetilapra, itt megteheted!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top